Dania ukraińskie dla dzieci to niekoniecznie te same potrawy, które lubią dzieci w Polsce. Czym ugościć dzieci z Ukrainy? Podpowiadamy, jakie są najpopularniejsze potrawy kuchni ukraińskiej.

Reklama

Dania ukraińskie dla dzieci

Kuchnia ukraińska nie różni się wcale tak bardzo od kuchni polskiej, warto jednak wiedzieć, do jakich smaków przywykły ukraińskie dzieci. To ważne, jeśli gościmy uchodźców z Ukrainy – typowe potrawy ukraińskie pomogą sprawić, że maluchy poczują się jak w domu.

Co jedzą dzieci w Ukrainie?

Ukraińskie dzieci, podobnie jak polskie, na pewno nie pogardzą parówką czy mlekiem ze słodkimi płatkami, można jednak podać im coś, co w ich ojczyźnie jada się najczęściej. Kliknij w nazwę potrawy, by zobaczyć przepis.

Śniadania i kolacje ukraińskie
Ukraińcy lubią jeść dania na ciepło, także na śniadanie – na ukraińskim stole raczej nie znajdziemy więc kanapek (które polskie dzieci uwielbiają!). Dla dzieci warto więc przygotować np. popularny ryż na mleku albo różnego rodzaju placuszki, niekoniecznie na słodko. Możesz również zaserwować maluchom kopytka, kluski leniwe, a nawet purée ziemniaczane z dodatkiem masła.

Oto lista dań ukraińskich dla dzieci na śniadania i kolacje:

Zobacz także
placki
Adobe Stock

Obiad
Na główny posiłek w Ukrainie je się pożywne zupy, najlepiej gęste i bogate, pierogi, ryby i kotlety, a dania polewa się sosami. Jako dodatek często podaje się ziemniaki w formie purée. Warto wiedzieć, że Ukraińcy do każdego posiłku lubią jeść chleb – to dla nich niezwykle ważny dodatek. Mają też wiele powiedzeń związanych z chlebem (np. „Lepiej jeść chleb z wodą, niż żyć w obcym kraju”). Warto o tym pamiętać, goszcząc Ukraińców, i postawić na stole pokrojony chleb, aby każdy mógł się częstować.

Oto lista dań na obiad ukraiński dla dzieci:

gołąbki
Adobe Stock

Przysmaki ukraińskie dla dzieci

To dania i przekąski, które w Polsce są mniej popularne lub całkowicie nieznane, ale dzieci z Ukrainy będą się nimi zajadać. Warto je przygotować albo kupić:

  • chałwa słonecznikowa,
  • ryby suszone w soli (z języka ukraińskiego: taranka),
  • ziemniak purée z cebulką i kaszą gryczaną pieczony w cieście (jako farsz), podawany ze śmietaną,
  • napar z owoców suszonych, kompoty,
  • wafle przekładane mlekiem zagęszczonym, andruty.
wafle
Adobe Stock

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama