Składniki na 8 porcji:
- torebka budyniu czekoladowego
- torebka budyniu waniliowego
- 1 l mleka
- 2 łyżeczki masła
- 4 łyżki cukru
- plasterki ananasa do dekoracji

Reklama

Sposób wykonania:
1. Do osobnych rondelków wlej po 1,5 szklanki mleka. Dodaj po łyżeczce masła i po 2 łyżki cukru. Zagotuj.
2. Pozostałe mleko podziel na dwie porcje. Do jednej wsyp budyń waniliowy, rozmieszaj. Zawiesinę wlej do jednego z rondelków z gotującym się mlekiem. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia.
3. Zawiesinę czekoladowego budyniu wlej do drugiego rondla z mlekiem i przygotuj w ten sam sposób.
4. Opłucz zimną wodą 8 pucharków deserowych. Do każdego wlewaj naprzemiennie budyń czekoladowy i waniliowy. Lekko przestudź (budyń możesz serwować ciepły lub całkowicie ostudzony). Tuż przed podaniem udekoruj plasterkami ananasa.
5. Czekoladowy budyń możesz też zrobić domowym sposobem. Przygotuj 0,5 l kakao. Dopraw je cukrem i cukrem waniliowym, a następnie zagotuj z zawiesiną przygotowaną z czubatej łyżki mąki ziemniaczanej i łyżeczki mąki pszennej wymieszanych z 1/3 szklanki mleka.

Nasza rada:
Do budyniu dosyp trochę rodzynek lub posiekanych śliwek kalifornijskich. Będzie jeszcze smaczniejszy!

Reklama

Przygotowanie: 20 min

Reklama
Reklama
Reklama