Reklama

Na rynku jest mnóstwo różnych serów, ale nie wszystkie są dozwolone w diecie ciężarnych. Wszystko przez ryzyko zakażenia listeriozą, które jest znaczące w przypadku jedzenia serów produkowanych z mleka niepasteryzowanego. Z tego powodu np. oscypek w ciąży nie jest wskazany. Sprawdzamy, czy ser mozzarella jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Czy przyszła mama bez obaw może zjeść pizzę, na której znajduje się mozzarella?

Reklama

Czy można jeść mozzarellę w ciąży?

Mozzarellę produkuje się z pasteryzowanego mleka. Oryginalna tradycyjna mozzarella powstaje z mleka bawolego, w sklepach najczęściej możemy kupić ser z mleka krowiego. Pasteryzacja, której mleko poddawane jest przed produkcją sera mozzarella powoduje, że usuwane są z niego groźne bakterie, które mogłyby przyczynić się do zakażenia dziecka.

Dla płodu bardzo niebezpieczne jest zakażenie bakteriami Listeria monocytogenes, które mogą przyczynić się do przedwczesnego porodu, poronienia, urodzenia martwego lub ciężko chorego dziecka. Śmiertelność wśród noworodków zakażonych tą bakterią wynosi nawet 80 procent. Z tego względu ciężarne powinny między innymi unikać wszystkich produktów przygotowywanych z niepasteryzowanego mleka (czytaj też: Jak uniknąć zakażenia listeriozą?). Na szczęście mozzarella do nich nie należy. Kobiety, które spodziewają się dziecka, mogą jeść ją bez obaw.

Ser mozzarella w ciąży najlepiej smakuje w sałatce caprese – z pomidorami, bazylią i oliwą. Pyszna jest też mozzarella na pizzy – w ciąży także można ją jadać, zwłaszcza jeśli przygotowana jest w domu lub dobrej włoskiej restauracji.

Sery bezpieczne do jedzenia w ciąży to sery pasteryzowane:

  • serek wiejski
  • twarożek
  • mozzarella
  • feta
  • ricotta
  • halloumi
  • twarde sery żółte.

Sery zakazane w ciąży:

  • miękkie sery z białą skórką – brie, camembert, dojrzewające kozie sery pleśniowe np. chèvre. Ciężarna może je jeść tylko po obróbce cieplnej.
  • miękkie sery pleśniowe – np. duński ser pleśniowy, roquefort, gorgonzola. Sery tego typu również stają się bezpieczniejsze dla ciężarnych, po poddaniu obróbce cieplnej.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama