Chcesz zajść w ciążę? Już teraz sięgnij po kwas foliowy (witaminę B9) i zażywaj go każdego dnia. Kwas foliowy pomaga zajść w ciążę i jest kluczowy dla rozwoju układu nerwowego płodu.

Reklama

Czy kwas foliowy pomaga zajść w ciążę?

Badania sugerują, że zwiększona dawka kwasu foliowego skutecznie zwiększa szansę na zajście w ciążę. Co ciekawe, przyjmowanie kwasu foliowego podczas planowania ciąży dotyczy... również mężczyzn. Suplementacja kwasu foliowego połączona z podjęciem aktywności fizycznej i rzuceniem nałogów poprawia jakość nasienia. Mężczyzna nie musi jednak łykać tabletek – wystarczy, aby zadbał, żeby jego dieta była bogata w zawierające go produkty.

Po co brać kwas foliowy planując ciążę?

Kwas foliowy to pierwszy i najważniejszy ze składników, które powinna suplementować kobieta starająca się o dziecko. Udowodniono, że kwas foliowy może zapobiegać rozwojowi wad układu nerwowego i wrodzonych wad cewy nerwowej płodu, a także wadom wrodzonym dziecka (serca, rozszczepowi wargi i podniebienia).

Przyjmowanie kwasu foliowego przed ciążą jest o tyle ważne, że wady te powstają w pierwszych tygodniach rozwoju płodu, kiedy wiele kobiet jeszcze nie wie, że zaszły w ciążę. To jednak nie koniec prozdrowotnych właściwości kwasu foliowego. Witamina B9 wspomaga proces organogenezy, czyli kształtowania się narządów, oraz zmniejsza ryzyko poronienia i przedwczesnego porodu.

Kwas foliowy odgrywa też ważną rolę w działaniu układu krwiotwórczego oraz ma korzystny wpływ na rozwój komórek organizmu. Niedobór kwasu foliowego u kobiety, która stara się o dziecko, może spowodować osłabienie komórek jajowych lub wstrzymanie owulacji.

Zobacz także

Kwas foliowy przed ciążą potrzebny jest więc po to, by płód rozwijał się prawidłowo. Kobiety, które zwiększają ilość spożywanego kwasu foliowego przed ciążą i we wczesnej ciąży, częściej rodzą zdrowe dzieci. Dlatego przyjmuje się, że każda kobieta – co najmniej 12 tygodni przed planowaną ciążą i do końca 2 trymestru ciąży – powinna go suplementować.

Ile brać kwasu foliowego przed ciążą?

Niemieckie Towarzystwo ds. Żywienia alarmuje, że kobiety w wieku między 25. a 51. rokiem życia cierpią na niedobór tzw. mikroskładników odżywczych (m.in. kwasu foliowego). Dieta nie zawsze gwarantuje, że danego dnia kobieta dostarczy odpowiednią dawkę kwasu foliowego. Dlatego lekarze rekomendują przyjmowanie suplementów.

W okresie starania się o dziecko kobiety powinny suplementować kwas foliowy w dawce 0,4 mg/dzień – maksymalnie 1 mg/dzień. Kobiety otyłe (BMI ponad 30) powinny przyjmować większą dawkę, wcześniej uzgodnioną z lekarzem. Kwas foliowy dostępny jest w aptekach bez recepty.

Jakie produkty spożywcze zawierają kwas foliowy?

Planując ciążę, warto nie tylko suplementować kwas foliowy, ale zadbać również o to, by bogate w niego produkty pojawiały się w diecie. Należą do nich m.in.:

  • brukselka,
  • szpinak,
  • bób,
  • szparagi,
  • sałata,
  • brokuły,
  • pełne ziarna zbóż,
  • wątróbka,
  • jajka,
  • cytrusy,
  • groch.

Niestety kwas foliowy jest trudno przyswajalny i łatwo ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury (z pożywienia przyswajamy go w 50 proc.). Dieta bogata w folacynę zwykle dostarcza około 0,15-0,25 mg tej witaminy.

Przed ciążą warto zrobić badanie genetyczne, które pomoże ustalić, czy organizm przyswaja kwas foliowy na odpowiednim poziomie. Jeśli nie, lekarz może zdecydować o zwiększeniu dawki suplementów z kwasem foliowym. Kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i jego nadmiar wydalany jest z moczem, dlatego też nie ma niebezpieczeństwa przedawkowania go.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama