Papryka należy do grupy alergenów, w której są też inne przyprawy, takie jak pieprz, curry, a także anyż, koper, kminek i kolendra, należące do rodziny rodziny selerowatych. Łączą je reakcje krzyżowe, nazywane zespołem seler-bylica/brzoza-przyprawy. Na czym one polegają? Na tym, że u osób uczulonych na pyłki bylicy, brzozy lub selera, może (ale nie musi) występować alergia krzyżowa na wymienione wyżej przyprawy. Jej skutkiem są nie tylko objawy ze strony układu pokarmowego, ale również problemy z oddychaniem czy skórne (sprawdź: Jak objawia się alergia pokarmowa u dzieci?). Choć alergia na przyprawy nie występuje często, nie można jej lekceważyć, choćby dlatego, że są one składnikiem często używanym podczas przyrządzania jedzenia. Użycie niektórych ziół czasem może wywołać nawet wstrząs anafilaktyczny.

Reklama

Jeśli uczula Cię papryka, możesz mieć uczulenie na:

Reklama
Reklama
Reklama