Reklama

Pieczenie ciasteczek owsianych w domu ma jedną ważną zaletę: dokładnie wiesz, jakich składników użyjesz, więc masz pod kontrolą to, co podajesz swojemu dziecku. Wystarczy dobry przepis na ciasteczka owsiane. Kupując gotowe ciasteczka dla dziecka, zawsze możesz natknąć się w składzie na jakąś niespodziankę. Dlatego sprawdź, jak zrobić ciasteczka owsiane dla dziecka w domu.

Reklama

Ciasteczka owsiane dla dzieci – zdrowe, bez cukru i mąki

Pieczone w domu ciasteczka owsiane będą dokładnie takie jak chcesz: bez dodatku białego cukru i bez mąki. Wykonane z naszym podstawowym przepisem będą też dobre dla niemowląt, które potrafią już gryźć.

Przepis można jednak modyfikować. Możesz dodać syrop klonowy (jest zdrowy!) lub miód (dla dzieci po 1. roku życia). Choć w przepisie nie ma mąki, ciasteczka nie będą nadawały się dla dzieci z alergią na gluten – płatki owsiane naturalnie zawierają to białko roślinne.

Domowe ciasteczka owsiane mogą jeść dzieci, które już dobrze umieją gryźć, czyli okołoroczne maluchy. Zwróć uwagę, czy ciasteczka nie są zbyt suche, żeby dziecko się nimi nie zakrztusiło. A co takiego dobrego jest w ciasteczkach owsianych? Płatki owsiane zawierają mnóstwo błonnika, który świetnie reguluje pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Są również bogate w witaminy, głównie z grupy B, a także składniki mineralne: selen, żelazo, fosfor i miedź.

Ciasteczka owsiane dla dzieci – przepis

Wystarczy dobry przepis i odrobina czasu, a będziesz mieć dla dziecka zdrową przekąskę lub słodycz. Do przygotowania owsianych ciasteczek możesz użyć mocno dojrzałych bananów z brązowymi plamkami – takie są najsłodsze. Do masy na ciasteczka możesz też dodać suszonych owoców, np. rodzynek, suszonej żurawiny – niektóre maluchy nie lubią jednak takich dodatków, więc na początek spróbuj upiec ciastka z samym posiekanym słonecznikiem. A kilkuletnie maluchy z pewnością chętnie pomogą ci w pieczeniu ciasteczek owsianych – zaproś je do kuchni.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 6 łyżek pestek słonecznika
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 5 łyżek syropu klonowego (można zastąpić płynnym miodem)

Przygotowanie:

  1. Pokrojonego na kawałki banana zmiksuj z masłem oraz syropem klonowym i dokładnie połącz z pozostałymi składnikami. Jeśli szykujesz ciasteczka dla małego dziecka, pestki słonecznika możesz wcześniej nieco rozdrobnić w młynku lub malakserze.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dziel masę na kulki i formuj ją okrągłe placuszki równomiernej grubości i wielkości, np. o średnicy 5 cm.
  3. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piecz 15-20 minut, aż ciasteczka się zrumienią.
  4. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj, aż wystygną – jeśli wcześniej zdejmiesz je z blachy, to się rozpadną, bo są bardzo miękkie.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama