Torty urodzinowe dla dzieci: jak je zrobić? (szybkie i łatwe przepisy)
Torty urodzinowe są obowiązkową atrakcją na wszystkich przyjęciach dla dzieci. W przypadku maluchów liczy się nie tylko smak, ale przede wszystkim wygląd. Przedstawiamy nasze pomysły na ciekawe torty urodzinowe dla dzieci.
1 z 7
Wyjątkowy tort urodzinowy dla dziecka
Tort to obowiązkowy punkt przyjęcia z okazji urodzin. Tylko jak go zrobić? Najprostszym rozwiązaniem byłoby zamówienie w cukierni gotowego tortu. Jeśli jednak przygotujesz go samodzielnie, będziesz mieć o wiele więcej satysfakcji. Nie jest to aż tak skomplikowane, jak się wydaje. Czasami wystarczy, że w odpowiedni sposób udekorujesz z pozoru zwyczajne ciasto.
Przedstawiamy kilka przepisów na urodzinowe torty dla dzieci, którymi możesz się zainspirować. W naszej galerii znajdziesz też zdjęcia innych pięknych, ciekawych, oryginalnych tortów dla dzieci.
Pomysły na torty urodzinowe dla dzieci
Jeśli przygotowujesz urodziny dziecka w domu i nie wiesz, jak zrobić tort urodzinowy dla malucha, możesz skorzystać z naszych gotowych przepisów. Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z instrukcją, a tort na pewno ci się uda.
Pomysły na ciekawe torty dla dzieci:
- Torty urodzinowe dla dzieci: tęcza
- Pomysły na torty urodzinowe dla dzieci: tort Kinder Bueno
- Ciekawe torty dla dzieci: tort czekoladowy
- Urodzinowe torty dla dzieci: beza z malinami
- Urodzinowy tort: brownie
- Łatwy i szybki tort dla dzieci: sernik na zimno
Możesz również skorzystać z naszych pozostałych przepisów na torty urodzinowe dla dzieci:
- tort czekoladowy
- tort bezowy z truskawkami
- tort Dacquoise z orzechami laskowymi
- tort biszkopowy z truskawkami
- bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami
Torty urodzinowe dla dzieci: tęcza
Tęczowy tort urodzinowy (tzw. rainbow cake) jest bardzo wyjątkowy. Będzie to idealny tort na roczek dla dziewczynki lub chłopczyka. Z pewnością zachwyci wszystkich gości! Takie kolorowe ciasto spotyka się bardzo rzadko, a więc tort tęcza będzie ogromną urodzinową atrakcją. Dla jeszcze lepszego efektu możesz wykroić środek tortu i wsypać tam M&M’s – w trakcie krojenia tortu wysypią się kolorowe draże, co będzie dla każdego dużym zaskoczeniem. Sprawdź, jak przygotować taki tęczowy tort.
Pomysły na torty urodzinowe dla dzieci: tort Kinder Bueno
Tort Kinder Bueno będzie idealny dla malucha, który przepada za tym batonikiem. Poza świetnym smakiem można go naprawdę pięknie ozdobić, np. batonikami Kinder Bueno lub połówkami czekolady z Kinder Niespodzianki. Taka ilość słodyczy wprawi w zachwyt małego solenizanta. Możesz skorzystać z naszego gotowego przepisu na tort Kinder Bueno.
Ciekawe torty dla dzieci: tort czekoladowy
Czekoladowy tort to coś, co uwielbiają wszystkie dzieci. Dorośli na pewno też skuszą się na kawałek tego ciasta. Nasz jest z dodatkiem wiśni, więc jest naprawdę wyjątkowy. Smak owoców fajnie przełamię słodycz czekolady. Tort możesz też pięknie udekorować wiśniami – maluchy z pewnością chętnie zjedzą również dekoracje. Dowiedz się, jak zrobić taki czekoladowo-wiśniowy tort. Będzie on doskonały jako tort na roczek dla chłopca lub dziewczynki, a także na inne okazje.
Urodzinowe torty dla dzieci: beza z malinami
Wygląda pięknie, a jeszcze lepiej smakuje! Ten tort jest dość niespotykany, ponieważ jest cały biały. Nie składa się też, jak klasyczne torty, z biszkoptu i masy. Będzie za to idealny dla miłośników bezy i malin. Całość jest połączona serkiem mascarpone, co dodaje delikatności. Ten wyjątkowy deser kusi już samym wyglądem. Zobacz, jak wygląda tort bezowo-malinowy. Jeśli interesują cię torty urodzinowe bez masy cukrowej – koniecznie sprawdź ten przepis.
Urodzinowy tort: brownie
Brownie stało się ostatnio niezwykle popularne. Idealnie sprawdzi się też jako tort urodzinowy dla dziecka. Jest to dobra alternatywa dla tortu czekoladowego. Jeśli udekorujesz go polewą o smaku słonego karmelu – będzie jeszcze lepszy. Zobacz, jak wygląda tort brownie oraz jak go zrobić.
Łatwy i szybki tort dla dzieci: sernik na zimno
Jeśli chcesz zrobić łatwy i szybki tort dla dzieci - wykonaj ciasto, którego nie trzeba piec. Świetnie sprawdzi się tutaj urodzinowy sernik na zimno. Będzie to też odpowiednia przekąska na upalne dni. Może być także miłym zaskoczeniem dla osób, które do tej pory jadły jedynie klasyczny sernik.
Torty urodzinowe dla dzieci: dekoracje
Gotowe dekoracje na tort urodzinowy dla dzieci możesz kupić w sklepie lub zamówić przez internet. W niektórych cukierniach jest także opcja zamówienie konkretnie takiej jadalnej ozdoby, o jakiej marzy twoje dziecko.
Do ozdoby tortu możesz wykorzystać:
- Figurki. Wielką atrakcją dla dzieci z pewnością będą figurki, przedstawiające np. ulubione postaci z bajek. Są one jadalne, przeważnie wykonane z wafelków lub masy cukrowej. Mają najróżniejsze kształty i kolory. Dobrym pomysłem jest też użycie topperów i pikerów. Zazwyczaj są one umieszczone na specjalnych patyczkach i wykonane z tekturki. Wystarczy, że wbijesz je w tort. Mogą być specjalnie spersonalizowane i przedstawiać, np. liczbę lat dziecka lub jego imię.
- Balony. Atrakcyjną nowością są samopompujące się balony, których używa się jako ozdoby do tortu. Są one w formie cyferki. Wystarczy jedno naciśnięcie guzika i balon będzie już napompowany. Jest to prosta, ale szalenie efektowna ozdoba!
- Świeczki. Nie możesz też zapomnieć o najważniejszej dekoracji tortu, czyli świeczkach. Na rynku jest ich zatrzęsienie, mogą być w kształcie cyferek, gwiazdek, a nawet jednorożca.
By pięknie udekorować tort dla dziecka, możesz użyć również różnego rodzaju perełek do dekoracji, posypek, kolorowego lukru. Doskonałą ozdobą będą również owoce – wspaniale smakują i sprawiają, że tort wygląda jeszcze bardziej smakowicie.
Zobacz także:
2 z 7
Tort urodzinowy dla dziecka: tęcza
Pomysły na torty urodzinowe dla dzieci: tort tęcza
Potrzebne składniki:
Blaty tortu:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 6 jajek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 400 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 ml mleka
- 6 barwników spożywczych: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony
Krem:
- 250 ml śmietanki 36%, bardzo zimnej
- 500 g serka mascarpone, zimnego
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania tortu wyjmij z lodówki masło, jajka oraz mleko. Masło, cukier oraz cukier wanilinowy ubij na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj jajka (cały czas mieszając).
Mleko dodawaj na przemian z mąką (zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia). Całość zmiksuj na jednolite ciasto. Ciasto podziel na 6 części, a każdą z nich umieść w oddzielnej misce. Do każdej dodaj odpowiedni barwnik i połącz razem.
Każdą część ciasta umieść osobno w tortownicy lub foremce aluminiowej. Piecz je w 180°C przez ok. 15-20 minut
Krem:
Śmietankę, mascarpone, cukier puder oraz cukier wanilinowy zmieszaj ze sobą i ubijaj przez ok. 5 minut. Rób to do momentu, aż powstanie gęsty krem.
Gdy blaty tortu już ostygną – zacznij przekładać je kremem (pamiętaj jednak, że musi zostać ci trochę masy na boki i wierzch tortu). Całość wstaw do lodówki na ok. 1-2 godziny.
3 z 7
Urodzinowy tort Kinder Bueno
Ciekawe torty dla dzieci: tort Kinder Bueno
Składniki na krem:
- 400 ml śmietany kremówki
- 200-250 g mlecznej czekolady
- 1 śmietan-fix lub inny utrwalacz do bitej śmietany
Najpierw przygotuj domowy biszkopt, następnie zagotuj śmietankę kremówkę i zalej nią pokrojoną na kawałki czekoladę. Odstaw na kilka minut, a następnie mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Gdy ta czekoladowa śmietana nie będzie już gorąca – włóż ją do lodówki (najlepiej na całą noc). Gdy będzie już dobrze schłodzona, ubij ją mikserem na pianę. Pod koniec dodaj śmietan-fix dla utrwalenia.
Biszkopt przekrój na 3 spody. Pokrojone masło i połamaną w kosteczki czekoladę wrzuć do garnuszka i rozpuść w kąpieli wodnej (postaw miskę na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą). Następnie pierwszy spód biszkoptu nasącz polewą i wyłóż na niego warstwę czekoladowej masy. Czynność powtórz z resztą spodów. Wcześniej przygotowaną masę nałóż też na brzegi tortu i wyrównaj.
Ostaw do ostudzenia, a następnie udekoruj brzegi toru polewą (tak, by swobodnie po nich spływała). Wierzch tortu udekoruj czekoladkami i batonikami.
4 z 7
Urodzinowy torcik czekoladowo-wiśniowy
Torty urodzinowe dla dzieci: torcik czekoladowo-wiśniowy
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 6 jajek, białka oddzielone od żółtek
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 180 g gorzkiej czekolady
- 50 g zmielonych migdałów
- frużelina wiśniowa np. domowa
- 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 2 łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź. Ubijaj żółtka i cukier, aż otrzymasz puszysty krem. Następnie powoli wlej czekoladę i połącz całość mikserem.
W innym naczyniu ubij na sztywno białka. Dwie łyżki ubitych białek dodaj do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Pozostałą część białek dodaj do masy w dwóch turach, na zmianę z migdałami.
Przygotuj dwie formy o średnicy 20 cm. Wysmaruj je masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Rozdziel pomiędzy nie masę czekoladową i wyrównaj. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz przez ok. 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijaj, aż otrzymasz gęsty krem, pod sam koniec ubijania dodaj cukier puder.
Polewa:
- 70 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 70 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej
Podgrzej śmietanę kremówkę w małym garnuszku, prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i dodaj gorzką czekoladę. Odstaw na 2 minuty. Następnie mieszaj, aż czekolada się roztopi. Całość możesz na chwilę włożyć do lodówki.
Na paterę połóż pierwszy czekoladowy blat. Wyłóż na niego frużelinę wiśniową, a następnie bitą śmietanę. Przykryj drugim czekoladowym blatem (odwróć go stroną zapadniętą ku paterze, żeby wierzch tortu był równy). Przed podaniem polej polewą czekoladową i udekoruj wiśniami.
5 z 7
Beza z malinami na urodziny
Tort urodzinowy: beza z malinami
Potrzebne składniki:
Blaty:
- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie 1/2 szklanki płatków migdałów
Masa malinowa
- 200 g mrożonych lub świeżych malin
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki (lub skrobi) ziemniaczanej
- opcjonalnie świeże maliny do dekoracji
Masa mascarpone:
- 250 g sera mascarpone (zimnego)
- 200 ml śmietanki 30% lub 36% (zimnej)
- 1 op. cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie, ale warto dodać)
Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 160°C z termoobiegiem. Ubij na sztywno białka z dodatkiem soli, dodawaj stopniowo cukier. Cały czas ubijaj do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy piana będzie już gęsta, dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj przez minutę. Jeśli chcesz, możesz dodać płatki migdałów.
Rozdziel masę między dwie blachy do pieczenia. Wstaw do piekarnika (na wyższy i najwyższy poziom). Piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez 1 godzinę 30 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika na 15 minut. Następnie wyjmij i ostudź blaty.
Rozmrożone lub świeże maliny umieść w rondelku, dodaj cukier puder i podgrzej. Gdy puszczą sok dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Zagotuj, przełóż do czystej miski i ostudź.
Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder ubijaj przez 3-4 minuty do momentu, aż krem będzie puszysty. Wyłóż go na jeden blat bezowy, dodaj maliny i przykryj drugim krążkiem. Pamiętaj, by zostawić trochę masy i malin do ozdobienia wierzchu i boków.
6 z 7
Urodzinowe brownie
Torty urodzinowe dla dzieci: brownie
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 125 ml soku pomarańczowego
- 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 250 g drobnego cukru
- 3 jajka (temp. pokojowa)
- 80 ml jogurtu naturalnego
- 170 g mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
Masa:
- 100 g miękkiego masła
- 250 g serka mascarpone
- 1 op. cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru pudru
- ok. 450 g masła orzechowego
- polewa z solonego karmelu
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 160°C. Wlej sok pomarańczowy i kawę do rondelka. Następnie wymieszaj. Dodaj czekoladę (połamaną na cząsteczki) i pokrojone masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu, aż roztopią się wszystkie składniki. Gdy masa się roztopi, od razu zdejmij garnuszek z ognia. Do czystej miski wbij jajko, dodaj jogurt, całość wymieszaj. Wlej masę czekoladową i ponownie wymieszaj. Do czystej miski wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao. Wsyp to później do masy czekoladowej, a następnie wymieszaj na jednolitą masę.
Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez około 1 godzinę. Po upieczeniu całkowicie ostudź. Upieczone ciasto przekrój na trzy blaty.
Wyjmij masło z lodówki, by lekko się roztopiło. Do miski wrzuć mascarpone, dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Całość ubijaj przez około 2-3 minuty. Gdy masa się napuszy, dodaj miękkie masło i ubijaj przez około 2 minuty. Dodaj masło orzechowe i miksuj, aż składniki się połączą. Masę podziel na trzy części. Dwoma posmaruj blaty ciasta, a trzecią zostaw do posmarowania boków i wierzchu tortu. Całość wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Tort udekoruj ostudzoną masą z solonego karmelu.
7 z 7
Sernik na zimno dla solenizanta
Tort urodzinowy: sernik na zimno
Potrzebne składniki:
Spód:
- 260 g herbatników
- 160 g masła – roztopionego i przestudzonego
Masa serowa:
- 1 kg gotowego sera na sernik w temperaturze pokojowej
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 2 przezroczyste galaretki o smaku truskawka – wanilia (można użyć innych)
- 350 ml gorącej wody
Masa truskawkowa:
- 1,2 kg truskawek + 100 ml wody
- 2 czerwone galaretki
Sposób przygotowania:
Truskawki umyj i pokrój. Następnie przełóż je na patelnię lub do garnka. Podgrzewaj je, mieszając. Rób to do momentu, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Dodaj 100 ml wody i wymieszaj. Całość zagotuj. Do zagotowanych truskawek dodaj dwie czerwone galaretki i wymieszaj. Odstaw masę do momentu, aż całkowicie ostygnie.
Przełóż ciastka do blendera i zmiksuj, dodaj roztopione masło. Całość wymieszaj łyżeczką. Masę przełóż do blaszki do pieczenia i wyrównaj.
Dwie przezroczyste galaretki zalej gorącą wodą i mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Następnie odstaw do ostygnięcia. Ważne jest, żeby galaretka nie była tężejąca.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem, jednak tak, by nie była ona zbyt sztywna. Dodaj ser, ekstrakt waniliowy i wymieszaj mikserem. Następnie, w trzech partiach dodaj ostygniętą galaretkę i mieszaj mikserem, aż wszystkie składniki się połączą. Gotową masę serową wylej na spód blaszki i wyrównaj. Wstaw do lodówki na 30 minut, aż stężeje. Na schłodzony sernik wylej ostygniętą masę truskawkową i wstaw ponownie do lodówki (aż masa truskawkowa stężeje).