Zastanawiasz się, czy będąc w ciąży musisz bardzo zmienić swoją dietę? Jest kilka produktów, które musisz wykluczyć, ponieważ mogą zaszkodzić tobie lub dziecku, ale jest też kilka tzw. superfoods, które są niezbędne w diecie ciężarnej.

Reklama

Co jeść w ciąży?

W czasie ciąży twój jadłospis musi być bogatszy w różne składniki, które pozytywnie wpływają na twoje zdrowie i rozwój dziecka w brzuchu. Wśród produktów, które muszą znaleźć się w twojej diecie w czasie ciąży są:

  • ryby - tłuste ryby morskie są bogatym źródłem omega-3 i kwasu DHA (odpowiedzialnego za rozwój mózgu i inteligencji dziecka)
  • kasze - uodparniają na stres i sprawiają, że wzrasta wytrzymałość organizmu (a to przecież bardzo istotne przed porodem)
  • oleje roślinne - szczególnie jedzone na surowo zwiększają przyswajalność witamin A, E, D, K.
  • warzywa - to niezaprzeczalne źródło witamin i minerałów (najlepiej jeść je na surowo, ale możesz też urozmaicać posiłki warzywami gotowanymi i pieczonymi)
  • suszone morele (i inne suszone owoce) - zapobiegają anemii ciążowej, ponieważ są źródłem żelaza, a także błonnika i beta-karotenu
  • mięso - zarówno drobiowe (źródło białka), jak i czerwone (źródło żelaza). Jego spożycie zapobiega wrodzonym wadom układu nerwowego
  • czekolada - już 30 gram czekolady jedzonej codziennie wpływa pozytywnie na pracę łożyska, które jest odpowiedzialne za dostarczanie dziecku wartości energetycznych i wydalanie produktów przemiany materii w czasie ciąży
  • woda i napary ziołowe - są idealne do nawodnienia organizmu, wybieraj je zamiast słodkich napojów i soków

To podstawowe produkty, jednak naprawdę warto zadbać, by nie zabrakło ich w diecie przyszłej mamy, ponieważ dostarczają organizmowi kobiety w ciąży podstawowych składników, które są niezbędne do rozwoju dziecka w brzuchu mamy.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama