Składniki na 4 porcje:
- 1/2 litra mleka pełnotłustego
- 8 żółtek
- 1/2 laski wanilii
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka śmietany kremówki 30-proc.
- 30 dag malin

Reklama

Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzyj do białości z cukrem. Mleko zagotuj z miąższem z wanilii. Cały czas miksując żółtka, wlej powoli gorące mleko.
2. Miskę z masą jajeczno-mleczną postaw na garnku z gotującą wodą i ubijaj na parze, aż lekko zgęstnieje. Ostudź, co jakiś czas mieszając.
3. Do chłodnej masy dodaj ubitą na sztywno kremówkę. Przelej do dużego pojemnika plastikowego, zamknij i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Po tym czasie masę zmiksuj i zamrażaj jeszcze około10 godzin. 3Deser rozłóż do pucharków. Przed podaniem polej sosem ze zmiksowanych malin i udekoruj świeżymi malinami.

Nasza rada:
Poza sezonem można dodać do tego deseru własnej roboty konfiturę z malin.

Reklama

Przygotowanie: 25 min

Reklama
Reklama
Reklama