Co warto jeść w czasie ciąży? [WIDEO]
Zobacz, jakie są superfoods dla ciężarnych i dlaczego warto je wprowadzić do swojej diety w czasie ciąży.
Zastanawiasz się, czy będąc w ciąży musisz bardzo zmienić swoją dietę? Jest kilka produktów, które musisz wykluczyć, ponieważ mogą zaszkodzić tobie lub dziecku, ale jest też kilka tzw. superfoods, które są niezbędne w diecie ciężarnej.
Co jeść w ciąży?
W czasie ciąży twój jadłospis musi być bogatszy w różne składniki, które pozytywnie wpływają na twoje zdrowie i rozwój dziecka w brzuchu. Wśród produktów, które muszą znaleźć się w twojej diecie w czasie ciąży są:
- ryby - tłuste ryby morskie są bogatym źródłem omega-3 i kwasu DHA (odpowiedzialnego za rozwój mózgu i inteligencji dziecka)
- kasze - uodparniają na stres i sprawiają, że wzrasta wytrzymałość organizmu (a to przecież bardzo istotne przed porodem)
- oleje roślinne - szczególnie jedzone na surowo zwiększają przyswajalność witamin A, E, D, K.
- warzywa - to niezaprzeczalne źródło witamin i minerałów (najlepiej jeść je na surowo, ale możesz też urozmaicać posiłki warzywami gotowanymi i pieczonymi)
- suszone morele (i inne suszone owoce) - zapobiegają anemii ciążowej, ponieważ są źródłem żelaza, a także błonnika i beta-karotenu
- mięso - zarówno drobiowe (źródło białka), jak i czerwone (źródło żelaza). Jego spożycie zapobiega wrodzonym wadom układu nerwowego
- czekolada - już 30 gram czekolady jedzonej codziennie wpływa pozytywnie na pracę łożyska, które jest odpowiedzialne za dostarczanie dziecku wartości energetycznych i wydalanie produktów przemiany materii w czasie ciąży
- woda i napary ziołowe - są idealne do nawodnienia organizmu, wybieraj je zamiast słodkich napojów i soków
To podstawowe produkty, jednak naprawdę warto zadbać, by nie zabrakło ich w diecie przyszłej mamy, ponieważ dostarczają organizmowi kobiety w ciąży podstawowych składników, które są niezbędne do rozwoju dziecka w brzuchu mamy.
Zobacz też: