Kulinarne pułapki ciężarnych - 10 zakazanych produktów
Dobrze przyjrzyj się tym produktom i... zapomnij o nich. Wszystkie są zakazane w ciąży - mogą narazić na szwank zdrowie twoje i dziecka. Sprawdź, czego unikać i dlaczego.
- Aleksandra Radość/"Będę mamą"
1 z 10
Słodycze w ciąży
Kolorowe ciastka z cukierni
Jeżeli w twojej diecie będzie za dużo cukrów prostych, czyli:
- ciasteczek,
- lodów,
- słodkich rogalików,
pozbawisz swój organizm bardzo ważnych mikroelementów i... przytyjesz zbyt wiele. Słodkości jednak to nie tylko nadprogramowe kilogramy. To również główna przyczyna wielu powikłań ciążowych, np. cukrzycy ciążowej, nawracających zapaleń pochwy czy powszechnych zatruć żołądkowych.
2 z 10
Alkohol w ciąży
Alkohol
Niektórzy uważają, że mała ilość piwa lub wina wypita od czasu do czasu przez ciężarną mamę nie zaszkodzi dziecku. Owszem, jeśli w pierwszych tygodniach ciąży nieświadomie sięgnęłaś po alkohol, nie powinien on poważnie zaszkodzić, ponieważ natura „zabezpiecza” płód właśnie przed takimi zdarzeniami. Jednak w kolejnych tygodniach ciąży zachowaj absolutną abstynencję, ponieważ blokada ta już nie działa i możesz zaburzyć rozwój dziecka.
3 z 10
Ser pleśniowy w ciąży
Sery pleśniowe i brie
Do tej listy dodaj również:
- ser feta,
- camembert
- i produkty z niepasteryzowanego mleka, np. oscypki.
W ciąży odstaw je, ponieważ mogą w nich być bakterie z rodzaju listeria. A kobiety spodziewające się dziecka są mniej więcej 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli! Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko, nawet jeśli u matki nie ma żadnych jej objawów, i prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u dziecka.
4 z 10
Surowe mięso w ciąży
Befsztyk i tatar
Unikaj niedogotowanego mięsa, krwistych befsztyków oraz dań i wędlin z surowego mięsa (np. tatara, kiełbasy typu metka lub szynki parmeńskiej). Często bywają one przyczyną zakażenia toksoplazmozą matki... oraz dziecka. Mogą się w nich znajdować także drobnoustroje odpowiedzialne za listeriozę. Wędliny jedz najwyżej 1-2 razy w tygodniu. Wędzone produkty zawierają bowiem rakotwórcze azotany i mają dużo niezdrowej soli.
5 z 10
Surowe jajka w ciąży
Surowe jajka
Bardzo dokładnie myj skorupkę jajka jeszcze przed włożeniem go do garnka. Jeśli pęknie w trakcie gotowania, będziesz mieć pewność, że do białka nie dostaną się żadne zanieczyszczenia (np. piach, piórka itp.). Także kogel-mogel lub jajko na miękko mogą być zakażone salmonellą – nie jedz ich! Unikaj zresztą wszelkich produktów, do których dodaje się surowe jajko, np.:
- kremów w wyrobach ciastkarskich, a zwłaszcza tiramisu,
- majonezów,
- lodów i sorbetów,
- a nawet zupek dla niemowląt.
Salmonella to podstępna choroba!
6 z 10
Orzeszki ziemne w ciąży
Orzeszki ziemne
Kobiety, które mają astmę, katar sienny, wypryski lub uczulenie na orzechy (albo ktoś inny w rodzinie jest uczulony), nie powinny jeść arachidów ani żadnych produktów, które je zawierają (niektóre oleje oraz masła). Dzięki temu znacznie zmniejszy się ryzyko powstania alergii u dziecka. Być może właśnie tu, w błędach dietetycznych ciężarnych, należy szukać przyczyny tego, że liczba dzieci uczulonych na orzeszki w ostatnim dziesięcioleciu wzrosła aż trzykrotnie!
7 z 10
Zioła w ciąży
Nieznane zioła
Niektóre zioła działają silniej niż leki! Unikaj mieszanek, herbatek. Szczególnie niebezpieczne są teraz:
- żen-szeń,
- rozmaryn,
- tymianek,
- chmiel,
bo szkodliwie działają na płód. Wystrzegaj się też moczopędnej kruszyny i aloesu – mogą powodować odwodnienie i przekrwienie narządów w obrębie miednicy.
8 z 10
Kawa w ciąży
Mocna kawa
Kofeina wypłukuje z organizmu bezcenne witaminy i minerały, a także podnosi ciśnienie krwi. Zwłaszcza małe, ale jakże skuteczne espresso :) Jeśli jesteś zdrowa i nie masz nadciśnienia, możesz wypijać czasem słabą, rozpuszczalną kawę z mleczkiem. Pamiętaj jednak, że twoja poranna ospałość jest w dużej mierze spowodowana działaniem hormonów (głównie na samym początku ciąży), a nie zapotrzebowaniem akurat na kofeinę.
9 z 10
Sól w ciąży
Sól
Zwłaszcza w drugiej połowie ciąży jej nadmiar może zatrzymywać wodę w organizmie przyszłej mamy oraz powodować obrzęki nóg, rąk i twarzy.
Jeśli dokucza ci opuchlizna nóg, a obrzęki nie ustępują po nocnym odpoczynku, koniecznie powinnaś skontaktować się z lekarzem prowadzącym ciążę, a z diety wyeliminować mocno dosalane produkty:
- śledzie,
- sklepowe wędliny,
- konserwy,
- krakersy
- czy chipsy.
10 z 10
Napoje gazowane w ciąży
Kolorowe napoje gazowane typu cola, mirinda, sprite
Te napoje są teraz niewskazane z wielu powodów: zawarty w nich dwutlenek węgla może podrażniać przewód pokarmowy, zwłaszcza gdy często sięgasz po orzeźwienie z bąbelkami. Kolorowe napoje są również sztucznie barwione i aromatyzowane. Nie ma w nich nic potrzebnego dziecku, a przy tym wcale nie gaszą pragnienia i dostarczają za dużo cukru. Lepiej ich unikaj, szczególnie coli, bo jest w niej kofeina, która podnosi ciśnienie.
Ciśnienie w ciąży - za niskie, za wysokie czy wzorcowe - sprawdź, jakie masz.