Krewetki w ciąży: jeść czy jednak lepiej nie?
Czy będąc w ciąży, można jeść krewetki? Jakie są właściwości tych owoców morza i jaki mają wpływ na zdrowie przyszłych mam i ich dzieci? Na co warto zwracać szczególną uwagę, żeby nie zaszkodzić ani sobie, ani maleństwu?
Dlaczego owoce morza, mimo że tak bogate w składniki odżywcze, są na cenzurowanym, jeśli chodzi o dietę ciężarnych? Dlaczego jedzenie krewetek w ciąży budzi tak duże kontrowersje? Czy to prawda, że o ile w ciąży lepiej wystrzegać się surowych krewetek, te smażone lub gotowane są całkowicie bezpieczne? I czy znaczenie ma to, z jakiego kraju pochodzą krewetki?
Czy można jeść krewetki w ciąży?
Według zaleceń Narodowego Instytutu Żywienia, kobiety w ciąży powinny zrezygnować ze wszystkich surowych owoców morza. Dlaczego? Z powodu pasożytów i bakterii (w tym Salmonelli), które mogą znajdować się np. w sushi czy ostrygach.
Czy w związku z tym, że krewetki to owoce morza – kobietom w ciąży nie wolno ich jeść?
Jedzenie krewetek jest dozwolone, ale pod warunkiem, że zostały poddane obróbce termicznej.
Uwaga: Niedosmażone krewetki mogą być równie niebezpieczne jak te surowe. Dlatego przygotowując sałatkę czy makaron z dodatkiem krewetek, powinno się je smażyć odpowiednio długo.
Smażone krewetki: tak, ale pod warunkiem, że...
- masz pewność, że krewetki są świeże (zaleca się, by po zakupie spożyć je po maksimum 2-3 dniach lub zamrozić),
- Ppchodzą z pewnych źródeł (sztuczne, masowe hodowle to siedlisko bakterii oraz substancji chemicznych – w ciąży unikaj krewetek z Chin, Tajlandii, Indonezji, Ekwadoru),
- nie jesteś na nie uczulona (reakcję alergiczną wyzwala zawarte w nich białko o nazwie tropomiozyna. Jeżeli wcześniej nie jadłaś krewetek, a obawiasz się, że możesz być uczulona – wstrzymaj się z jedzeniem ich w czasie ciąży).
Krewetki w ciąży: właściwości zdrowotne
Krewetki to owoce morza o charakterystycznym kształcie. Surowe mogą występować w kolorze różowym, czerwonym, zielonkawym lub szarym. Po obróbce termicznej wszystkie przybierają barwę: różową, czerwoną lub pomarańczową.
Do zalet wynikających z jedzenie krewetek należy to, że są wyjątkowo lekkostrawne i niskokaloryczne. Oprócz tego są cennym źródłem takich składników odżywczych dla kobiet w ciąży jak:
- Białko,
- Witamina B12
- Witamina B3
- Wapń,
- Fluor,
- Selen,
- Cynk,
- Jod,
- Żelazo,
- Magnez.
Co więcej, w krewetkach znajduje się również astaksantyna, substancja uznawana za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który stoi na straży młodości komórek.
Teraz już wiesz, dlaczego jedzenie krewetek nie musi, ale może zaszkodzić kobietom w ciąży. I dlaczego, mimo cennych właściwości odżywczych krewetek, wielu lekarzy i dietetyków zaleca, by na wszelki wypadek powstrzymać się od ich spożywania kobietom spodziewającym się dziecka.
Zobacz także: