Świat walczy z pandemią koronawirusa, koncerny prześcigają się w znalezieniu szczepionki na COVID-19, stale też pojawiają się nowe doniesienia o tym, w jaki sposób można uchronić się przed zarażeniem koronawirusem. W szukanie sposobu na COVID-19 włączyła się Norwegia. Ma się tam rozpocząć największe badanie kliniczne, jakie kiedykolwiek przeprowadzono w tym kraju. Dzięki niemu dowiemy się, czy tran może chronić przed zachorowaniem na COVID-19.

Reklama

Tran uchroni przed COVID-19?

Naukowcy przypuszczają, że tran może zmniejszać ryzyko zachorowania na COVID-19. Tej wiosny w Norwegii rozpoczęło się badanie „Koronastudien”, którego aktualne wyniki sugerują, że osoby suplementujące tran mogą mieć mniejszą podatność na zarażenie się koronawirusem, a także większą odporność na ryzyko ciężkich następstw wirusa.

„Potrzebne jest właściwie przygotowane, randomizowane badanie, aby dowiedzieć się, czy to tran sam w sobie ma działanie chroniące przed COVID-19” – mówi doktor Arne Søraas, badacz z departamentu mikrobiologii Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo.

Tran a infekcje wirusowe

Bazując na wynikach badania z wiosny, teraz ma rozpocząć się kolejne - The Cod Liver Oil Study. Badanie rozpocznie się w listopadzie, a zakończy w kwietniu przyszłego roku. Dzięki wnioskom z badania dowiemy się, czy tran zapobiega COVID-19 i innym infekcjom wirusowym, takim jak np. grypa lub przeziębienie. Przebadanych zostanie 70 000 uczestników, zgodnie z rygorystycznymi standardami międzynarodowymi. Część badanych będzie przyjmować olej ze świeżej wątroby dorsza (tran), a druga część z nich - placebo.

„Mam nadzieję, że uczestnicy będą postrzegać to jako osobisty wkład w wielki, grupowy wysiłek na rzecz walki z COVID-19. Wyniki mogą dać nam wartościowy wgląd w sposób, w jaki możemy chronić się przed zakażeniem COVID-19, a także innymi infekcjami wirusowymi jak grypa czy przeziębienie” – mówi dr Søraas.

Zobacz także
e-book Odporność dziecka konsultacja dr P. Grzesiowski
edipresse

Witamina D a COVID

Witamina D może chronić przed koronawirusem, jak udało się wstępnie ustalić naukowcom. Tran z kolei jest jej bogatym źródłem, stąd pomysł, by sprawdzić, czy zażywanie oleju z wątroby dorsza może przekładać się na ryzyko zachorowania na COVID-19 i sam przebieg choroby. Według badań niedobór witaminy D w organizmie może zwiększać ryzyko zakażenia się koronawirusem, a także cięższego przebiegu COVID-19. Specjaliści podejrzewają, że odpowiednia ilość witaminy D w organizmie sprzyja zwiększeniu odporności człowieka nie tylko na koronawirusa, ale też infekcji górnych dróg oddechowych oraz zachorowań na grypę. Wśród oficjalnych zaleceń WHO nie ma jednak suplementacji witaminy D ani tranu.

Źródło: informacja prasowa

Zobacz także:

Reklama
  • Zmarł noworodek z koronawirusem. Miał tylko 16 dni
  • Minister zdrowia: „na koronawirusa zaszczepimy WSZYSTKICH dorosłych Polaków”
  • Jakie leki na COVID przyjmować w domu
Reklama
Reklama
Reklama