Szarlotka, pierniki, knedle ze śliwkami, leniwe pierogi… Wiele z nas nie wyobraża sobie smaku tych potraw choćby bez szczypty cynamonu. Lubimy dodawać go też do rozgrzewających herbatek. I robimy to tym chętniej, jeśli wiemy, że cynamon ma działanie antynowotworowe i pomaga dłużej zachować młodość organizmu. Ale czy będąc w ciąży, należy uważać na cynamon?

Reklama

Spis treści:

Cynamon: właściwości prozdrowotne

Charakterystyczny smak i zapach, który wspaniale podkreśla smak deserów i napojów, to nie jedyne zalety cynamonu. Wiedzieli o tym już starożytni, którzy łączyli właściwości tej przyprawy ze zdrowiem ciała i… duszy. Jeszcze przed narodzeniem Chrystusa, niemal na całym świecie, stosowano cynamon w uśmierzaniu:

  • kaszlu,
  • przeziębienia,
  • bólów mięśni i stawów,
  • bólu towarzyszącego menstruacji,
  • kłopotów z apetytem,
  • niestrawności.

Współczesna medycyna potwierdza lecznicze działanie cynamonu. Wyniki badań nie pozostawiają wątpliwości, że zawarte w cynamonie substancje mają działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • pobudzające wydzielanie żółci,
  • wspomagające wchłanianie cennych składników odżywczych,
  • przeciwcukrzycowe,
  • antynowotworowe (przede wszystkim jeśli chodzi o nowotwory: szyjki macicy, piersi, jajnika, jelita, a także białaczkę i czerniaka),
  • obniżające ciśnienie krwi,
  • normalizujące poziom cholesterolu,
  • poprawiające krążenie krwi.

Można spotkać się też z opinią, że cynamon pomaga uregulować cykl miesiączkowy. Ale czy jest bezpieczny dla kobiet w ciąży?

Zobacz także

Czy można jeść cynamon w ciąży?

Wiele wskazywałoby na to, że przeciwzapalny, uodparniający na infekcje i łagodzący problemy trawienne cynamon powinien znaleźć się w menu każdego, kto dba o zdrowie. A jednak nie wszyscy mogą jeść potrawy z dodatkiem cynamonu. Należą do nich osoby uczulone na cynamon, cierpiące na dolegliwości ze strony pęcherzyka żółciowego i… kobiety w ciąży.

Najczęściej można spotkać się ze stanowiskiem, że kobiety w ciąży powinny unikać cynamonu ze względu na obecność kumaryny. Badania wykazały, że substancja ta rozrzedza krew, co może być szczególnie niebezpieczne dla kobiet spodziewających się dziecka. Autorki artykułu na temat cynamonu, opublikowanego w czasopiśmie „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” powołują się aż na cztery inne źródła naukowe, według których w skrajnych przypadkach spożycie cynamonu w ciąży może doprowadzić do poronienia. W artykule opublikowanym w czasopiśmie naukowym źródła, które podają, że w skrajnych przypadkach może dojść do poronienia. Według autorów artykułu naukowego Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży, wpływ kumaryny na zdrowie kobiet w ciąży nie został wystarczająco przebadany, dlatego spożycie cynamonu warto skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę.

„Jestem w ciąży i zjadłam cynamon, co teraz?”

Na wielu forach można spotkać wpisy kobiet w (pierwszym, drugim lub trzecim trymestrze) ciąży, które obawiają się o zdrowie po zjedzeniu potrawy z cynamonem. Nie brakuje również pytań o to, czy jest jakaś dopuszczalna dawka cynamonu, która nie zagraża ani przyszłej mamie, ani dziecku.

Jeśli będąc w ciąży, pozwoliłaś sobie na kawałek szarlotki lub ciasta ze śliwkami z dodatkiem cynamonu, przede wszystkim: nie wpadaj w panikę.

Prawdopodobnie niewielka ilość cynamonu raz na jakiś czas nie powinna doprowadzić do poważnych problemów. Świadczą o tym przepisy na potrawy dla kobiet w ciąży, opracowane przez specjalistów z Instytutu Matki i Dziecka. W publikacji Żywienie kobiet w okresie ciąży: teoria i praktyka wskazówki, by cynamon śmiało dodawać np. do:

  • pasty z kremowego serka i bakalii,
  • muffinek z owsianych z jabłkami,
  • koktajli na bazie mleka, jogurtu, kefiru czy maślanki.

W publikacji nie znajdziemy jednak informacji o tym jak często można jeść cynamon w ciąży i ile powinna wynosić bezpieczna ilość cynamonu w spożywanych potrawach lub napojach. Niewykluczone, że wiele zależy od indywidualnych uwarunkowań zdrowotnych, dlatego warto porozmawiać na ten temat z lekarzem prowadzącym ciążę. Lub – na wszelki wypadek – w czasie ciąży zrezygnować z szarlotki z cynamonem. Wiele osób uważa, że szarlotka bez cynamonu potrafi być równie smaczna…

Źródła:

A. Łuczak, M. Nowak, E. Szałek: Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży. „Farmacja Współczesna” 2017, 10,
K. Kaławaj, M. K. Lemieszek: Prozdrowotne właściwości cynamonu. „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2015, t. 21, nr 3
M. Senderski: Zioła. Praktyczny poradnik o ziołach i ziołolecznictwie. Warszawa 2009
D. Sztaba: Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw. „Rozmaitości” 2009, 65 (1)
Żywienie kobiet w okresie ciąży: teoria i praktyka. Instytut Matki i Dziecka. Warszawa 2021

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama