Parmezan w ciąży – czy można jeść, właściwości, na co uważać?
Parmezan w ciąży teoretycznie nie powinien być spożywany ze względu na rodzaj mleka, z jakiego jest robiony. Tymczasem jest to ser, który w ciąży można jeść bez obaw, jeśli odpowiednio się go przechowuje. Wszystko przez sposób, w jak parmezan jest produkowany.
Parmezan jest serem wytwarzanym z niepasteryzowanego mleka krowiego, które pochodzi tylko od krów rasy Razza Regiana lub Vacca Rossa. Prawdziwy parmezan nosi nazwę Parmigiano Reggiano i pochodzi z północnych Włoch.
Parmezan to ser w kolorze jasnożółtym, który ma ciemniejszą i grubszą, ale jadalną skórkę. Idealnie nadaje się do tarcia, a krojony może się kruszyć. Jest pikantny, ale ma też lekko owocową nutę. Ze względu na to, że wyrabia się go z niepasteryzowanego mleka, powinien znaleźć się na liście produktów zakazanych w ciąży. Tymczasem parmezan w ciąży jest wręcz wskazany!
Spis treści:
- Czy można jeść parmezan w ciąży?
- Jak robi się parmezan?
- Parmezan w ciąży – właściwości
- Jedzenie parmezanu w ciąży – o co zadbać?
Czy można jeść parmezan w ciąży?
Tak, można – dieta w ciąży może zawierać parmezan. To ser bardzo twardy i suchy. W takich serach namnażanie się bakterii jest utrudnione, dlatego uważa się je za sery bezpieczne dla ciężarnych. I choć parmezan produkuje się z mleka niepasteryzowanego, które w teorii może zawierać groźne dla ciąży bakterie grożące listeriozą, to proces produkcji parmezanu sprawia, że ryzyko właściwie nie istnieje.
Mleko do produkcji parmezanu jest rygorystycznie badane, i to wiele razy. To sprawia, że jedzenie parmezanu nie stanowi zagrożenia dla ciężarnej, jeśli tylko ser jest właściwie przechowywany.
Jak robi się parmezan?
Parmezan to ser z długą tradycją, bo jego historia sięga średniowiecza, a dokładniej XII wieku. Co ciekawe – współczesny parmezan produkowany jest według średniowiecznej receptury, bez użycia jakichkolwiek konserwantów i polepszaczy smaku. Ser pierwotnie produkowano w klasztorach cysterskich i benedyktyńskich w okolicach Parmy i Reggio Emilia. Zakonnicy opracowali recepturę na ser, który można było długo przechowywać bez ryzyka, że ser ulegnie zepsuciu. Tak wyprodukowano bardzo suchy i twardy parmezan. W 1612 roku okrzyknięty został przez przez księcia Parmy „królem serów”.
Mleko na parmezan jest jednym z najzdrowszych, bo pochodzi od krów karmionych wyłącznie trawą i sianem, a nie przemysłowymi paszami. Mleko poranne miesza się z mlekiem z wieczora z poprzedniego dnia, dzięki czemu zawiera ono 2,4 procent tłuszczu. Dodaje się do niego podpuszczkę cielęcą, dzięki której masa serowa staje się zwarta i twarda. Następnie masę podgrzewa się do temperatury 50-55 stopni i odparowuje się z niej wodę.
fot. Javier Somoza/Adobe Stock
Masę o odpowiednio niskiej wilgotności umieszcza się w formach, a każdą z nich oznacza napisem Parmigiano Reggiano (widać to na zdjęciu powyżej), datą i numerem identyfikacyjnym. Ser przebywa w solance 20 dni, później dojrzewa na półkach przez 12-36 miesięcy (co tydzień jest obracany, aby dojrzewał równomiernie i nabierał swoich wyjątkowych cech).
Oryginalny parmezan jest serem najlepszej jakości, dlatego jest drogi – 1 kg tego specjału kosztuje zwykle ponad 130 zł. Niewiele tańsze są świetnej jakości polskie odpowiedniki parmezanu, czyli długo dojrzewające sery z mleka krowiego przygotowywane w niewielkich wytwórniach. Mówi się o nich ser krowi twardy lub „polski parmezan”.
Parmezan w ciąży – właściwości
Parmezan zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. Jest bogaty w wapń. Już 100 g parmezanu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten pierwiastek. Prawidłowa ilość wapnia w organizmie sprzyja zdrowiu kości i zębów, ale też wspomaga prawidłową pracę serca i krzepnięcie krwi.
Parmezan jest też produktem wysoko białkowym, w dodatku zawiera pełnowartościowe białko, które jest podstawowym budulcem ludzkiego organizmu. W 100 g parmezanu jest więcej białka niż w 180 g wołowiny. Zawartość tłuszczu w parmezanie jest także wysoka – w 100 g jest go ponad 28 procent. Duża zawartość białka i tłuszczu sprawia, że parmezan jest bardzo kaloryczny – 100 g sera to aż 431 kcal.
Parmezan jest bogaty w fosfor, cynk, selen i miedź, a więc w niezbędne człowiekowi mikroelementy i w witaminy: A, B2, B6, B12, E oraz D.
Co ciekawe, choć parmezan robiony jest z sera krowiego, właściwie nie zawiera laktozy. Proces leżakowania sprawia, że w 100 g tego sera jest tylko 0,5 g laktozy, czyli ilość nie wywołująca reakcji alergicznych.
Ciekawostki o parmezanie:
- jeden parmezan waży 38 kg i ma średnicę 40 cm. Do jego wyprodukowania niezbędne jest 550 litrów mleka.
- 100 g parmezanu zawiera tyle białka, co 185 g wołowiny, 190 g wieprzowiny oraz 225 g pstrąga.
- parmezan jest szybko trawiony przez człowieka – w 45 minut.
Jedzenie parmezanu w ciąży – o co zadbać?
Gotowy ser Parmigiano Reggiano jest bardzo twardy i suchy, przez co nie jest podatny na psucie się. To jedna z cech, która sprawia, że parmezan w ciąży jest bezpieczny.
Próżniowo zapakowany parmezan można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Po otwarciu należy trzymać go w temperaturze 4-8°C i prze każdym użyciem sprawdzać, czy jest zdatny do spożycia. Owijając ser woskowym papierem i folią, można zwiększyć jego trwałość i zachować aromat. Jednocześnie ochronimy parmezan przed pochłanianiem zapachów z lodówki, do czego ma tendencję.
Parmezan zawiera sporo sodu. Uważa się, że sód jedzony w nadmiarze nie sprzyja zdrowiu. Warto jednak wiedzieć, że porcja 30 g parmezanu zaspokaja tylko 15 procent dziennego zapotrzebowania na sód, więc spokojnie można po niego sięgać, także w ciąży, ale nie należy przesadzać z jego ilością – gdyby u ciężarnej pojawiła się niespodziewana zachcianka na parmezan.
Zobacz także: