Naturalne antybiotyki, w przeciwieństwie do tych syntetycznych, nie mają skutków ubocznych, a często równie skutecznie zwalczają bakterie chorobotwórcze. Nie niszczą przy tym dobrych bakterii i naturalnej flory jelitowej człowieka, a więc nie osłabiają odporności. W sytuacji, gdy syntetyczne antybiotyki coraz częściej nie radzą sobie z lekoopornymi bakteriami, warto sięgać po tradycyjne, naturalne receptury.

Reklama

Spis treści:

Naturalne antybiotyki – lista

Antybiotyki bez recepty to naturalne preparaty roślinne i ziołowe oraz produkty spożywcze, które większość z nas ma w domu. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować (najczęściej robi się z nich syropy lub dodaje do napojów) i w uzasadnionych przypadkach podać dziecku.

Uwaga, ważne! Jeśli dziecko ma infekcję bakteryjną, wysoką gorączkę, wysypkę lub z innych powodów podejrzewasz, że choroba jest poważna, leczenie zawsze należy skonsultować z lekarzem. Naturalne antybiotyki nie powinny być stosowane, jeśli:

Naturalny antybiotyk – miód

Miód każdego rodzaju działa antybakteryjnie, choć na szczególną uwagę zasługują miody spadziowe, gryczane i lipowe. Miód to naturalny antybiotyk, pomoże w leczeniu infekcji bakteryjnej, np. przy zakażeniu paciorkowcem, grzybiczej, a zastosowany bezpośrednio na ranę zadziała antyseptycznie. Ważne, by kupować miód naturalny – powinien krystalizować się po kilku-kilkunastu tygodniach od wlania do słoika.
Od kiedy podawać dziecku miód: po 12. miesiącu życia.

Zobacz także

Naturalny antybiotyk – czosnek

Czosnek działa silnie bakteriobójczo dzięki zawartości allicyny, która uwalnia się podczas zgniatania ząbków czosnku. Stosowany regularnie wzmacnia odporność, pomaga też zwalczać objawy przeziębienia. Drobno posiekany czosnek można dodawać do chleba, sałatek, sosów i zup (zachowuje swoje właściwości także po lekkiej obróbce termicznej). Dla starszego dziecka (po 2. roku życia) warto przygotować syrop z czosnku, miodu i cytryny, który zadziała podobnie jak antybiotyk.
Od kiedy podawać dziecku czosnek: po 1. roku życia, syrop z czosnku – po ukończeniu 2 lat

Naturalny antybiotyk – cebula

Gdy kroimy cebulę, powstają związki lotne, skuteczne w zwalczaniu bakterii. Miąższ cebuli również zawiera naturalne antybiotyki pomocne w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Cebula nie tylko niszczy bakterie, ale i zwiększa wytwarzanie śluzu, co jest niezwykle cenne, gdy organizm zmaga się z infekcją. Sprawdź przepis na tradycyjny syrop z cebuli – polecany przez pediatrów dla dzieci na kaszel, przeziębienie, a nawet grypę.
Od kiedy podawać dziecku cebulę: po 1. roku życia, syrop z cebuli i czosnku z cytryną – po 2. roku życia

Naturalny antybiotyk – kurkuma

Kurkuma działa na wielu frontach: przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, antygrzybiczo, a nawet przeciwnowotworowo. Aby złagodzić nieco gorzki smak tej ostrej przyprawy oraz jej intensywny zapach, do napoju z kurkumy dodaje się cytrynę i miód, a dla dzieci idealnym rozwiązaniem będzie złote mleko, czyli mleko z miodem, masłem i kurkumą. Złote mleko można podawać dzieciom profilaktycznie 2-3 razy w tygodniu lub przy pierwszych objawach infekcji.
Od kiedy podawać dziecku kurkumę: po 2.-3. roku życia, maksymalnie 1-1,5 g dziennie

Naturalny antybiotyk – żurawina

Żurawina jest niezastąpiona w walce z zakażeniami układu moczowego i pęcherza, wypłukuje z organizmu szkodliwe drobnoustroje, a podczas infekcji działa jak antybiotyk. Dzieciom można podawać żurawinę w formie soku, świeże owoce dodawać do kisielu, a suszone do wypieków albo jeść na surowo.
Od kiedy podawać dziecku żurawinę: po 1. roku życia

Naturalny antybiotyk – chrzan

Ze startego korzenia chrzanu przygotujesz syrop, który podziała wykrztuśnie, bakteriobójczo i grzybobójczo. Chrzan przydaje się w przypadku zapalenia oskrzeli i innych schorzeniach górnych dróg oddechowych. Aby złagodzić ostry smak, do syropu z korzenia chrzanu dodaje się miód.
Od kiedy podawać dziecku chrzan: po 2. roku życia

Naturalny antybiotyk – imbir

Imbir znany jest głównie ze skuteczności w walce z zakażeniami układu pokarmowego, radzi sobie z bakteriami Salmonelli i Listerii. Dodany zaś do herbatki rozgrzewającej, np. popularnego brytyjskiego grogu (wersja dla dzieci bez alkoholu), pomoże zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia i chorób grypopodobnych.
Od kiedy podawać dziecku imbir: po 1. roku życia

Miód z kurkumą – przepis

Mikstura jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy stołową łyżkę zmielonej kurkumy dokładnie wymieszać ze szklanką miodu. Bardzo ważne jest to, żeby miód był naturalny i pochodził ze sprawdzonego źródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego pszczelarza. Z doświadczenia polecamy miód malinowy lub lipowy, znane z prozdrowotnych właściwości, a dla dzieci miód sosnowy (z pinii) – bardzo łagodny. Doskonały jest też miód manuka, ale jest sporo droższy od naszych rodzimych miodów. Mieszankę miodu z kurkumą przechowuje się w temperaturze pokojowej.

Dawkowanie: W przypadku infekcji podaje się pół łyżeczki (dzieciom ¼ łyżeczki) co dwie godziny przez pierwsze 2-3 dni choroby. Później tę samą dawkę miodu z kurkumą podaje się trzy razy dziennie aż do wyzdrowienia.

Mikstura z czosnku miodu i cytryny

Do przygotowania syropu potrzebne będą:

  • 4 cytryny,
  • 2,5-3 główki czosnku (najlepiej polskiego; jest różowy),
  • 3/4 szklanki miodu (lipowy, spadziowy, malinowy),
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • wyparzony słoik.

Do słoika wlej sok wyciśnięty z cytryn i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Miód połącz z wodą o temperaturze nie wyższej niż 45 stopni C (bo miód straci swoje cenne właściwości) i wlej do słoika, a ten zakręć, wstrząśnij i odstaw na 3 doby do lodówki. Gotowe! Przechowuj do 2-3 tygodni.

Dawkowanie: profilaktycznie – łyżka stołowa na dobę u dorosłych i łyżeczka na dobę w przypadku dzieci. W przypadku infekcji – trzy łyżki na dobę u dorosłych i trzy łyżeczki na dobę u dzieci.

Najsilniejszy naturalny antybiotyk – master tonik

Za najsilniejszy naturalny antybiotyk wielu ludzi uważa miksturę, której receptura sięga podobno średniowiecza. Jest to wyciąg na bazie octu jabłkowego zrobiony z kilku składników z listy naturalnych antybiotyków, który nazywa się master tonikiem. Ma on silny zapach i wyrazisty smak, który może nie wszystkim przypaść do gustu, zwłaszcza dzieciom. Zresztą przed podaniem go dziecku lepiej skonsultować się z lekarzem. Dorośli mogą eksperymentować na własną rękę.

Składniki najsilniejszego naturalnego antybiotyku:

  • 700 ml octu jabłkowego (najlepiej organicznego),
  • 2 świeże papryki chilli,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki kurkumy w proszku,
  • 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku,
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli,
  • 1/4 szklanki startego imbiru.

Przygotowanie najsilniejszego naturalnego antybiotyku:
Wszystkie składniki (poza octem) wsyp do miski i wymieszaj. Mieszankę przełóż do średniej wielkości słoika i zalej octem jabłkowym – powinien sięgać ok. 1 cm pod krawędź słoika. Zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj przez 30 sekund. Odstaw go do szafki na dwa tygodnie – w tym czasie trzeba słoikiem regularnie potrząsać, najlepiej 2-3 razy dziennie. Po 14 dniach mieszaninę starannie przecedź przez gazę i odsącz. Zebrany płyn przelej do butelki lub czystego słoika. Gotowy tonik można, ale nie trzeba, przechowywać w lodówce.

Uwaga! Do krojenia składników i odsączania toniku lepiej założyć rękawiczki ze względu na ostrą paprykę.

Dawkowanie: tonikiem należy płukać bolące gardło, a następnie miksturę połknąć. Aby wzmocnić odporność, można pić łyżeczkę dziennie, stopniowo zwiększając dawkę do 50 ml w przypadku dorosłych i łyżki stołowej w przypadku dzieci. Podczas nasilonej infekcji – dorosły może pić 5-6 łyżek toniku dziennie, a dziecko – 4-5 łyżeczek dziennie.

Ten najsilniejszy naturalny antybiotyk nie wszystkim domownikom przypadnie do gustu. W takim przypadku warto wypróbować grog na przeziębienie Hot Toddy. Jest smaczny i także wspomaga walkę z infekcjami.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama