Truskawki wywołują u ciebie wysypkę? Mąż dostaje kataru, gdy tylko zaczyna się pylenie drzew? Jeśli ktoś w waszej rodzinie ma alergię, twoje dziecko też jest nią zagrożone, bo skłonność do alergii może być dziedziczona. Na szczęście o tym, czy dziecko będzie alergikiem, decydują nie tylko geny, ale również sposób odżywiania w pierwszych latach życia.

Reklama

Jak najdłużej karm piersią

Najlepiej, aby twoje dziecko do szóstego miesiąca życia piło wyłącznie mleko z piersi. Są w nim cenne składniki, które przyspieszają dojrzewanie układu pokarmowego. Dzięki temu alergeny nie przenikają tak łatwo przez ścianki jelit i smyk ma większe szanse uniknąć uczulenia.

Zobacz także: Dieta mamy karmiącej piersią - co można jeść?

Uważaj na posiłki

Jeśli karmisz dziecko piersią, uważaj na to co jesz. Twoje dziecko może uczulić coś, co zjadłaś i co przeniknęło do twojego pokarmu. Gdy zauważysz u niego objawy alergii, postaraj się ustalić, co je mogło wywołać – może zjadłaś czekoladę albo herbatę posłodziłaś miodem? Gdy nie jesteś pewna, co to mogło być, wyeliminuj z diety najbardziej podejrzane produkty (kakao, cytrusy, truskawki, miód, ryby, orzechy). Nie stosuj jednak radykalnej diety (może ją zalecić jedynie lekarz). To mogłoby pozbawić cię potrzebnych składników odżywczych.

Sięgnij po mleko HA

Po zakończeniu karmienia piersią dawaj dziecku mleko hipoalergiczne (HA) – zawiera zmienione cząsteczki białka, co osłabia ich właściwości uczulające. Jest zalecane dzieciom, które mają w rodzinie alergików. Mieszankę mleka powinien dobrać lekarz – nie kupuj jej na własną rękę. Nie dawaj też malcowi mleka koziego czy sojowego (często wywołują alergię).

Zobacz także

Nie rozszerzaj szybko diety

Malcowi, którego grozi alergia, niektóre produkty podawaj później niż zaleca kalendarz rozszerzania diety. Zacznij od kleiku ryżowego na wodzie, swoim pokarmie lub mleku HA. Kolejna może być zupka jarzynowa – z jednego warzywa, np. ziemniaka. Jeśli wszystko będzie w porządku, po kilku dniach wzbogać ją dynią, marchewką lub brokułami. Mięso gotuj osobno i dodawaj do ugotowanej zupy.

Zrób plan „nowości”

Zacznij od dwóch łyżeczek nowej potrawy. Jeżeli nie pojawią się niepokojące objawy, następnego dnia możesz zwiększyć porcję. Z wprowadzeniem kolejnej nowości poczekaj kilka dni.

Serwuj różne dania

Jadłospis dziecka skłonnego do uczuleń wcale nie musi być monotonny. Co więcej, dieta jednostajna, ograniczona wyłącznie do dziesięciu stałych składników, staje się wręcz niebezpieczna, gdyż zwiększa ryzyko wystąpienia alergii jako reakcji właśnie na to, co maluch je najczęściej! Nie podawaj więc swojemu dziecku tylko najczęstszych alergenów, np. orzechów, miodu, kakao.

Piecz i gotuj dla malucha

Zwłaszcza ciasta i mięsa. W słodyczach ze sklepu jest wiele alergizujących składników: mleko, masło, kakao, miód, orzechy, konserwanty. Z kolei kupne wędliny często zawierają mnóstwo dodatków (konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze). Do niektórych dodaje się też gluten i białko mleka krowiego, które mogą wywołać alergię.

Obserwuj szkraba

Objawy alergii pojawiają się zwykle między trzecim tygodniem a trzecim miesiącem życia dziecka. Idź do lekarza, jeśli malec ma szorstką, suchą skórę, często ulewa, wymiotuje, ma wysypkę. Im wcześniej lekarz ustali, co uczula smyka, tym większa szansa na pokonanie alergii.

Reklama

Polecamy: Przepisy dla mamy karmiącej piersią: gdy dziecko ma alergię

Reklama
Reklama
Reklama