Reklama

Dieta kobiety ciężarnej ma bardzo duży wpływ na zdrowie płodu i dziecka w przyszłości.
- Kobiety, które w ciąży odżywiały się nieprawidłowo w i nie chodzi o ilość, ale o jakość spożywanych pokarmów i zbyt dużo przybierają na wadze, czyli nie 12-13 g a 20-25 i 30 kg doprowadzją do tego, że dzieci w przyszłości mają nadciśnienie, cierpią na otyłość, cukrzycę, zaburzenia lipidowe, podwyższony cholesterol - mówi dr Jacek Tulimowski, ginekolog.
Dlatego ginekolog radzi, by kobiety już a etapie planowania ciąży dbały o prawidłową dietę, natomiast ciężarnym zaleca wizytę u dietetyka. Dlaczego?

Reklama

Polki za dużo tyją w ciąży?

- Około 22. tygodnia ciąży średnio kobieta powinna przytyć od 2 do 4 kg, bo dziecko wówczas waży od 500 do 600 gramów - mówi dr Jacek Tulimowski. - A jak średnio tyją w tym czasie Polki? Od 7 do 10 kg. Jeżeli na starcie przy tak małym płodzie mama tyje 10 kg to na koniec ciąży przybędzie jej 22kg. I efekt tego jest taki, że potem mamy do czynienia z problemem metabolicznym dziecka. Epigenatyka wiele mówi o tych problemach dlatego warto planując ciążę, lub będąc w ciąży poczytać więcej na ten temat. My ginekolodzy nie chcemy swoich ciężarnych odchudzać, ale chcemy, by płód rozwijało się zdrowo i dziecko, które się urodzi również w przyszłości nie miało problemów ze zdrowiem.

Polecamy:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama