
Niektóre składniki diety dziecka są bardzo ważne, bo wzmacniają i wspomagają jego organizm w walce z wirusami i bakteriami. Zobacz, które produkty warto podawać dziecku, by zwiększyć odporność, i wypróbuj nasze przepisy.
1. Ryby
Cenne są zwłaszcza tłuste ryby morskie, np. łosoś, śledź. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są niezastąpione dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz narządu wzroku. Chronią też drogi oddechowe przed infekcjami. Zapobiegają niedoborom jodu (gdy go brakuje, dzieci wolniej się uczą i rosną).
Rybne kuleczki (po 1. roku życia)
- kawałek filetu z łososia
- jajko
- łyżka tartej bułki
- mąka do obtoczenia kulek
- włoszczyzna
- posiekany koperek
- łyżka śmietanki
- szczypta soli i pieprzu
- odrobina soku z cytryny
Rybę dokładnie opłucz i sprawdź, czy nie ma w niej ości. Osusz, zmiel. Dodaj żółtko, tartą bułkę oraz ubitą pianę z białek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj masę. Zamocz dłonie w wodzie i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane pulpeciki z ryby obtaczaj ze wszystkich stron w mące. W szerokim garnku zagotuj wywar z warzyw. Włóż pulpeciki, wsyp koperek. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 10–12 minut. Pod koniec wlej śmietankę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Najlepiej smakują z kaszą kuskus i sałatką z pomidora.
2. Kasze
Są niezastąpionym źródłem niacyny, czyli witaminy PP, która poprawia kondycję skóry, ma ogromne znaczenie w zapobieganiu anemii (ze względu na obecność żelaza, witaminy E oraz kwasu foliowego). Grubsze kasze likwidują zaparcia, natomiast te drobne są idealne dla rekonwalescentów i dla dzieci, które chorowały na biegunkę. Nie może ich zabraknąć w dziecięcym menu.
Zobacz też: Przepis na krupnik z kaszą orkiszową i tofu
Entliczek-krupniczek (po 1. roku życia)
- włoszczyzna
- cebula
- 4 duże ziemniaki
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej
- łyżka masła
- listek laurowy
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- posiekana zielenina
Wsyp kaszę do rondla, wlej półtora litra zimnej wody i mleko. Lekko posól, dodaj listek laurowy i zagotuj. Włoszczyznę, cebulę i ziemniaki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki, dorzuć do wody z kaszą. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Przed podaniem dodaj masło i posiekaną zieleninę.
3. Kiszonki
Wszystkie kwaszone warzywa (ogórki, buraczki), a zwłaszcza kapusta kiszona, wzbogacają florę jelitową bakteriami kwasu mlekowego, hamując rozwój chorobotwórczych bakterii. Pomagają również leczyć biegunkę.
Surówka z kapusty (po 1. roku życia)
- 30 dag kiszonej kapusty
- jabłko
- łyżka szczypiorku
- łyżka oleju lub oliwy z oliwek
- szczypta zmielonego kminku
- odrobina cukru (możesz ewentualnie z niego zrezygnować, gdy jabłko jest słodkie)
Kapustę kiszoną dość drobno posiekaj. Wrzuć szczypiorek. Jabłka obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na grubej tarce. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj olej (lub oliwę z oliwek), dopraw do smaku.
Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko?