Czy olej kokosowy jest dobry dla dziecka?
Ostatnio dużo się mówi o oleju kokosowym. Ale czy naprawdę jest tak wartościowy? Od kiedy dziecko może zacząć go jeść? Wyjaśnia dietetyk z SGGW dr inż. Anna Harton.
Odpowiednia ilość tłuszczu jest bardzo ważna w diecie małego dziecka. Już przecież mleko mamy blisko w połowie składa się właśnie z tłuszczu! Jednak liczy się nie tylko jego ilość, ale także jakość.
Jakie tłuszcze powinny jeść małe dzieci?
Zgodnie z zaleceniami dla niemowląt i małych dzieci najlepsze są tłuszcze pochodzenia roślinnego, w tym oliwa, oleje, oraz masło. Tłuszcze roślinne są źródłem korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym wielonienasyconych, których więcej zawiera np. olej rzepakowy niż oliwa z oliwek. Masło to też dobry wybór, choć zawiera nasycone kwasy i dostarcza cholesterol. To tłuszcz naturalny, łatwo strawny i zasobny w cenne witaminy rozpuszczalny w tłuszczu takie jak witamina D czy A.
Czy dzieci mogą jeść olej kokosowy?
Olej kokosowy nie jest zalecany dla dzieci z uwagi na bardzo dużą zawartość kwasów nasyconych, których w diecie maluchów powinno być tak mało jak to tylko możliwe. Tymczasem olej kokosowy zawiera blisko 90 proc. kwasów nasyconych, wśród których dominuje kwas laurynowy, będący jednym z najbardziej aterogennych (zwiększających ryzyko miażdżycy). Składem kwasów tłuszczowych olej kokosowy przypomina smalec, którego również nie poleca się w żywieniu niemowląt i małych dzieci.
Jednak jak wskazują inni specjaliści olej kokosowy może być stosowany do pielęgnacji skóry niemowlaka, w tym wykorzystany na wiele sposobów.
Zobacz też: Kwasy mądrości i odporności. 5 najlepszych źródeł kwasów omega-3