Reklama

Pytanie o bezpieczeństwo spożywania octu w czasie ciąży nie wydaje się bezzasadne. Organizm przyszłej mamy jest bardziej wrażliwy na przyjmowane pokarmy, z tego względu należy zachować większą ostrożność podczas dobierania składników diety. Ocet nadaje potrawom wyrazisty smak, wiele kobiet odczuwa w trakcie ciąży silną chęć zjedzenia czegoś kwaśnego, ostrego, stąd słynne zachcianki np. na ogórki konserwowane (w occie), marynowane grzybki, dania doprawione musztardą (oprócz gorczycy również zawiera ocet) lub sałatki obficie podlane dressingiem na bazie octu.

Reklama

Ocet nie znajduje się na liście produktów uznanych za niebezpieczne do spożycia w ciąży według Amerykańskiego Stowarzyszenia Ciążowego – mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit. Nie należy jednak spożywać go w nadmiernych ilościach, a w razie wątpliwości najlepiej skontaktować się z lekarzem,

Jak stosować ocet podczas ciąży?

Ocet może być stosowany w ciąży, ale jako dodatek do diety. Duże znaczenie ma również rodzaj octu, po jaki sięga ciężarna. Najbardziej popularny ocet spirytusowy może nasilać występowanie zgagi, która jest dość powszechną dolegliwością podczas ciąży, powodować podrażnienie, a nawet oparzenia przełyku.

Z tego względu nie tylko należy ograniczać jedzenie produktów marynowanych w occie spirytusowym, ale warto z nich całkowicie zrezygnować, np. na korzyść kiszonek, które mają wyrazisty smak, a dodatkowo zawierają bakterie probiotyczne. A do galarety z nóżek czy ryby, zamiast octu, dodać sok z cytryny, który doskonale podkreśli smak tego dania.

Ocet jabłkowy i winny w czasie ciąży

Lepszym rozwiązaniem dla ciężarnej jest stosowanie zamiast octu spirytusowego, innych rodzajów octu. Najpopularniejsze to:

  • Ocet jabłkowy – jest produkowany ze sfermentowanych jabłek. Jego spożycie może być korzystne dla zdrowia kobiety w ciąży. Bywa polecany przy porannych mdłościach w ciąży i zgadze, czyli działa dokładnie odwrotnie niż ocet spirytusowy (sposób jego stosowania warto jednak uzgodnić z lekarzem prowadzącym ciążę). Przyszła mama powinna wybierać ocet jabłkowy pasteryzowany. Nie ma doniesień na temat szkodliwości octu jabłkowego niepasteryzowanego, jednak należy mieć na uwadze ryzyko pojawienia się w nim szkodliwych bakterii. Jest ono niewielkie, ponieważ kwas octowy ma także działanie antybakteryjne, warto jednak zachować ostrożność.
  • Ocet winny – produkuje się na bazie winogron lub wina, zawiera m.in. polifenole (więcej ma ich ocet winny czerwony), którym przypisuje się działanie przeciwutleniające, może więc działać korzystnie na organizm. Nie ustalono jednak limitu jego spożycia w czasie ciąży, dlatego należy traktować go jedynie jako dodatek do żywności. Stosowany w nadmiarze może podrażniać przewód pokarmowy, wywołać refluks i zgagę. Nie poleca się go, podobnie jak każdego innego rodzaju octu, osobom chorującym na wrzody żołądka.
Reklama

Zobacz też:
Grzyby w ciąży – czy można je jeść?
Jakie śledzie dla ciężarnej - marynowane czy w oleju?
Ser pleśniowy w ciąży – to nie jest dobry pomysł!

Reklama
Reklama
Reklama