Kiwi w ciąży – czy można je jeść, właściwości kiwi
Czy można jeść kiwi w ciąży? Tak, w dodatku ten kosmaty z wierzchu, a zielony i soczysty w środku smakołyk należy do najzdrowszych owoców w ciąży. Sprawdź, jakie korzyści przynosi jedzenie kiwi na każdym etapie ciąży.
Kiwi w ciąży można jeść, a wręcz warto to robić. To bardzo wartościowy dla zdrowia owoc, który zawiera mnóstwo witamin i minerałów korzystnych dla ciężarnych. Jedynym wyjątkiem od reguły jest sytuacja, gdy przyszła mama ma alergię na kiwi – wtedy, oczywiście, jeść go nie powinna.
Spis treści:
Właściwości kiwi w ciąży
Skoro już wiesz, że można jeść kiwi w ciąży, czas na uzasadnienie, dlaczego warto to robić. Kiwi, nie dość, że jest bezpieczne dla kobiet spodziewających się dziecka, to na dodatek stanowi cenny składnik diety w ciąży.
Kiwi zawiera witaminy: C, A, K, E, foliany oraz mikroelementy – potas, żelazo, miedź magnez, fosfor i cholinę. W porównaniu z innymi owocami zawiera za to niewiele cukrów oraz kwasów tłuszczowych. Jest natomiast bogate w błonnik.
Jedzenie kiwi ze względu na jego bogaty skład przyniesie korzyści na każdym etapie ciąży.
Dlaczego warto jeść kiwi w I trymestrze ciąży?
Owoc kiwi będzie stanowił wartościowy składnik diety ciężarnej na początku ciąży, ponieważ zawiera:
- foliany – zapobiegają powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu, do których dochodzi najczęściej między 4 a 6 tygodniem od ostatniej miesiączki,
- witaminę C – ułatwia przyswajanie żelaza, a więc pomaga zapobiegać powstawaniu anemii w ciąży,
- wapń – odpowiednie ilości wapnia są niezbędne do prawidłowego rozwoju kości, mięśni i serca płodu.
Zalety jedzenia kiwi w ciąży – II trymestr
Kiwi dostarczy organizmowi ciężarnej ważnych składników odżywczych, takich jak:
- błonnik – usprawnia perystaltykę jelit ciężarnej, zapobiegając zaparciom,
- witamina A oraz cynk – od II trymestru wzrasta w ciąży zapotrzebowanie na cynk, witaminę A, ale też na żelazo, wapń i kwasy omega-3. Kiwi może w części je zaspokoić.
Dlaczego warto jeść kiwi w III trymestrze
Warto zadbać, aby kiwi pojawiało się w diecie ciężarnej również pod koniec ciąży. Owoc kiwi dostarczy:
- witaminę K – bierze udział w procesach regeneracji organizmu i zapobiegania powstawaniu zakrzepów, co jest szczególnie ważne podczas porodu i po nim.
- mało cukru – kiwi zawiera dużo mniej cukru niż inne owoce, więc idealnie nadaje się do jedzenia na tym etapie ciąży. W III trymestrze ciąży może dojść do cukrzycy ciążowej, dlatego w tym czasie wskazane jest jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym, aby nie wywoływać gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Sięgaj po lekko twardawe owoce kiwi. W takiej postaci są najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze. Łączą w sobie nuty słodyczy i kwaśnego smaku. Są przy tym bardzo soczyste, co sprawia, że przypadną do gustu wielu ciężarnym.
Ochota na kiwi w ciąży
Niektóre kobiety w ciąży odczuwają przemożną ochotę na jedzenie konkretnych produktów spożywczych. Często jest to ochota na kiwi w ciąży, ale też np. na mango czy ananasa.
Choć ciężarne podejrzewają, że ochota taka związana jest ze zwiększonym zapotrzebowaniem organizmu na składniki zawarte np. w kiwi, to teoria ta nie ma potwierdzenia naukowego. Najprawdopodobniej ochota na jedzenie konkretnego produktu, jak i awersja do innych, spowodowane są zmianami hormonalnymi w ciele ciężarnej. Zarówno zachcianki jak i awersja zanikają po porodzie.
Najzdrowsze owoce w ciąży
Choć wszystkie owoce są zdrowe, to niektóre z nich są szczególnie polecane w ciąży. Oczywiście należy do nich kiwi. Poniżej lista najbardziej wartościowych owoców dla ciężarnej wraz z niezbędnymi informacjami:
- jabłka – bogate w błonnik, pod warunkiem, że jesz je ze skórką. Pomagają zapobiegać zaparciom w ciąży.
- owoce cytrusowe – bogate w witaminę C, która pomaga w budowie kości dziecka i zapobieganiu anemii u ciężarnej. Pomagają walczyć z porannymi mdłościami.
- banany – bogate w potas, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu bolesnych kurczy mięśni. Zawierają jednak dużo cukru, więc nie są wskazane podczas cukrzycy ciążowej
- owoce jagodowe – maliny, jagody, borówki, jeżyny i truskawki zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, które potrafią zapobiegać powstawaniu wielu chorób u ciężarnej i płodu
- arbuz – bogaty w witaminy, potas, magnez. Może zapobiegać bolesnym skurczom mięśni, pomaga walczyć z porannymi mdłościami i doskonale nawadnia
Warto wspomnieć, że nie ma owoców zakazanych w ciąży. Niegdyś odradzano ciężarnym jedzenie malin i ananasów. Maliny są w pełni bezpieczne, natomiast ananas może niekorzystnie wpływać na ciążę tylko wtedy, gdy naraz zje się aż 7 ananasów – chodzi o dawkę bromeliny, która ma działanie przeciwzapalne, ale nie powinna być stosowana w ciąży. Zatem kilka plasterków ananasa jest zupełnie bezpieczne w ciąży. Kiwi w ciąży za to można jeść w dowolnej ilości.
Źródło: healthline.com
Zobacz także: