Reklama

Podczas gdy dawniej gospodynie dwoiły się i troiły, by ich babki wyrastały jak największe – współcześnie często zależy nam na tym, by babka wielkanocna była jak najbardziej wilgotna. Chcąc wyczarować babkę rozpływającą się w ustach, zerknij na nasze propozycje

Reklama

Spis treści

Sekrety wilgotnej babki wielkanocnej

Dla wielu z nas babka to jeden wielkanocnych symboli. Gdy zależy nam na tym, by babka była wilgotna – warto pamiętać o kilku ważnych wskazówkach:

  • Wybierajmy przepisy na babki ucierane, a nie piaskowe (babki piaskowe mają swych zwolenników, ale są suche),
  • Uważnie odmierzajmy ilość składników (im więcej mąki, tym babka jest bardziej sucha)
  • Pilnujmy czasu pieczenia (jeśli babka wielkanocna piecze się zbyt długo, może wyjść zbyt sucha).

Jednym z niezawodnych sposobów na wilgotną babkę jest dodanie do masy na ciasto jogurtu. Ciasta jogurtowe z reguły są dość wilgotne.

Babka wielkanocna wilgotna drożdżowa

Przepis na wielkanocną wilgotną babkę drożdżową powinien zadowolić wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez babki na drożdżach.

Przepis na babkę drożdżową (wilgotną)

Zaczyn:

  • 40 dag drożdży
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 0,5 szklanki letniego mleka

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • Pół kostki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanki drobnego cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • Ulubione dodatki: rodzynki (10 dag), skórka pomarańczowa lub cytrynowa

Przygotowanie:
Przygotuj zaczyn, łącząc składniki i odstaw go w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Podgrzej delikatnie mleko. W drugim rondelku rozpuść masło. Jajka połącz z cukrem i ucieraj na jednolitą masę. W dużej misce wymieszaj jajeczną masę z mąką i zaczynem. Wyrabiaj do chwili, aż poczujesz, że ciasto nie przywiera do rąk. Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone, wystudzone masło. To też dobry moment na dodanie rodzynek i/lub skórki cytrusów.

Ciasto umieść w blaszce, w której chcesz je upiec i odstaw w ciche, ciepłe miejsce na minimum godzinę. Po tym czasie wstaw do piekarnika i piecz w 190 stopniach około 30-35 minut.

Wielkanocna babka ponczowa

Wilgotną babkę drożdżową z poprzedniego przepisu możemy uczynić jeszcze bardziej wilgotną, nasączając ją ponczem.
Do jej wykonania potrzebujemy składników jak wyżej oraz: tych, z których zrobimy poncz.

Przepis na wilgotną wielkanocną babkę ponczową

Przygotowujemy babkę zgodnie z przepisem na wilgotną babkę drożdżową. Gdy przestygnie – nasączamy ją ponczem do momentu, aż uznamy, że jest wystarczająco wilgotna. To uniwersalny poncz, który sprawdzi się do również do nasączenia babki. Jeśli chcemy przygotować babkę ponczową dla dorosłych – możemy przygotować poncz na bazie zaparzonej kawy lub alkoholu.

Bezalkoholowy poncz cytrusowy:

  • 2 litry wody
  • skórka starta z 1 pomarańczy i 1 cytryny (lub z 2 cytryn)
  • 1/2 kg cukru

Przygotowanie:
Składniki łączymy i zagotowujemy, odstawiamy do przestudzenia.

Wilgotna wielkanocna babka jogurtowa

Kolejny wariant wielkanocnej babki jogurtowej to przepis z wykorzystaniem jogurtu naturalnego. Ciasta jogurtowe z reguły są dość wilgotne, więc możesz mieć pewność, że w tym przypadku nie będzie inaczej.

Przepis na wielkanocną, wilgotną babkę jogurtową

Składniki:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel zapachu cytrynowego (lub innego)
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 budyń w proszku (śmietankowy lub waniliowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy kolejno mokre składniki (olej i jogurt). Gdy tworzą już jednolitą masę – dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w 170 st. około 40 minut.

Wielkanocna babka serowa (najbardziej wilgotna)

Wilgotność w wersji hard. Idealna propozycja na Wielkanoc dla wszystkich, którzy lubią proste przepisy.

Przepis na babkę serową, najbardziej wilgotną

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (można użyć 1,5 szklanki mąki pszennej i 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 20 dag kremowego serka (np. z wiaderka)
  • 1 (czubatą) łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Pół szklanki oleju
  • Ewentualnie: rodzynki (np. namoczone wcześniej w rumie lub zapachu rumowym), skórka cytrynowa, polewa czekoladowa.

Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i olej. Następnie łączymy z mąką (mąką i skrobią) oraz proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki są już idealnie połączone, dodajemy rodzynki lub skórkę pomarańczową, mieszamy i przelewamy masę do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama