Dieta w ciąży [LIVECZAT z ekspertem]
W ciąży powinnyśmy jeść dla dwojga, a nie za dwoje – tę złotą zasadę zdrowego odżywiania w ciąży przypomina dietetyczka Paulina Barros. Zobacz nasz film, w którym ekspert odpowiada na najczęstsze pytania związane ze zdrową dietą w czasie ciąży.
Nasze studio odwiedziła dietetyczka Paulina Barros i podczas liveczatu prowadzonego przez redaktorkę mamotoja.pl Katarzynę Imiołek odpowiedziała na najczęstsze pytania naszych użytkowniczek, związane ze zdrową dietą w czasie ciąży. Przy okazji rozprawiła się z kilkoma mitami narosłymi wokół odżywiania w tym okresie.
Nie ilość, ale jakość
Podczas ciąży zapotrzebowanie energetyczne organizmu przyszłej mamy rośnie w niewielkim stopniu. „I to też nie jakoś dynamicznie i gwałtownie” – podkreśliła dietetyczka W pierwszym trymestrze w ogóle się nie zmienia, rośnie dopiero w drugim i trzecim trymestrze, odpowiednio o 360 i 475 kalorii. Przede wszystkim zmienia się zapotrzebowanie na wszystkie składniki mineralne i witaminy, jedzenie powinno być wysokiej jakości. „Nie ma miejsca na puste kalorie, ale zdrową, dobrze zbilansowana dietę” – powiedziała ekspertka .
Czy dieta wegetariańska szkodzi przyszłej mamie?
Nie ma przeciwwskazań do stosowania w ciąży diety wegetariańskiej, a nawet wegańskiej (wyklucza z jadłospisu również produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym jaja i nabiał) pod warunkiem, że dieta będzie dobrze zbilansowana. „Nie jest to już dieta demonizowana i lekarze prowadzą takie ciąże” – podkreśliła ekspertka. Przy diecie wegetariańskiej ryzyko niedoborów jest stopniowo małe, ale przy diecie wegańskiej rośnie. Dlatego kluczowa jest odpowiednia suplementacja w postaci przyjmowania jodu, kwasu foliowego, witaminy D, a w diecie wegańskiej także witaminy B12. Witamina ta odgrywa bardzo dużą rolę w zapobieganiu anemii i niedokrwistości.
Zapraszamy do naszej internetowej szkoły rodzenia:
Zobacz też: