
Od kiedy surowe warzywa dla niemowlaka? Radzi dietetyk
Dlaczego niemowlak początkowo powinien jeść gotowane warzywa?
Warzywa można i należy wprowadzać do diety dziecka już po 17. tygodniu życia (nie później niż w 26. tygodniu życia). Zaczynamy od gotowanych warzyw, m.in. dlatego że produkty podawane tuż po mleku mamy powinny mieć konsystencję płynnej, a potem półpłynnej papki. Na tym etapie dziecko nie potrafi jeszcze gryźć, więc nie poradziłoby sobie z surowymi produktami.Od kiedy można podawać dziecku surowe warzywa?
Gotowane warzywa są mniej odżywcze od surowych, ale obróbka termiczna (np. gotowanie) niszczy niektóre szkodliwe związki i zwiększa strawność - a w żywieniu niemowląt wysoka jakość produktów i bezpieczeństwo są numerem jeden. Gdy dziecko lepiej radzi sobie z samodzielnym jedzeniem i dobrze siedzi, czyli ok. 10-11. miesiąca życia, można mu podawać też produkty surowe, np. surowego obranego ogórka czy pokrojoną w drobne paski marchewkę. Warto pozwolić dziecku jeść je rączką. Do surowych warzyw można podać dip z jogurtu naturalnego doprawiony świeżymi ziołami, np. posiekanym szczypiorkiem czy koperkiem.Zobacz też: Rozszerzanie diety po nowemu - nowe zalecenia na 2017