Reklama

Marchwianka to lekkostrawna zupa, którą przygotowuje się z gotowanej marchwi. Jest uznanym domowym sposobem na problemy z brzuchem i biegunkę. Można podawać ją już niemowlętom. Przygotowując marchwiankę, należy jednak pamiętać, że swoje właściwości zachowuje tylko przez 24 godziny.

Reklama

Spis treści:

Jak działa marchwianka?

Marchwianka pomaga w przypadku bólu brzucha i biegunki u dzieci oraz u osób dorosłych. To dobry domowy sposób w walce z tymi dolegliwościami. Zupa z marchwi ma dobroczynne działanie na przewód pokarmowy i pomaga uzupełniać w organizmie elektrolity utracone podczas biegunki.

Marchwianka nie powoduje skutków ubocznych. Jest całkowicie bezpiecznym środkiem na biegunkę nawet u najmłodszych dzieci i niemowląt, które mają już rozszerzaną dietę.

Marchwianka – właściwości

Gotowana marchew, dzięki obecnym w niej pektynom, działa łagodząco na błonę śluzową jelit i przyczynia się do usuwania z przewodu pokarmowego szkodliwych produktów przemiany materii. Składniki mineralne (sód, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk) zawarte w przecierze z marchwi uzupełniają składniki, które dziecko traci podczas biegunki. Marchwianka zapobiega odwodnieniu, a także pomaga przywrócić utracone podczas biegunki witaminy. Jest też zupą dietetyczną.

Jak ugotować marchwiankę?

Zupa marchwianka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją zrobić na kilka sposobów: ze świeżej marchwi lub z purée ze słoiczka. Marchwianka z ryżem z kolei powoduje szybsze działanie tej zupy.

Aby dziecko mogło skorzystać z dobroczynnych właściwości marchwianki, zupa musi być odpowiednio przygotowana. Przede wszystkim należy wybrać marchew, która pochodzi od rolnika lub z uprawy ekologicznej. Nie będzie skażona środkami chemicznymi i dzięki temu będzie znacznie zdrowsza. Jest to ważne w przypadku warzyw korzeniowych, w których łatwo gromadzą się pozostałości zanieczyszczeń z gleby.

Najlepsza marchew jest dostępna w sierpniu i we wrześniu – słodka, mocno pomarańczowa i zbita. To właśnie ta późna marchew sprawia, że zupa ma delikatny słodko-maślany smak.

Gotowanie marchwianki – o czym warto wiedzieć?

  • Kupując marchewki, wybieraj mniejsze okazy.
  • Zwróć uwagę, czy marchewki są jędrne i niepopękane (to świadczy o tym, czy były dobrze przechowywane).
  • Jeśli marchewka w sezonie jest sprzedawana z natką, jej liście powinny być zielone.
  • Nie kupuj marchwi, która ma zielone końce. Smak nie będzie tak słodki.
  • Marchewka sprzedawana z ziemią, nie jest gorsza od czystej, pomarańczowej (wystarczy w domu porządnie ją wyszorować) – ta druga została umyta przed sprzedażą.

Marchwianka na biegunkę – przepis ze świeżej marchwi

  1. Umyj pół kilograma marchwi, odetnij zielone końce, obierz.
  2. Pokrój marchewkę na plasterki.
  3. Zalej marchew litrem wody i gotuj pod przykryciem do miękkości.
  4. Po wystudzeniu zmiksuj zupę, uzupełnij wodą, żeby powstał litr płynu.
  5. Dodaj do marchwianki odrobinę soli i jeszcze raz zagotuj.

Uwaga: Jeśli gotujesz marchwiankę dla niemowlęcia, pomiń solenie.

Przepis na marchwiankę z ryżem

  1. Ugotuj marchwiankę według przepisu podanego wyżej.
  2. Ugotuj porcję ryżu.
  3. Po ugotowaniu zupy i rozcieńczeniu, dodaj do niej ryż.
  4. Całość zblenduj.

Najprostsza marchwianka z purée ze słoiczka – przepis

W prosty sposób u szybko można przyrządzić marchwiankę z purée marchewkowego ze słoiczka dla niemowląt. Mają je w ofercie firmy produkujące dania w słoiczkach dla dzieci.

  1. Zawartość słoiczka przełóż do większego naczynia.
  2. Dodaj do purée z marchewki taką samą objętość wody co przecieru.

W porozumieniu z lekarzem możesz dodać do marchwianki łyżeczkę świeżego masła.

Marchwianka – jak podawać dziecku?

Marchwiankę można podawać niemowlętom od 4. miesiąca życia. Zupa jest odpowiednia dla dzieci, które znają już smak marchewki – nie należy wprowadzać tego warzywa do diety malucha podczas trwania biegunki.

W przypadku biegunki, marchwiankę podaje się minimum 3 razy dziennie (po wcześniejszym podgrzaniu tylko wydzielonej porcji przecieru marchewkowego – nie całej zupy). Marchwiankę należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu doby.

Młodsze dziecko można karmić łyżeczką lub za pomocą butelki ze smoczkiem z szerokim otworem. Starsze może wypić marchwiankę z kubeczka.
Po około 2-3 dniach podawania marchwianki dolegliwości powinny ustąpić. Jeśli biegunka utrzymuje się lub nasila, samopoczucie dziecka pogarsza się, konieczna jest pilna konsultacja z pediatrą. Jeśli biegunkę ma niemowlę, zanim rozpoczniesz leczenie zupą z marchewki, dziecko powinien zbadać lekarz, żeby ustalić przyczynę dolegliwości.

    Zobacz także:

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama