Jajka to bardzo dobry pokarm dla kobiet w ciąży. Są cennym źródłem białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Dostarczają m.in. kwasu foliowego, choliny, niacyny czy lecytyny. Mogą jeść je wszystkie ciężarne, z wyjątkiem kobiet uczulonych na białko jaja kurzego. Wyjaśniamy, w jakiej postaci najlepiej włączać je do swojej diety – czy powinny być gotowane krótko lub długo, czy warto je smażyć i jeść jako jajecznicę lub jajko sadzone. O jajach w diecie kobiet w ciąży i ich przyrządzaniu opowiada dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka SGGW.

Reklama

Jakie jajka w ciąży – na twardo czy na miękko?

Najzdrowsze dla kobiet w ciąży (i nie tylko) są jajka gotowane na miękko – w płynnym żółtku znajdują się cenne dla zdrowia substancje. Jajko na miękko powinno być gotowane około 5 minut (dokładny czas zależy od jego wielkości oraz od tego, czy było wyjęte z lodówki, czy leżało w temperaturze pokojowej). Dobrze ugotowane jajo na miękko ma ścięte białko, a żółtko nadal pozostaje płynne. W takim żółtku znajdują się substancje, które mogą działać przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo i tym samym dodatkowo wpływać na poprawę odporności. Białko z jaj na miękko jest przyswajane tak samo jak z jaj ugotowanych na twardo, które również mogą jeść kobiety w ciąży.

Czy ciężarna może jeść jajka smażone?

Niektóre przyszłe mamy mają ochotę na jajka sadzone lub jajecznicę. Jeśli kobieta nie ma przeciwwskazań do jedzenia produktów smażonych, od czasu do czasu, czyli raz w tygodniu lub raz na dwa tygodnie, może sobie przyrządzić jaja w ten sposób. Powinny to być jaja lekko smażone i bez użycia tłuszczu takiego jak smalec czy słonina. Należy pamiętać o tym, że produkty smażone nie są polecana przy problemach z żołądkiem, wątrobą lub jelitami.

Ile jajek dziennie może zjeść kobieta w ciąży?

Kobieta w ciąży może bez obaw zjadać jedno jajo dziennie. Przyszłe mamy obowiązują takie same zalecenia żywieniowe jak wszystkie osoby stosujące zdrową dietę – zgodnie z nimi uznaje się, że zjadanie 7-8 jaj tygodniowo nie powinno nikomu zaszkodzić.

Na co należy uważać: zakupy, przechowywanie i surowe jajka

Jaja są bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety, ale mogą również nieść ryzyko zakażenia Salmonellą, dlatego należy przestrzegać kilku ważnych zasad:

Zobacz także
  • kobieta w ciąży nie powinna kupować jaj, które nie były przebadane, czyli np. na straganach,
  • jajka zawsze powinny być przechowywane w chłodzie, dotyczy to też potraw przyrządzonych z jaj
  • ciężarna nie powinna jeść surowych jaj, np. w postaci kogla mogla oraz innych potraw, do których dodaje się jaja bez obróbki termicznej – np. sernika na zimno, domowego majonezu, tiramisu.

dr hab. Małgorzata Drywień, dietetyk, o jedzeniu jajek podczas ciąży:

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama