Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
edipresse.42-15909212.jpg
Edipresse
Żywienie

Zdrowa żywność zawsze bez E?

Wybierając dla dziecka żywność, często czytasz na etykietach jej skład. Zwykle pełno tam tajemniczych E. Kupować? Nie kupować? Cóż, trudno znaleźć dziś w sklepie produkt, który nie zawiera substancji dodatkowych. Czy wszystkich powinnaś się bać?

Po co te dodatki do żywności

Do produktów dodaje się różne konserwanty przede wszystkim po to, by się nie psuły. Nie da się bowiem produkować żywności na skalę przemysłową i jej nie konserwować. Dodatkowe substancje są dodawane również po to, by poprawić wygląd produktów, ich barwę, konsystencję, a także smak.  

Żywność pod kontrolą

To, czy jakiegoś składnika może producent użyć i w jakiej ilości, jest poddane ścisłej kontroli. W ramach WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) i FAO (Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa) działają eksperci, którzy zajmują się badaniem i dopuszczaniem do żywności substancji dodatkowych. To, które z nich mogą znaleźć się w żywności na rynku polskim, reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia. Tajemnicze E na etykiecie oznacza, że substancja stosowana zgodnie z przepisami nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Następujące po literze numery informują, o jaką substancję chodzi. Żywność przeznaczona dla dzieci do trzeciego roku życia jest objęta specjalnym nadzorem: rozporządzenie zawiera wykaz substancji dodatkowych, które wolno w niej stosować.

Sprawdzaj etykiety

Kupując żywność dla starszego dziecka, zwracaj uwagę, ile substancji dodatkowych zawiera dany produkt. Lepiej odłóż wafelek czy chrupki na sklepową półkę, jeśli w ich składzie E mnoży się bez końca. Niełatwo jednak znaleźć produkty, które nie mają żadnych dodatkowych substancji (są często nawet w pieczywie!). Poza tym czasem pod tym tajemniczym symbolem ukryte są naturalne składniki używane od dawna: np. E 150a – roślinny barwnik karmel, E 170 – węglan wapnia (kreda), E 330 – kwas cytrynowy czy E 901 – biały lub żółty wosk pszczeli. Dlaczego więc w składzie podaje się symbole, które nic nie mówią przeciętnemu konsumentowi? Przede wszystkim dlatego, że są to oznaczenia międzynarodowe. Poza tym na etykiecie często nie ma po prostu miejsca, by umieszczać wszystkie złożone nazwy. E służy jako pewnego rodzaju skrót. Zamiast więc poszukiwać produktów bez jakichkolwiek dodatków, zwróć uwagę na stopień ich przetworzenia (im prostsze tym lepsze). A więc: lepiej kupić dziecku świeżą rybę niż puszkę sardynek czy owoc zamiast batona.

Dodatki, których dziecko powinno unikać

Wśród substancji dodatkowych są takie, które mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie dziecka.
Fosforany: E 338/42 (zawarte, np. w coli). Pogłębiają w organizmie dysproporcje między fosforem i wapniem, a to u dzieci może doprowadzić do nieprawidłowego ukształtowania się kości.
Siarczyny: E 220/28 (dodawane, np. do owoców suszonych). Mogą u maluchów z alergią wywołać nasilenie objawów uczuleniowych.
Benzoesany i estry kwasu para-hydroksybenzoesowego: E 210/19 (stosowane w przetworach rybnych i gotowych sałatkach). U niektórych osób są odpowiedzialne za wysypki i pokrzywkę atopową.
Aspartam: E 951. Zakazany dla dzieci chorych na fenyloketonurię – chorobę polegającą na braku w organizmie enzymu metabolizującego fenyloalaninę zawartą między innymi właśnie w aspartamie. 

Zobacz też: Zdrowe produkty – przepis na oliwę ziołową

Co jeść na diecie odchudzającej, aby nie podjadać?

bezpieczna żywność
Fotolia
Żywienie
Gotowane w domu czy gotowe ze sklepu - jakie jedzenie jest lepsze dla dzieci?
Coraz więcej mówi się, że żywienie może wpływać - dobrze lub źle - na rozwój i zdrowie dzieci. Nic więc dziwnego, że starasz się wybierać dla malucha jak najlepsze, bezpieczne produkty. Bezpieczne – to znaczy jakie?

Eksperci zapewniają, że żywność dostępna w sklepach jest bezpieczna, bo dopuszczono ją do sprzedaży. Czuwają nad tym instytucje kontrolujące rynek. Ale nie da się zaprzeczyć, że w sklepach są produkty, które bardziej nadają się dla niemowląt i małych dzieci , i te, które nadają się mniej.  Co to znaczy bezpieczna żywność? To produkty, które nie tylko zawierają składniki odżywcze i dostarczają energię, ale też nie zawierają składników (lub zawierają je w dopuszczalnej przez prawo ilości), które mogłyby być jakimkolwiek zagrożeniem dla zdrowia. Chodzi głównie o substancje dodatkowe , ale też o zanieczyszczenia bakteryjne, pozostałości środków ochrony roślin, metale ciężkie czy związki, które powstają podczas przetwarzania. Żywność w sklepach powinna być bezpieczna pod każdym względem. Gwarantują to producenci, którzy muszą przestrzegać prawa. Normy dla żywnośc i dla niemowląt i małych dzieci są dużo bardziej restrykcyjne niż te dla dorosłych.  Zobacz też: Czy warto kupować ekologiczne jedzenie dla dzieci? Dlaczego maluchy powinny jeść dobre produkty? Dzieci są bardziej narażone na szkodliwe działanie substancji zawartych w jedzeniu. Ich układ pokarmowy w pierwszych latach życia, tak jak cały organizm, nie jest w pełni dojrzały. Silniej reaguje na nadmiar i niedobór składników odżywczych i na zanieczyszczenia żywności. Poza tym w przeliczeniu na kilogram masy ciała małe dzieci potrzebują dużo więcej energii i składników odżywczych niż dorośli, więc żywność podawana im powinna być możliwie najbardziej wartościowa. Większe potrzeby organizmu wynikają z bardzo szybkiego tempa wzrostu i rozwoju – z jednej strony dzieci mają szybszy metabolizm, a z drugiej słabszą obronę przed szkodliwymi związkami , które mogą trafiać do przewodu pokarmowego także z nieodpowiednią żywnością. Czego nie wolno dodawać do...

Produkty spożywcze dla dzieci mogą powodować raka
AdobeStock
Aktualności
Ciasteczka z księżniczką, a chrupki z superbohaterem? Wiele produktów dla dzieci może powodować raka!
O tym, jak bardzo musimy uważać na to, co nie tylko my sami jemy, lecz także podajemy naszym maluszkom, przekonuje nas raport europejskich organizacji konsumenckich. Wiele produktów spożywczych zawiera rakotwórczy akrylamid (i to w dużych ilościach!).

Jak wynika z raportu 10 europejskich organizacji konsumenckich, w wielu produktach spożywczych, które kupujemy (także dla dzieci!), znajduje się niebezpieczny akrylamid. Gdzie można go znaleźć i jakich rzeczy powinniśmy unikać w trosce o zdrowie naszych najbliższych? Sprawdźcie! Czym jest akrylamid? To związek chemiczny, który uwalnia się podczas pieczenia lub smażenia produktu w wysokiej temperaturze i niskiej wilgotności. Ma działanie rakotwórcze . Można go znaleźć w wielu produktach, które zjadamy bardzo często, takich jak: chipsy ziemniaczane, frytki, krakersy, płatki śniadaniowe (z wyjątkiem płatków owsianych), ciastka, herbatniki, wafle, pieczywo chrupkie, tostowe, kawa. Trujący akrylamid Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) już w 2015 roku uznał oficjalnie, że substancja ta ma właściwości rakotwórcze. W 2017 roku Komisja Europejska określiła przepisami, jaka ilość akrylamidu jest dopuszczalna w produkowanej żywności, zwłaszcza dla niemowląt i dzieci do 3. roku życia . To właśnie najmłodsze dzieci, z uwagi na niską masę ciała, są najbardziej narażone na niszczące działanie akrylamidu. Przepisy swoje, a życie swoje Unijne przepisy nie gwarantują tego, że producenci będą się do nich stosować, co właśnie odkryto, badając poszczególne produkty zawierające akrylamid. Okazało się, że np. chipsy bardzo często mają przekroczone normy tej trującej substancji (było tak w ok. 30 proc. przebadanych produktów). Kawa zawiera dopuszczalną jej ilość, ale na granicy. Natomiast najgorsze pod tym względem okazały się ciastka, herbatniki oraz wafle. Aż 2/3 zbadanych produktów miało zbyt duże dawki akrylamidu. Zobacz też: Jakimi smakołykami zajadają się dzieci na całym świecie? Najgorsze jest to, że 44 takie produkty kierowane były bezpośrednio do dzieci – opakowane były w kolorowe papierki z...

śmieciowe jedzenie
Fotolia
Karmienie
Dlaczego karmiąca mama nie powinna jeść produktów wysoko przetworzonych?
Produkty wysoko przetworzone, czyli zawierające substancje dodatkowe, w tym np. konserwanty, barwniki, są wszechobecne. Są one nawet w produktach dla dzieci. Czy są bezpieczne? Dlaczego lepiej, by karmiąca mama ich unikała?

Największe obawy budzi zwykle symbol E z cyfrą. Tymczasem w przemyśle spożywczym używa się około dwóch tysięcy tzw. substancji polepszających żywność. Substancji dodatkowych , które mają symbol E i numer, jest ponad 300. Co to jest jedzenie wysoko przetworzone? To żywność poddana obróbce przemysłowej i często zawiera substancje dodatkowe (np. konserwanty , polepszacze smaku, barwniki). Spożywanie jej w nadmiarze może mieć zły wpływ na zdrowie. Takie jedzenie zwykle zawiera też dużą ilość dodanego cukru, soli, często złej jakości tłuszczów, których i tak jest sporo w naszej diecie. Często są to tłuszcze typu trans, które zwiększają ryzyko chorób serca. Po co dodaje się do jedzenia substancje dodatkowe? Jedną z funkcji dodatków do żywności jest ułatwienie procesów technologicznych, co obniża koszty produkcji. Jednak stosowanie ich musi być uzasadnione i nie może wprowadzać w błąd kupującego – można ich użyć tylko tyle, by osiągnąć zamierzony efekt. Substancje te  producenci żywności dodają także m.in. po to, by uatrakcyjnić produkt i zachęcić do kupienia intensywną barwą, aromatem, apetycznym wyglądem i dobrym smakiem. Kolejną sprawą jest również przedłużenie jego trwałości. Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko? Czy konserwanty, barwniki i inne są szkodliwe? Substancje dodatkowe nie są szkodliwe, ale jeśli w diecie zostanie przekroczona bezpieczna ich ilość (o co nietrudno, gdy jest w niej dużo wysoko przetworzonych produktów), to wtedy mogą zaszkodzić. Te chemiczne dodatki przenikają też do pokarmu kobiecego, dlatego podczas laktacji lepiej unikać żywności wysoko przetworzonej . Warto pamiętać, że aby substancja została dopuszczona do stosowania w przemyśle spożywczym, musi być przebadana pod kątem bezpieczeństwa dla zdrowia. Na podstawie badań dla każdej ustala...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Współpraca reklamowa
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
Zmiany w Kodeksie pracy ważne dla rodziców [urlop rodzicielski, elastyczne formy czasu pracy i inne]
Prawo i finanse
Zmiany w Kodeksie pracy  ważne dla rodziców w 2023 roku [urlop rodzicielski, elastyczne formy czasu pracy i inne]
Luiza Słuszniak
wniosek 500 plus 2022
Prawo i finanse
Wniosek 500 plus 2023 – od kiedy? Jak go złożyć przez internet?
Magdalena Drab
wiersz o zimie
Gry i zabawy
Wiersz o zimie: 7 zimowych wierszyków dla maluchów i przedszkolaków
Agnieszka Majchrzak
karnawał
Aktualności
Karnawał – kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku, najciekawsze zwyczaje
Ewa Janczak-Cwil
Sanki dla dzieci
Zakupy
Sanki dla dzieci: z oparciem, drewniane i plastikowe. Jakie sanki dla niemowlaka?
Milena Oszczepalińska
ferie kiedy
Aktualności
Ferie zimowe – terminy dla województw w 2023 roku
Luiza Słuszniak
urlop macierzyński
Prawo i finanse
Urlop macierzyński 2023 – zasady, zmiany w związku z dyrektywą unijną
Ewa Janczak-Cwil
szczęśliwe imiona dla dziewczynek
Imiona
Szczęśliwe imiona dla dziewczynek: imiona oznaczające i przynoszące szczęście. Lista
Magdalena Drab
matura 2023 zmiany
Edukacja
Matura 2023: zmiany. Matematyka, polski, angielski – egzamin będzie łatwiejszy
Magdalena Drab
miód na przeziębienie
Zdrowie
Miód na przeziębienie – jaki jest najlepszy?
Małgorzata Wódz
AMR, jak często kąpać noworodka
Noworodek
Jak często kąpać noworodka: co ile dni kąpać latem i zimą? Zalecenia
Magdalena Drab
maski karnawałowe dla dzieci
Gry i zabawy
Maski karnawałowe dla dzieci: jak zrobić (krok po kroku) + maski do druku
Karolina Stępniewska
sposoby na zaparcia w ciąży
Zdrowie w ciąży
Sposoby na zaparcia w ciąży: najlepsze są te domowe i naturalne
Sylwia Niemczyk
kalendarz szczepień 2022
Zdrowie
Kalendarz szczepień 2023: szczepienia obowiązkowe i zalecane [PROGRAM SZCZEPIEŃ OCHRONNYCH] ​
Luiza Słuszniak
Królik dla niemowlaka
Dieta
Królik dla niemowlaka: jak go przygotować, od kiedy można go podać [PLUS PRZEPIS]
Adrianna Trusiuk
Ząbkowanie dziecka
Zdrowie
Ząbkowanie dziecka – kiedy się zaczyna, ile trwa i jakie są objawy?
Magdalena Drab
Dodatki do zasiłku rodzinnego
Prawo i finanse
Dodatki do zasiłku rodzinnego 2023: ile wynosi dodatek szkolny, rehabilitacyjny i na dziecko niepełnosprawne?
Joanna Biegaj
kosmetyki na cellulit i rozstępy po ciąży
Mama
Sprawdzony sposób na piękną skórę po ciąży. Znikną rozstępy, cellulit i flabby skin
Barbara Daszuta