Reklama

Odporność kobiety w ciąży jest nieco osłabiona, a organizm bardziej podatny na działanie wirusów i bakterii. Co za tym idzie – na chorowanie. Zatem dołóż starań, aby się wzmocnić. Możesz to zrobić na wiele sposobów. Najlepsze efekty przynosi działanie kompleksowe – od wewnątrz i na zewnątrz.

Reklama

Wiosną zadbaj o różnorodny jadłospis

To on, prawidłowy jadłospis, ma decydujący wpływ na kształtowanie się odporności. Powinien być urozmaicony i bogaty w składniki odżywcze. Uważaj na ciążowe pułapki – w diecie przyszłej mamy nie może zabraknąć produktów bogatych w białko, bo jest ono niezbędne do budowy układu immunologicznego. Białko znajdziesz w mleku i jego przetworach (np. jogurt, kefir, maślanka), mięsie (np. królik, cielęcina, drób), jajkach (wybieraj oznaczone cyfrą 0 i 1) i rybach. Te ostatnie są też źródłem kwasów omega-3, które mobilizują organizm do produkcji białych krwinek mających za zadanie bronić organizm przed różnymi infekcjami. Co najmniej pięć razy dziennie jedz owoce i warzywa, bo dostarczają organizmowi witamin, soli mineralnych, a także błonnika ułatwiającego trawienie. Staraj się wybierać te zawierające duże ilości witaminy C, która pobudza działanie i wzrost komórek odpornościowych zwalczających drobnoustroje chorobotwórcze. Znajdziesz ją np. w owocach czarnej porzeczki i dzikiej róży, poziomkach, truskawkach (sięgaj też po mrożonki), a także w cytrusach.

Wzmacniaj organizm darami natury

Kiedy zmarzniesz lub złapiesz lekki katar, zrób sobie herbatkę malinowo-cytrynową (ma działanie rozgrzewające i napotne), przygotuj napój z lipy z dodatkiem miodu (działa antyseptycznie, zawiera witaminy C, B) lub napar z herbaty owocowej z dodatkiem aromatycznych przypraw, np. goździków i kardamonu. Rozgrzeją cię i „postawią na nogi”. W kuchni stosuj przyprawy o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych – czosnek i cebulę.

Pij bezcenną wodę

Dzięki odpowiedniemu nawodnieniu w ciąży nie tylko wzmocnisz odporność, ale także będziesz miała więcej sił do działania. Każdego dnia wypijaj około 2–3 litrów płynów. Woda świetnie gasi pragnienie, nawadnia organizm od środka, pomaga usuwać z organizmu zbędne produkty przemiany materii oraz toksyny, co zmniejsza ryzyko zachorowania. Odpowiednie nawadnianie zapobiega też zaparciom i infekcjom układu moczowego.

Ubieraj się z głową

Twój strój powinien być nie tylko modny, ale także wygodny i ciepły. Niech cię nie zmylą pierwsze promienie wiosennego słońca. Staraj się chronić brzuszek przed chłodem pod kilkoma warstwami ubrań. Ubieranie „na cebulkę” ułatwi ci dostosowanie stroju do warunków na dworze. Nie rezygnuj z czapki – 30 proc. ciepła ucieka przez głowę.

Staraj się wysypiać

Gdy będziesz wypoczęta, twój organizm lepiej poradzi sobie z atakiem wirusów. Wiedz, że podczas snu w twoim ciele zachodzą bardzo ważne procesy odnowy, które pozwalają organizmowi zregenerować się.

Nie unikaj sportu

Nawet umiarkowany ruch powoduje w mózgu wydzielanie się endorfin. Czyli tzw. hormonów szczęścia. A osoby szczęśliwe nawet jak już zachorują, to mają łatwiej – ich organizm szybciej zwalcza wirusy!

Nie ma jak mądra dieta

Dobrze skomponowany jadłospis to skuteczna metoda na wzmocnienie odporności. Składniki odżywcze szczególnie pomocne w pobudzaniu naturalnych mechanizmów obronnych organizmu to:

  • żelazo,
  • cynk,
  • selen,
  • witamina C
  • beta-karoten,
  • kwasy tłuszczowe omega-3
  • substancje o aktywności biologicznej, takie jak prebiotyki i probiotyki
  • naturalne antybiotyki.

Wszystkie te składniki można znaleźć w produktach spożywczych. Posiłki powinny być urozmaicone, regularne i niezbyt obfite. Należy zadbać, by w codziennym menu znalazły się produkty zalecane w ciąży – z każdej z pięciu podstawowych grup: pierwszej – mięso, jaja i ryby (są dobrym źródłem białka, żelaza, cynku i selenu, a tłuste ryby morskie dostarczają kwasów omega-3), drugiej – mleko i przetwory mleczne (szczególnie korzystne są jogurty z probiotykami), trzeciej – warzywa i owoce (to najlepsze źródło beta-karotenu, witaminy C oraz prebiotyków – substancji wspomagających rozwój korzystnej mikroflory w przewodzie pokarmowym; kiszona kapusta i ogórki dostarczają też dobrych bakterii fermentacji kwasu mlekowego), czwartej – produkty zbożowe, szczególnie te z pełnego ziarna, piątej – dobrej jakości tłuszcze roślinne. Zdrową przekąską będą świeżo łuskane orzechy, pestki dyni i słonecznika.

Reklama

Ginekolog radzi, czym leczyć przeziębienie w ciąży

Konsultacja merytoryczna

dr inż. Anna Stolarczyk

Dietetyczka, członkini Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych
Reklama
Reklama
Reklama