Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
bezpieczna żywność
Fotolia
Żywienie

Gotowane w domu czy gotowe ze sklepu - jakie jedzenie jest lepsze dla dzieci?

Coraz więcej mówi się, że żywienie może wpływać - dobrze lub źle - na rozwój i zdrowie dzieci. Nic więc dziwnego, że starasz się wybierać dla malucha jak najlepsze, bezpieczne produkty. Bezpieczne – to znaczy jakie?

Eksperci zapewniają, że żywność dostępna w sklepach jest bezpieczna, bo dopuszczono ją do sprzedaży. Czuwają nad tym instytucje kontrolujące rynek. Ale nie da się zaprzeczyć, że w sklepach są produkty, które bardziej nadają się dla niemowląt i małych dzieci, i te, które nadają się mniej. 

Co to znaczy bezpieczna żywność?

To produkty, które nie tylko zawierają składniki odżywcze i dostarczają energię, ale też nie zawierają składników (lub zawierają je w dopuszczalnej przez prawo ilości), które mogłyby być jakimkolwiek zagrożeniem dla zdrowia. Chodzi głównie o substancje dodatkowe, ale też o zanieczyszczenia bakteryjne, pozostałości środków ochrony roślin, metale ciężkie czy związki, które powstają podczas przetwarzania. Żywność w sklepach powinna być bezpieczna pod każdym względem. Gwarantują to producenci, którzy muszą przestrzegać prawa. Normy dla żywności dla niemowląt i małych dzieci są dużo bardziej restrykcyjne niż te dla dorosłych. 

Zobacz też: Czy warto kupować ekologiczne jedzenie dla dzieci?

Dlaczego maluchy powinny jeść dobre produkty?

Dzieci są bardziej narażone na szkodliwe działanie substancji zawartych w jedzeniu. Ich układ pokarmowy w pierwszych latach życia, tak jak cały organizm, nie jest w pełni dojrzały. Silniej reaguje na nadmiar i niedobór składników odżywczych i na zanieczyszczenia żywności. Poza tym w przeliczeniu na kilogram masy ciała małe dzieci potrzebują dużo więcej energii i składników odżywczych niż dorośli, więc żywność podawana im powinna być możliwie najbardziej wartościowa. Większe potrzeby organizmu wynikają z bardzo szybkiego tempa wzrostu i rozwoju – z jednej strony dzieci mają szybszy metabolizm, a z drugiej słabszą obronę przed szkodliwymi związkami, które mogą trafiać do przewodu pokarmowego także z nieodpowiednią żywnością.

Czego nie wolno dodawać do jedzenie dla dzieci?

Produkty dla niemowląt i małych dzieci nie mogą zawierać barwników, wzmacniaczy smaku, konserwantów, słodzików. Ściśle jest też kontrolowany dodatek m.in. cukru i soli. Choć zgodnie z prawem do żywności dla dorosłych można dodawać nawet kilkaset substancji dodatkowych, to w produktach dla najmłodszych dozwolone są jedynie pewne związki, m.in. witaminy, składniki mineralne i substancje zagęszczające, zaś limity zanieczyszczeń są nawet kilka tysięcy razy bardziej restrykcyjne niż w przypadku żywności dla dorosłych. 

Jak zła żywność może wpływać na zdrowie dziecka? 

Zanieczyszczenia w żywności, które nie są groźne dla dorosłych, mogą zaszkodzić zdrowiu niemowląt i małych dzieci. Na przykład spożywanie żywności zanieczyszczonej metalami ciężkimi (w tym kadmem, ołowiem) może prowadzić do nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym. Pozostałości środków ochrony roślin (pestycydy) mogą skutkować m.in. zaburzeniami układu odpornościowego i hormonalnymi oraz zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów. Natomiast spożywanie przez maluchy produktów obfitujących w substancje dodatkowe, np. konserwanty, barwniki, niesie ze sobą większe ryzyko alergii, a w przypadku barwników możliwe że także nadpobudliwości (badania w tym względzie są jednak niejednoznaczne). 

Jak wybierać dobrą żywność dla dzieci?

Produkty przeznaczone dla dzieci do trzeciego roku życia muszą spełniać restrykcyjne normy. Jednak wcale nie oznacza to, że maluchy mogą jeść tylko żywność przeznaczoną specjalnie dla nich. Przy wyborze jedzenia dla najmłodszych warto kierować się  przede wszystkim zdrowym rozsądkiem – bo zdarza się niekiedy i tak, że produkty przeznaczone specjalnie dla małych dzieci nie są polecane przez specjalistów od żywienia. Zawsze pomocne będzie uważne czytanie etykiet.

Zobacz też: 6 złotych zasad czytania etykiet

Co jest ważne na etykiecie?

To twój wybór, jakie produkty kupisz. Warto samodzielnie przygotowywać potrawy dla dziecka lub korzystać z tych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Wtedy jednak trzeba starannie czytać etykiety, zwłaszcza w pierwszych latach życia dziecka. Co jest ważne?

  • nazwa – musi prawidłowo określać, czym jest produkt, nie może wprowadzać w błąd lub być nazwą wymyśloną
  • wykaz składników – lista składników, które wchodzą w skład produktu, a kolejność ich wymienienia informuje o ich zawartości 
  • składniki powodujące alergie lub nietolerancje – muszą być dobrze wyróżnione, ich lista liczy 14 pozycji
  • realizacja zalecanego dziennego spożycia (%) – wskazuje, na ile spożycie określonej ilości pokrywa zapotrzebowanie na dany składnik (np. niektóre witaminy)
  • data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia – określa czas, w jakim produkt powinien być spożyty
  • warunki przechowywania lub użycia – to istotna informacja dla produktów, które muszą być trzymane np. w chłodzie lub podgrzane przed spożyciem
  • wartość odżywcza – informuje m.in. o wartości kalorycznej, zawartości białka, tłuszczów, węglowodanów, soli, pozwala lepiej skomponować dietę 
  • wiek dziecka, od którego podaje się produkt – pozwala wybrać dla dziecka odpowiedni produkt, jeśli chodzi o zawartość składników, ale też konsystencję.


Zobacz też: Konserwanty, barwniki, aromaty - jaka ilość jest bezpieczna dla dzieci?

Konsultacja: dr inż. Anna Harton, dietetyk, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Które produkty dla dziecka są bezpieczne? Jak to sprawdzić – mówi dyrektor IMiD [WIDEO]

Chipsy nie są dla dzieci
Fotolia
Żywienie
Co to są produkty wysoko przetworzone i dlaczego dzieci nie powinny ich jeść?
Choć termin „produkt wysoko przetworzony” słyszałaś pewnie wiele razy, także w kontekście jedzenia dla dzieci (żeby im go nie podawać), warto przyjrzeć mu się bliżej, by dobrze go zrozumieć. Jedzenie wysoko przetworzone jest wokół nas... Czy to dobrze? Sprawdź!

Chipsy czy gotowane ziemniaki, płatki śniadaniowe czy naturalne płatki owsiane, deser waniliowy czy naturalny jogurt bez cukru – które z nich wybrałabyś dla dziecka? Czujesz różnicę między produktem wysoko przetworzonym a naturalnym ? Przeczytaj, na czym ona polega. 1. Po co przetwarza się żywność? Ludzie od zawsze kwasili ogórki, smażyli powidła, wędzili ryby, wekowali warzywa. Wszystko po to, by przedłużyć trwałość świeżego jedzenia i zrobić zapasy na czas, gdy nie będzie ono dostępne. Poza tym niektóre techniki kulinarne, np. gotowanie, sprawiają, że jedzenie jest łatwiej strawne, bezpieczniejsze i dłużej nadaje się do spożycia. W naszych czasach jednak robienie dżemów czy kwaszenie ogórków to bardziej zabawa – łatwiej iść do sklepu i kupić jedzenie, które wyprodukowano w zakładzie spożywczym. Tylko czy jest ono wartościowe? Nie zawsze. 2. Jak produkują fabryki? Rozwój przemysłu spożywczego nastąpił, bo potrzeba było coraz większej ilości żywności, która nie psuła się szybko. Jej jakość była na drugim miejscu. Aby to osiągnąć, zaczęto dodawać do jedzenia różne substancje. Później zastosowano też środki, które nie tylko zwiększają trwałość, ale także poprawiają wygląd produktów , ich smak, zapach, konsystencję. Nie zawsze są to składniki naturalne. Producenci chętnie sięgają po te substancje, tzw. dodatkowe , bo ich używanie często obniża koszty produkcji. Ale muszą przestrzegać rygorystycznego prawa, a stosowanie ich musi mieć uzasadnienie technologiczne i nie może wprowadzać w błąd konsumenta. Prawo ściśle określa, jakie substancje mogą być dodawane, do jakich produktów, kiedy i w jakich ilościach. Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko? 5 najważniejszych zasad 3. Czy żywność wysoko przetworzona jest gorsza? Wysokie przetwarzanie żywności zwykle...

śmieciowe jedzenie
Fotolia
Karmienie
Dlaczego karmiąca mama nie powinna jeść produktów wysoko przetworzonych?
Produkty wysoko przetworzone, czyli zawierające substancje dodatkowe, w tym np. konserwanty, barwniki, są wszechobecne. Są one nawet w produktach dla dzieci. Czy są bezpieczne? Dlaczego lepiej, by karmiąca mama ich unikała?

Największe obawy budzi zwykle symbol E z cyfrą. Tymczasem w przemyśle spożywczym używa się około dwóch tysięcy tzw. substancji polepszających żywność. Substancji dodatkowych , które mają symbol E i numer, jest ponad 300. Co to jest jedzenie wysoko przetworzone? To żywność poddana obróbce przemysłowej i często zawiera substancje dodatkowe (np. konserwanty , polepszacze smaku, barwniki). Spożywanie jej w nadmiarze może mieć zły wpływ na zdrowie. Takie jedzenie zwykle zawiera też dużą ilość dodanego cukru, soli, często złej jakości tłuszczów, których i tak jest sporo w naszej diecie. Często są to tłuszcze typu trans, które zwiększają ryzyko chorób serca. Po co dodaje się do jedzenia substancje dodatkowe? Jedną z funkcji dodatków do żywności jest ułatwienie procesów technologicznych, co obniża koszty produkcji. Jednak stosowanie ich musi być uzasadnione i nie może wprowadzać w błąd kupującego – można ich użyć tylko tyle, by osiągnąć zamierzony efekt. Substancje te  producenci żywności dodają także m.in. po to, by uatrakcyjnić produkt i zachęcić do kupienia intensywną barwą, aromatem, apetycznym wyglądem i dobrym smakiem. Kolejną sprawą jest również przedłużenie jego trwałości. Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko? Czy konserwanty, barwniki i inne są szkodliwe? Substancje dodatkowe nie są szkodliwe, ale jeśli w diecie zostanie przekroczona bezpieczna ich ilość (o co nietrudno, gdy jest w niej dużo wysoko przetworzonych produktów), to wtedy mogą zaszkodzić. Te chemiczne dodatki przenikają też do pokarmu kobiecego, dlatego podczas laktacji lepiej unikać żywności wysoko przetworzonej . Warto pamiętać, że aby substancja została dopuszczona do stosowania w przemyśle spożywczym, musi być przebadana pod kątem bezpieczeństwa dla zdrowia. Na podstawie badań dla każdej ustala...

BoboVita
mat. pras.
Dieta
Maluch zasługuje na 100%
Posiłki BoboVita to jakość, której możesz zaufać na 100% – warzywa z kontrolowanych upraw, mięsa bez hormonów i antybiotyków, dziko żyjące ryby z oceanów.

1000 pierwszych dni życia dziecka to wyjątkowy okres, w którym delikatny organizm intensywnie się rozwija oraz potrzebuje szczególnej opieki i troski. Rodzice każdego dnia chcą dawać maluszkowi wszystko, co najlepsze i dbają o odpowiedni sposób jego żywienia. Właściwie skomponowana dieta ma bowiem fundamentalne znaczenie dla prawidłowego rozwoju. BoboVita wspiera opiekunów w żywieniu ich dzieci, oferując bezpieczne produkty, dopasowane do potrzeb najmłodszych. Odkryj wraz z Twoim maluchem smakowite posiłki BoboVita skomponowane z warzyw, ryb i mięsa w jakości, której możesz zaufać na 100%! Dziecko to nie mały dorosły, dlatego potrzebuje odpowiedniej diety, która będzie odpowiadać na jego potrzeby. Jest to szczególnie ważne w kluczowym okresie 1000 pierwszych dni życia, kiedy to młody organizm rozwija się najintensywniej – następuje programowanie metabolizmu, a układy i narządy wciąż kształtują się i dojrzewają. Ze względu na wrażliwość delikatnego organizmu niemowlęcia wymaga on zupełnie innego sposobu żywienia niż dorośli. Konsystencja i skład posiłków powinny być dopasowane do etapu rozwoju maluszka oraz jego umiejętności – kluczowa jest również jakość i bezpieczeństwo produktów wybieranych dla dziecka. Na etapie wczesnego dzieciństwa odpowiednim wyborem będzie żywność przeznaczona specjalnie dla najmłodszych, z oznaczeniem wieku na opakowaniu. Składniki w takich produktach są wybierane i sprawdzane z wyjątkową troską i starannością. Bezpieczeństwo to podstawa Za pomocą zmysłów rodzic nie jest w stanie ocenić jakości warzyw, mięsa i ryb, które chce podać maluszkowi. Żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci zapewnia najmłodszym nie tylko odpowiednią ilość składników odżywczych, ale także jest dla nich bezpieczna. Takie produkty muszą spełniać wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, o wiele bardziej surowe w...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
kiedy wakacje
Aktualności
Kiedy wakacje w 2023 roku – początek i zakończenie, jak planować letni wypoczynek?
Ewa Janczak-Cwil
Opieka nad żoną po porodzie
Prawo i finanse
Opieka nad żoną po porodzie 2023: kto ma prawo do zwolnienia i na jak długo?
Joanna Biegaj
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak