Reklama

Zupki chińskie mają jedną zaletę – błyskawicznie się je przygotowuje. Jednak będąc w ciąży lepiej nawet na szybkie przekąski wybierać inne produkty spożywcze, gdyż zupki chińskie nie są odżywcze, choć są kaloryczne (od 200 do nawet 500 kcal). W dodatku swój charakterystyczny smak i aromat zawdzięczają w dużej mierze dodatkom chemicznym, których w ciąży lepiej unikać.

Reklama

Zupka chińska to sprasowany, suchy makaron i sproszkowane dodatki smakowo-aromatyczne, które rzadko stanowią sproszkowane warzywa. Składniki zalewa się gorącą wodą i po paru minutach ciepła aromatyczna zupka gotowa. Kuszące, ale niestety niezdrowe.

Spis treści:

Czy w ciąży można jeść zupki chińskie? Czy nie zaszkodzą?

Z całą pewnością lepiej zrezygnować z jedzenia zupek chińskich w czasie ciąży, bo nie jest to przykład zdrowej żywności. Choć część zupek zawiera suszone warzywa, to jest ich mało. W dodatku technologia suszenia pozbawia je większości cennych składników, np. witamin. W zupkach chińskich, poza chemią użytą do produkcji makaronu, znajdować się także mogą, składniki, których nie uznaje się za korzystne dla zdrowia:

  • tłuszcz palmowy,
  • wzmacniacze smaku,
  • substancje wydłużające przydatność do spożycia.

Zawarty w zupkach glutaminian sodu oskarżany jest o powodowanie wahań ciśnienia krwi, problemów trawiennych, bólów i zawrotów głowy, bóle mięśni i stawów, wysypkę.

Jedzenie sporadyczne zupek chińskich nie powinno zaszkodzić. Jeśli jednak będą one stanowiły stały punkt menu, z pewnością znacząco pogorszą dietę ciężarnej. Przypomnijmy, że przyszła mama nie tylko odżywia siebie, ale również dziecko.

Wartości odżywcze zupek chińskich (średnio w 100 g):

  • węglowodany – 13 g
  • tłuszcz – 4 g
  • białko – 2 g
  • sól – 1,1 g.

Czy karmiąc piersią można jeść zupki chińskie?

Dieta karmiącej powinna dostarczać składników, z których powstanie mleko dla dziecka bez nadmiernego obciążania organizmu kobiety. Do tego niezbędna jest zdrowa dieta obfitująca w składniki odżywcze, minerały, witaminy itp. Zupka chińska nie należy do tej kategorii.

Jadanie zupek chińskich podczas laktacji lepiej ograniczyć do minimum lub całkowicie z nich zrezygnować. Jeśli będą zbyt często gościć na stole karmiącej mamy i zastąpią pełnowartościowe posiłki, mogą przyczynić się do powstania anemii.

Czy makaron z zupek chińskich jest zdrowy?

Makaron z zupek chińskich trudno uznać za zdrowy. Wystarczy przyjrzeć się jego składowi. Produkuje się go z:

  • oczyszczonej mąki pszennej,
  • wody,
  • soli,
  • mieszanki fosforanów i węglanu potasu,
  • wzmacniaczy smaku,
  • polepszaczy,
  • substancji konserwujących.

Oczyszczona mąka pszenna to niemal same węglowodany, bez błonnika i witamin, które zawarte są w mące razowej. A dodatek soli i substancji chemicznych również nie przydaje takiemu makaronowi właściwości zdrowotnych.

Przeczytaj też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama