Reklama

Kiwi w ciąży można jeść, a wręcz warto to robić. To bardzo wartościowy dla zdrowia owoc, który zawiera mnóstwo witamin i minerałów korzystnych dla ciężarnych. Jedynym wyjątkiem od reguły jest sytuacja, gdy przyszła mama ma alergię na kiwi – wtedy, oczywiście, jeść go nie powinna.

Reklama

Spis treści:

Właściwości kiwi w ciąży

Skoro już wiesz, że można jeść kiwi w ciąży, czas na uzasadnienie, dlaczego warto to robić. Kiwi, nie dość, że jest bezpieczne dla kobiet spodziewających się dziecka, to na dodatek stanowi cenny składnik diety w ciąży.

Kiwi zawiera witaminy: C, A, K, E, foliany oraz mikroelementy – potas, żelazo, miedź magnez, fosfor i cholinę. W porównaniu z innymi owocami zawiera za to niewiele cukrów oraz kwasów tłuszczowych. Jest natomiast bogate w błonnik.

Jedzenie kiwi ze względu na jego bogaty skład przyniesie korzyści na każdym etapie ciąży.

Dlaczego warto jeść kiwi w I trymestrze ciąży?

Owoc kiwi będzie stanowił wartościowy składnik diety ciężarnej na początku ciąży, ponieważ zawiera:

  • foliany – zapobiegają powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu, do których dochodzi najczęściej między 4 a 6 tygodniem od ostatniej miesiączki,
  • witaminę C – ułatwia przyswajanie żelaza, a więc pomaga zapobiegać powstawaniu anemii w ciąży,
  • wapń – odpowiednie ilości wapnia są niezbędne do prawidłowego rozwoju kości, mięśni i serca płodu.

Zalety jedzenia kiwi w ciąży – II trymestr

Kiwi dostarczy organizmowi ciężarnej ważnych składników odżywczych, takich jak:

  • błonnik – usprawnia perystaltykę jelit ciężarnej, zapobiegając zaparciom,
  • witamina A oraz cynk – od II trymestru wzrasta w ciąży zapotrzebowanie na cynk, witaminę A, ale też na żelazo, wapń i kwasy omega-3. Kiwi może w części je zaspokoić.

Dlaczego warto jeść kiwi w III trymestrze

Warto zadbać, aby kiwi pojawiało się w diecie ciężarnej również pod koniec ciąży. Owoc kiwi dostarczy:

  • witaminę K – bierze udział w procesach regeneracji organizmu i zapobiegania powstawaniu zakrzepów, co jest szczególnie ważne podczas porodu i po nim.
  • mało cukru – kiwi zawiera dużo mniej cukru niż inne owoce, więc idealnie nadaje się do jedzenia na tym etapie ciąży. W III trymestrze ciąży może dojść do cukrzycy ciążowej, dlatego w tym czasie wskazane jest jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym, aby nie wywoływać gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Sięgaj po lekko twardawe owoce kiwi. W takiej postaci są najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze. Łączą w sobie nuty słodyczy i kwaśnego smaku. Są przy tym bardzo soczyste, co sprawia, że przypadną do gustu wielu ciężarnym.

Ochota na kiwi w ciąży

Niektóre kobiety w ciąży odczuwają przemożną ochotę na jedzenie konkretnych produktów spożywczych. Często jest to ochota na kiwi w ciąży, ale też np. na mango czy ananasa.

Choć ciężarne podejrzewają, że ochota taka związana jest ze zwiększonym zapotrzebowaniem organizmu na składniki zawarte np. w kiwi, to teoria ta nie ma potwierdzenia naukowego. Najprawdopodobniej ochota na jedzenie konkretnego produktu, jak i awersja do innych, spowodowane są zmianami hormonalnymi w ciele ciężarnej. Zarówno zachcianki jak i awersja zanikają po porodzie.

Najzdrowsze owoce w ciąży

Choć wszystkie owoce są zdrowe, to niektóre z nich są szczególnie polecane w ciąży. Oczywiście należy do nich kiwi. Poniżej lista najbardziej wartościowych owoców dla ciężarnej wraz z niezbędnymi informacjami:

  • jabłka – bogate w błonnik, pod warunkiem, że jesz je ze skórką. Pomagają zapobiegać zaparciom w ciąży.
  • owoce cytrusowe – bogate w witaminę C, która pomaga w budowie kości dziecka i zapobieganiu anemii u ciężarnej. Pomagają walczyć z porannymi mdłościami.
  • banany – bogate w potas, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu bolesnych kurczy mięśni. Zawierają jednak dużo cukru, więc nie są wskazane podczas cukrzycy ciążowej
  • owoce jagodowe – maliny, jagody, borówki, jeżyny i truskawki zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, które potrafią zapobiegać powstawaniu wielu chorób u ciężarnej i płodu
  • arbuz – bogaty w witaminy, potas, magnez. Może zapobiegać bolesnym skurczom mięśni, pomaga walczyć z porannymi mdłościami i doskonale nawadnia

Warto wspomnieć, że nie ma owoców zakazanych w ciąży. Niegdyś odradzano ciężarnym jedzenie malin i ananasów. Maliny są w pełni bezpieczne, natomiast ananas może niekorzystnie wpływać na ciążę tylko wtedy, gdy naraz zje się aż 7 ananasów – chodzi o dawkę bromeliny, która ma działanie przeciwzapalne, ale nie powinna być stosowana w ciąży. Zatem kilka plasterków ananasa jest zupełnie bezpieczne w ciąży. Kiwi w ciąży za to można jeść w dowolnej ilości.

Źródło: healthline.com

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama