Lody
Jeśli malec jest uczulony na mleko, nie może jeść lodów. Pozostają sorbety.

- Edipresse
Opublikowano: czwartek, 24 maja 2007 15:10
Reklama
Jeśli malec jest uczulony na mleko, nie może jeść lodów.
Reklama
Pozostają sorbety. Jednak lepiej przygotować je w domu (nie funduj dziecku dawki chemii – kupne sorbety nie zawsze mają cokolwiek wspólnego z prawdziwym sokiem owocowym). Jak? Najpierw zrób syrop z cukru i wody. Potem umyj owoce, które maluch lubi (np. maliny), zmiksuj je, połącz z sokiem. Włóż do pojemniczka i zamrażaj przez co najmniej dwie godziny. Co pół godziny jednak wyjmuj sorbet na moment z lodówki, mieszaj i ponownie wkładaj do zamrażalnika, a przed samym podaniem – zmiksuj. Dzięki temu w lodach nie będzie widać zamrożonych kryształków wody.
Reklama
Konsultacja: Edyta Gulińska, dietetyk
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Maria Kaczyńska-Żandarowska
Newsy
„Moja Hania ma 9 lat, a już teraz chodzi sama na lody. Samodzielności trzeba dzieci nauczyć” [list do redakcji]
redakcjamamotoja
Luiza Słuszniak
Newsy
„Nie wpuścili mnie z dziećmi do modnej kawiarni, zostały nam lody z taniej budki. Przez ‘strefy bez dzieci’ czuję się jak wyrzutek” [LIST DO REDAKCJI]
redakcjamamotoja
Aleksandra Sobieraj
Aleksandra Sobieraj
Ewa Janczak-Cwil
Magdalena Drab
Joanna Biegaj
sylwiaarlak