
Kawa zbożowa w ciąży jest bezpieczna i polecana przez lekarzy. Ciężarne wybierają zwykle kawę Inkę albo kawę z cykorii. Wiele kobiet zastanawia się jednak, ile kawy zbożowej pić dziennie, i czy każda kawa zbożowa, także kawa Anatol czy kawa orkiszowa, jest zdrowa w ciąży.
Kawa zbożowa w ciąży
Kawa zbożowa w ciąży jest dozwolona, podobnie jak inne rodzaje kaw pite z umiarem, np. kawa parzona czy kawa bezkofeinowa. Kawa zbożowa jest jednak o wiele zdrowsza, bo w sposób naturalny nie zawiera kofeiny (wiadomo zaś, że kofeina w ciąży może mieć niekorzystny wpływ na organizm mamy i zdrowie dziecka). Kawę zbożową produkuje się z prażonych ziaren zbóż, np. jęczmienia, żyta albo orkiszu, a także na bazie korzenia cykorii. Taki napój zawiera dużo błonnika, a także różnych cennych minerałów: magnezu, cynku, selenu, potasu oraz witamin z grupy B. Kawa zbożowa w ciąży jest zatem zdrowa i smaczna.
Ile dziennie pić kawy zbożowej w ciąży?
Jeśli zastanawiasz się, ile kawy zbożowej dziennie wypijać i czy musisz pilnować określonych dawek, uspokajamy: kawa zbożowa w ciąży może być pita w dowolnych ilościach (oczywiście z zachowaniem zdrowego rozsądku). Z umiarem powinny ją jednak pić ciężarne ze zdiagnozowaną cukrzycą ciążową (kawa zbożowa ma wysoki indeks glikemiczny) oraz kobiety z celiakią (kawa zbożowa zwykle zawiera gluten).
Kawa Inka w ciąży
Kawa Inka w ciąży to doskonały zamiennik zwykłej kawy z kofeiną. Ta najpopularniejsza kawa zbożowa nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze niskokaloryczna. Kawę Inkę produkuje się z ziaren żyta, jęczmienia, dodaje się do niej cykorię albo buraka cukrowego. To dlatego kawa Inka pita w ciąży świetnie wpływa na zdrowie i samopoczucie ciężarnej, podobnie jak mniej znana kawa Anatol. Kobiety w ciąży powinny przekonać się do niej ze względu na bogactwo witamin, błonnika i węglowodanów, a do tego – brak tłuszczu. Kawa Inka poprawia perystaltykę jelit, dobrze wpływa na układ nerwowy, zmniejsza poziom złego cholesterolu i zwiększa odporność.
Kawa z cykorii w ciąży
Kawa z cykorii w ciąży to mnóstwo korzyści dla zdrowia. Dzięki zawartości inuliny kawa na bazie korzenia cykorii dobrze wpływa na florę bakteryjną jelit, chroni przed stanami zapalnymi, usprawnia trawienie i wzmacnia odporność. Jak widać, cykoria w ciąży to same plusy!
Kawa orkiszowa w ciąży
Kawa orkiszowa z kolei to hit wśród fanów zdrowego odżywiania, idealnie nadaje się więc dla kobiet w ciąży. Orkisz to bogata w białko odmiana pszenicy, zawiera też witaminy: A, B, D i E. Kawa orkiszowa nie podrażnia żołądka, jest lekkostrawna i oczyszcza organizm z toksyn. Jeśli w ciąży brakuje ci efektu pobudzenia, jaki zapewnia kawa z kofeiną, kawa orkiszowa to strzał w dziesiątkę – znakomicie pobudza i poprawia pracę mózgu.
Zobacz też: