Mleko z miodem - właściwości, przepis, zastosowania
Mleko z miodem (często podawane także z masłem, czosnkiem lub imbirem) to stary, domowy sposób na przeziębienie, kaszel czy bol gardła. Dobroczynne właściwości ciepłego mleka z miodem obejmują działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i rozgrzewające.
Mleko z miodem to doskonały sposób na pozbycie się bólu gardła i kaszlu, ale pomaga też na inne dolegliwości takie jak infekcje górnych dróg oddechowych lub stan zapalny jamy ustnej. Mleko z miodem na noc świetnie działa także u osób, które borykają się z bezsennością, a do tego ma właściwości antybiotyczne i przeciwzapalne.
Ważne: Miód może być podawany dzieciom dopiero po ukończeniu 12 miesiąca życia. Miód może także silnie uczulać, dlatego niewskazane jest podawanie go alergikom.
Spis treści:
1. Mleko i miód na przeziębienie
2. Jak zrobić mleko z miodem - przepisy
3. Najlepsze miody i ich właściwości
Mleko i miód na przeziębienie
Mleko z miodem łagodzi wiele dolegliwości towarzyszących przeziębieniu, dlatego bardzo często sięga się po nie w sezonie jesienno-zimowym. Jakie właściwości ma mleko z miodem i które infekcje możemy nim zwalczyć?
Mleko z miodem na kaszel i na gardło
Napój na bazie mleka i miodu osłania i nawilża gardło. Dzieje się tak dzięki drobinkom tłuszczu mleka powlekającym śluzówkę gardła cienką warstwą ochronną. Miód ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, przez co hamuje rozwój bakterii przyczyniających się do infekcji i bólu gardła. Ponadto niweluje suchy kaszel u dziecka, a przy mokrym kaszlu ułatwia odkrztuszanie flegmy.
Warto jednak pamiętać, że tego typu mieszanka nie pomoże np. przy anginie, która jest poważniejszą chorobą, wymagającą leczenia antybiotykiem.
Mleko z miodem na gorączkę
Ciepłe mleko z miodem (zwłaszcza z dodatkiem czosnku) pomaga także obniżyć temperaturę ciała. Zarówno czosnek, jak i miód mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, a ponadto intensywnie stymulują układ odpornościowy do walki z infekcjami.
Jak zrobić mleko z miodem - przepisy
Aby kuracja mlekiem i miodem miała sens, pamiętaj o jednej ważnej rzeczy: pod wpływem wysokiej temperatury miód traci swoje właściwości, a więc mleko, do którego go dodajesz, powinno być letnie, a nie gorące!
Do ciepłego mleka dodaj łyżeczkę lub dwie miodu, zamieszaj i gotowe. Niektórzy dodają jeszcze łyżeczkę masła, ale nie jest to konieczne, jeżeli mleko, z którego korzystasz, jest pełnotłuste. Mieszankę należy podawać najlepiej dwa razy dziennie - najpierw rano, a później na noc. Mleko z miodem to około 125 kalorii w jednym kubku.
Mleko z miodem, czosnkiem, imbirem lub cynamonem
Chcąc wzmocnić dziecko w walce z objawami przeziębienia, możesz miksturę miodu i mleka zmodyfikować lub wzbogacić o inne składniki. W walce z bólem gardła i infekcjami świetnie sprawdza się:
- mleko z miodem i czosnkiem - ma silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, mogą je pić również kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- mleko z miodem i imbirem - działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco,
- mleko z miodem i cynamonem - to prawdziwa bomba witaminowa regenerująca organizm w przeziębieniach; olejek eteryczny, a także wyciągi otrzymywane z kory i liści cynamonu zwalczają bakterie, grzyby oraz wirusy,
- mleko z miodem i masłem - rozgrzewa, łagodzi ból gardła i wzmacnia odporność,
- mleko z czosnkiem - wzmacnia odporność, pomaga na objawy infekcji, łagodzi chrypkę (a nawet ataki astmy!),
- złote mleko - z dodatkiem kurkumy, pomoże przy przeziębieniu, gorączce i problemach trawiennych.
Najlepsze miody i ich właściwości
Jest kilka bardzo popularnych rodzajów miodu, które ze względu na swoje właściwości są świetnymi lekarstwami w leczeniu domowymi sposobami bólu gardła i przeziębienia.
Zobacz także: