Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
rodzina, obiad, kuchnia
Żywienie

9 zasad rodzinnej diety

Chciałabyś, aby twoja rodzina zdrowo jadła? Sprawdź, jakie zasady powinny was obowiązywać. Dopilnuj, byście ich przestrzegali, a zobaczysz, że zyska na tym wasze zdrowie. Oto 9 ważnych zasad, którymi warto się kierować.

Choć trudno jest zmienić stare nawyki, warto to robić. Spróbuj ograniczyć jedzenie białych bułek, smażonego tłustego mięsa i picie słodzonych napojów. To wcale nie takie duże wyzwanie! Poza tym pamiętaj o innych ważnych składnikach diety i lekkostrawnym sposobie przygotowywania dań.

1. Podawaj pięć porcji warzyw i owoców dziennie

Porcją dla dorosłego jest np. jedno średniej wielkości jabłko lub marchewka, lub szklanka soku. Dzieciom dietetycy zalecają w ciągu dnia 200 g owoców i 400–500 g warzyw. Podziel tę ilość na porcje, zgodnie z tym, co lubi maluch. Podaj np. pół jabłka, morelę, pół szklanki soku – to dzienna porcja owoców. Warzywa gotuj na parze, podawaj w zupach albo surowe – w cząstkach jako przekąski. Owocami zastępuj słodycze – są świetne na podwieczorek. Kupuj owoce i warzywa z pewnych źródeł lub ekologiczne – choć kosztują więcej niż te z tradycyjnych upraw, to są zdrowsze. Zimą podawaj mrożonki.

2. Przyrządzaj dania gotowane, duszone lub pieczone

Najlepiej gotuj na parze (straty witamin i składników mineralnych są wtedy najmniejsze) lub tradycyjnie w wodzie – warzywa i owoce tylko do miękkości. Mięso duś lub piecz – tak jest najzdrowiej. Zrezygnuj ze smażenia lub smaż krótko, na gorącym tłuszczu, by nie wsiąkał w potrawę.

3. Postaw na produkty pełnoziarniste

Czyli bułki i chleb razowy (dobrze wypieczony), typu graham, pieczywo z dodatkiem mąki orkiszowej, makaron razowy, brązowy ryż, kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana, kukurydziana) i płatki owsiane. Małe dzieci (powyżej roku) nie powinny jeść tylko białego pieczywa (zwłaszcza bułeczek). Produkty z ziaren mało oczyszczonych i grube kasze zawierają m.in. cenne witaminy z grupy B, witaminę E oraz PP, a także wapń i żelazo.

4. Serwuj ryby 1-2 razy w tygodniu

Piecz je lub gotuj. Ich przyrządzanie nie jest skomplikowane – wystarczy 20 minut pieczenia lub gotowania. Ryby morskie to źródło jodu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3, które wspomagają rozwój psychoruchowy. Szczególnie dobre są tłuste, np. łosoś, makrela, halibut. Podawaj je na zmianę.

Zobacz też: Kiedy i jaką rybę podać dziecku?

5. Używaj tłuszczów roślinnych

Najlepiej oliwy lub oleju rzepakowego niskoerukowego. Eksperymentuj też z innymi olejami – każdy ma inny smak, który aromatyzuje potrawy. Oliwa i oleje zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy A, D, E i K. Przyzwyczajaj dziecko do jedzenia surówek i sałatek z oliwą lub olejem. Pamiętaj, że maluch potrzebuje też tłuszczu zwierzęcego, np. świeżego masła.

6. Proponuj mleko, kefir, jogurt i maślankę

To źródło łatwo przyswajalnego białka i wapnia. Mleko i jego przetwory zawierają też
witaminy z grupy B. Maślanka, kefir i jogurt naturalny są łatwostrawne i bogate w bakterie kwasu mlekowego, które poprawiają odporność i pracę układu pokarmowego. Zwykłe mleko maluch może zacząć pić (w małych ilościach) pod koniec 12. miesiąca. Przygotowuj na nim budyń, galaretkę mleczną. Jogurtu naturalnego możesz używać zamiast śmietany.

7. Wybieraj chude mięso

Czyli kurczaka, indyka, a także mięso z królika czy jagnięcia. To delikatne i najmniej alergizujące gatunki mięsa. Piecz je, duś lub gotuj bez skóry, bo jest w niej najwięcej niepotrzebnego tłuszczu. Mięso drobiowe jest łatwostrawne i szybko się gotuje.

8. Ogranicz ilość soli i cukru

Albo w ogóle zrezygnuj z tych przypraw. Wykorzystuj naturalny smak owoców i warzyw. Na przykład za nadający słony smak uważany jest seler, a za słodką – marchewka. Dodając je w odpowiedniej ilości do potraw, zmienisz ich smak. Podobnie z owocami – kwaśne łącz ze słodkimi. Pamiętaj, że nawet jeśli sama nie posolisz jedzenia, i tak w waszej diecie będzie sól, bo jest ona w produktach, które kupujesz w sklepie, np. w chlebie, wędlinach, serach. Sól pogarsza przyswajanie wapnia i ma związek z powstawaniem nadciśnienia i chorób serca, nadmiar cukru zaś przyczynia się do nadwagi i otyłości.

9. Kupuj żywność mało przetworzoną

Czyli nie w puszkach, torebkach czy kartonach, zwłaszcza jeśli mają długą datę ważności. Te produkty zwykle zawierają substancje dodatkowe: konserwujące, sztuczne barwniki lub aromaty, często źle tolerowane przez dzieci. Unikaj słodzonych i sztucznie barwionych napojów – lepiej, by dziecko piło wodę, naturalny sok, herbatkę owocową.

Zobacz też: Konserwanty, barwniki, aromaty - jaka ilość jest bezpieczna dla dziecka?
 

Które produkty dla dziecka są bezpieczne? Jak to sprawdzić – mówi dyrektor IMiD [WIDEO]

dziecko, kuchnia, miseczka, fotelik
Rozwój dziecka
Jadłospis dwulatka
Grymaszenie przy jedzeniu, odsuwanie talerza z zupą, trzymanie mięsa w buzi... Wypróbuj nasze rady, zamiast karmić na siłę. Tak będzie łatwiej i milej.

[CMS_PAGE_BREAK] Kupuj pieczywo z mąki z pełnego przemiału oraz kasze Trzeba przyzwyczajać dzieci, by jadły też ciemniejsze pieczywo, np. dobrze wypieczony chleb razowy lub graham i bułki z dodatkiem mąki orkiszowej. Co drugi dzień zamiast kartofli i makaronu gotuj kasze: gryczaną, drobną jęczmienną, jaglaną, kukurydzianą, dostarczają bowiem witamin – E oraz z grupy B, wapnia, żelaza, a także cennego błonnika. Do każdego posiłku dodawaj warzywa i owoce Wprowadź to jako zasadę dotyczącą całej rodziny i bądź konsekwentna. Warzywa oraz owoce to niezastąpione źródło witamin, soli mineralnych i cennego błonnika – niezbędnego do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Warzywa podawaj gotowane, najlepiej na parze, oraz w postaci surówek i sałatek (np. tarta marchewka, ogórki kwaszone – też lepiej starte – lub kapusta kwaszona drobniutko pokrojona). Z warzyw strączkowych rób purée lub dodawaj je do zupy w niewielkich ilościach. Owoce, także suszone, np. rodzynki, kawałki śliwek i moreli, doskonale zastępują słodycze. Zachęcaj do picia mleka, maślanki, jogurtu i kefiru Mleko i produkty mleczne powinny być nadal stałym składnikiem diety dziecka, ponieważ dostarczają najlepiej przyswajalnego wapnia. Mleko może być modyfikowane lub świeże (jest do wyboru kilka rodzajów). Maślanka, kefir, jogurt, mleko kwaśne są łatwiej strawne, bo zawarte w nich białka są już w postaci „nadtrawionej”. Małym dzieciom nie podaje się chudego mleka, tylko zawierające 2 lub 3,2 proc. tłuszczu, potrzebują one także niewielkich ilości świeżego masła. Aby zapotrzebowanie na wapń było w pełni pokryte, malec powinien wypić około dwóch szklanek mleka oraz zjeść mały kubeczek jogurtu i plasterek żółtego sera. Konsultacja: dr hab. med. Halina Weker, specjalista w dziedzinie Żywienia, kieruje Zakładem Żywienia w...

jak karmić dziecko
Fotolia
Żywienie
Jak powinno jeść dziecko po pierwszych urodzinach?
Po pierwszych urodzinach dziecko wcale nie może jeszcze jeść jak dorosły, choć takie opinie się słyszy. Ci, którzy mówią, że powinno mieć „lekkostrawną dietę dorosłego” są nieco bliżej prawdy. Zastanawiasz się, jak karmić malucha powyżej roku? Oto nasz przewodnik.

Dziecko nie zmienia się w dniu pierwszych urodzin jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, więc nie powinno jeszcze jeść jak dorosły. Także dlatego, że dieta Polaków nie jest na tyle zdrowa, by zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze potrzebne dziecku do prawidłowego rozwoju. Zawiera za mało warzyw i owoców, zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych, soli i cukru. Jest też ciężkostrawna, a przy tym jest w niej sporo wysoko przetworzonych produktów. Około pierwszych urodzin małe dziecko powinno powoli przechodzić z diety niemowlęcej na zdrową lekkostrawną dietę tzw. dietę rodzinnego stołu. Czyli? Zobacz, co powinno jeść. Zobacz też: Jadłospis dla rocznego dziecka 1.  Mleko i produkty mleczne Dzieci powinny dostać dwie porcje mleka i jedną porcję produktów mlecznych dziennie. Mleko (w tym modyfikowane) i jego przetwory, czyli kefir, jogurt, maślanka, są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i białka. Zawierają też niektóre witaminy z grupy B oraz witaminę D. Maślanka, kefir i jogurt naturalny są łatwostrawne i bogate w bakterie kwasu mlekowego. Produktami mlecznymi są też sery (biały, żółty), ale twaróg zawiera niewiele wapnia. PORCJA TO: szklanka mleka, pół szklanki jogurtu, dwie łyżeczki twarożku, plasterek żółtego sera. Zobacz też: Co podać dziecku zamiast mleka? 10 sprawdzonych pomysłów 2.  Mięso, ryby i jajka Dziecko powinno codziennie zjeść 1–2 porcje mięsa, ryby lub jajek . Mięso dostarcza pełnowartościowego białka i łatwo przyswajalnego żelaza hemowego oraz cynku, a także witamin: B1, PP, B12. Podawaj mięso kurczaka, indyka, a także mało tłustą wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę. Piecz je, duś lub gotuj 2–3 razy w tygodniu (drób bez skóry). Ryby, oprócz białka, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy D....

dzieci, odżywianie, kuchnia
Żywienie
Dekalog zdrowego żywienia
Aby nasze dzieci rosły i rozwijały się zdrowo, trzeba jeszcze sporo zmienić w ich diecie. Oto dekalog żywienia dla dzieci w drugim i trzecim roku życia.

  O karmieniu niemowląt wiesz wiele. A o diecie dzieci w następnych dwóch latach życia? Tu jest gorzej. Tymczasem ostatnie badania wykazały, że dieta dzieci w drugim i trzecim roku życia daleka jest od ideału. Nie dość, że sporo malców ma niedobory żelaza (zwiększa to ryzyko wystąpienia anemii) i wapnia (dzieci otrzymują tylko 60–70% zalecanej ilości), to w ich diecie jest zbyt mało cynku i miedzi. Za to zbyt dużo białka, tłuszczów zwierzęcych, soli i cukru, a za mało produktów bogatych w cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwy z oliwek i olejów roślinnych, ryb morskich). Właśnie dlatego grupa ekspertów w dziedzinie pediatrii i żywienia opracowała nowe zalecenia. Oto, co powinno znaleźć się w diecie ponadrocznego malucha, a czego unikać. 1. Wprowadź pieczywo i produkty zbożowe z pełnego przemiału Małe dzieci nie muszą jeść tylko białego pieczywa (zwłaszcza bułeczek). W ich diecie powinny znaleźć się bułki i chleb razowy (dobrze wypieczony), graham, pieczywo z mąką orkiszową, makaron razowy, brązowy ryż, a oprócz manny także inne kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana, kukurydziana) i płatki owsiane Warto wiedzieć: Produkty z ziaren mało oczyszczonych zawierają m.in. cenne witaminy z grupy B, witaminę E oraz PP, a także wapń i żelazo. 2. Warzywa i owoce podawaj 5 razy dziennie Warzywa gotuj na parze, podawaj w zupach lub jako surówki. Ze strączkowych (soczewicy, grochu, fasoli) przygotowuj purée. Mają sporo składników mineralnych, białko roślinne i błonnik. Owocami zastępuj słodycze, podawaj je jako deser lub na podwieczorek. Warto wiedzieć: Podawaj też kwaszoną kapustę i ogórki. Są łatwiej strawne niż surowe, zawierają cenne bakterie kwasu mlekowego i witaminę C. 3. Zachęcaj do picia mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu W diecie dziecka powinno znaleźć się mleko i jego przetwory. Zawiera ono łatwo przyswajalny wapń,...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
kiedy wakacje
Aktualności
Kiedy wakacje w 2023 roku – początek i zakończenie, jak planować letni wypoczynek?
Ewa Janczak-Cwil
Opieka nad żoną po porodzie
Prawo i finanse
Opieka nad żoną po porodzie 2023: kto ma prawo do zwolnienia i na jak długo?
Joanna Biegaj
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak