Gluten to białko roślinne, zawarte w zbożach: pszenicy, życie i jęczmieniu (nie ma go w prosie, gryce, ryżu, owsie). Występuje też w produktach z tych zbóż, m.in. w kaszach, pieczywie, makaronie. zdarza się, że powoduje on alergię, celiakię lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten (NCNG). Alergia, celiakia i NCNG to różne choroby, łączy je podobieństwo niektórych objawów oraz to, że dolegliwości są reakcją na obecny w diecie gluten.

Reklama

Co to jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCNG)?

To dosyć nowa jednostka chorobowa - została sklasyfikowana dopiero w 2010 roku. Objawy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten są takie same jak przy celiakii, czyli wzdęcia, bóle brzucha, przewlekła biegunka, zbyt mała masa ciała, za wolne rośnięcie, nadpobudliwość, niekiedy przewlekła niedokrwistość. Jednak o ile w celiakii stwierdza się uszkodzenie kosmków jelitowych, to przy NCNG kosmki jelitowe pozostają niezmienione, a we krwi nie stwierdza się obecności przeciwciał typowych dla celiakii.
NCNG diagnozuje się już u małych dzieci. Diagnoza polega wykluczeniu celiakii (brak przeciwciał anty-EmA oraz anty-tTG oraz uszkodzenia kosmków jelitowych) oraz alergii IgE-zależnej na pszenicę (np. poprzez testy skórne)

Jak się leczy NCNG?

Jedynym sposobem leczenia, podobnie jak przy celiakii i alergii na gluten, jest wykluczenie z diety produktów zawierających gluten. Samemu nie można jednak wyłączać z diety dziecka produktów glutenowych – każde takie ograniczenie trzeba skonsultować z lekarzem. To ważne, bo dziecku, które jest w okresie intensywnego wzrostu, nie może zabraknąć składników odżywczych.

Reklama

Czytaj więcej o nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten

Reklama
Reklama
Reklama