Na budyń:
- 80 g suchej kaszy jaglanej
- 200 ml wody
- 200 ml mleka 3,2% (lub roślinnego: kokosowego lub orzechowego)
- szczypta cynamonu lub wanilii
- 20 g miodu lub 4-5 namoczonych i zmiksowanych daktyli
- wiórki kokosowe, ulubione orzechy (do posypania)
Na mus malinowy:
- 200 g malin (mogą być mrożone, np. Hortex)
- 6 namoczonych daktyli bez pestek
- Suchą kaszę jaglaną dokładnie wypłucz (możesz też dodatkowo uprażyć ją na suchej patelni) w bardzo ciepłej wodzie – zrób to kilkukrotnie, aż woda będzie czysta.
- Włóż kaszę do garnka, wlej wodę i mleko, wsyp cynamon.
- Gotuj pod przykryciem, aż kasza zmięknie i wchłonie większość płynu – jakieś 15-20 minut.
- Jeszcze ciepłą kaszę zmiksuj z miodem lub daktylami (najlepiej w blenderze kielichowym) na gładką masę.
- Maliny rozmroź (jeśli używasz mrożonych) i zmiksuj na mus z namoczonymi daktylami.
- Aby pozbyć się pestek malin możesz przetrzeć mus przez sito.
- Gotowy, ciepły budyń podaj polany musem owocowym i posypany wiórkami kokosowymi i orzeszkami.
Zobacz też więcej przepisów na pyszne budynie dla dziecka