Reklama

Większość dzieci lubi zupy czyste, choć są też miłośnicy zup-kremów lub tradycyjnych, z kawałkami warzyw. Ale żadne dziecko nie oprze się pysznej pomidorówce. Naucz się ją gotować zdrowo. Odstaw gotowy przecier pomidorowy. Nawet nie myśl o kostce rosołowej – dzieci w ogóle nie powinny jej jeść. Ugotuj prawdziwą domową zupę pomidorową dla dzieci ze świeżych warzyw. Nie zajmie to dużo więcej czasu niż zwykle.

Reklama

Zupa pomidorowa dla dzieci – przepis

Składniki:

  • pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • kawałek pora
  • kawałek mięsa z indyka lub kurczaka (opcjonalnie)
  • 1 kg świeżych aromatycznych pomidorów, a poza sezonem – gotowy przecier (nie koncentrat), ewentualnie całe (lub krojone) pomidory w zalewie.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ugotowania bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego. Umyte mięso włóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Postaw na ogniu. Obierz marchewkę, pietruszkę, selera i pora, opłucz, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Gotuj powoli, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wywar przecedź, a warzywa odłóż.
  2. Dojrzałe pomidory sparz i obierz ze skórki. Przekrój, usuń twarde części przy ogonku. Wrzuć do garnka i gotuj, aż będą się rozpadać. Zdejmij z ognia, przestudź i przetrzyj przez sito (powinny na nim zostać skórki i pestki). To samo zrób z pomidorami z zalewy; przecier możesz użyć od razu.
  3. Do przecieru dodaj wywar, który ugotowałaś wcześniej. Jeśli przygotowujesz zupę pomidorową dla dziecka powyżej trzeciego roku życia lub dla dorosłych, możesz w rondlu wcześniej poddusić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie wlej przecier z pomidorów i jeszcze chwilę pogotuj na małym ogniu.
  4. Jeśli zupa ma być idealnie gładka, możesz ją zmiksować. Dopiero teraz dodaj wywar warzywno-mięsny (jeśli ugotowałaś wywar tylko z warzyw, możesz dodać do zupy łyżkę oliwy).
  5. Dodaj troszkę soli i szczyptę cukru (maluchowi możesz nie doprawiać). Zupę możesz też zaprawić odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego.
  6. Zupę pomidorową dla dziecka serwuj z cienkim makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym, a nawet z grzankami z opieczonej bułki. Jeśli jest gęsta, wystarczy posypać ją tartym parmezanem, dodać kleks świeżej śmietany i zagryzać chrupiącą ciabattą.

Zupa pomidorowa – od kiedy podawać dzieciom?

Według aktualnych zaleceń dotyczących rozszerzania diety niemowlaka, zupę pomidorową może już jeść dziecko od 7. miesiąca życia, jeśli jest w trakcie rozszerzania diety. Takiemu maluszkowi najlepiej podawać zupę pomidorową krem, czyli gęstą wersję pomidorówki. Nie musi nawet zawierać makaronu ani ryżu, za to dobrze jest zupę dokładnie zmiksować, nie wyjmując z niej ugotowanych warzyw. Zupa dla tak małego niemowlęcia nie powinna być doprawiana ani solą ani cukrem. Można za to zmiksować w niej kawałek mięsa drobiowego – zupa pomidorowa dla dziecka będzie jeszcze pożywniejsza.

Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalistka w dziedzinie żywienia, pracuje w Fundacji Fit Kid, autorka książek kulinarnych i poradnika o żywieniu kobiet w ciąży „Jedz dla dwojga, nie za dwoje”.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama