Reklama

Jeśli tylko masz odpowiednio duży zamrażalnik, przygotuj owocowe mrożonki samodzielnie, zwłaszcza jeśli masz swój ogródek. W ten sposób w swojej lodówce przechowasz trochę smaków i kolorów lata na ponure jesienne i zimowe dni. Mrożone owoce zachowują nawet 80% wartości świeżych owoców. Szczególnie dobrze zachowuje się w nich witamina C i składniki mineralne. Zaletą mrożenia jest też to, że do owoców nie trzeba już dodawać żadnych substancji konserwujących, nawet naturalnych, czyli np. cukru, octu.

Reklama

Jakie owoce można mrozić?

Do mrożenia najlepiej nadają się drobne owoce: truskawki, wiśnie, śliwki, porzeczki, agrest, jagody, maliny. Możesz też zamrozić morele, ale stracą swój piękny kolor, choć nie smak. Jest jednak na nie sposób: blanszowanie - czyli zanurzenie we wrzątku na 1-2 minuty - przed zamrożeniem pomaga zachować kolor.

Zobacz też: 5 zasad, jak przygotować domowe przetwory

Jak mrozić owoce?

Wybieraj tylko dojrzałe i zdrowe owoce. Dokładnie je umyj i osusz. Włóż porcje owoców do szczelnych woreczków, przeznaczonych do mrożenia. Wygodnie jest mrozić niezbyt duże porcje - łatwiej będzie je zamrozić, a potem rozmrozić żądaną ilość. Drobne owoce (np. jagody, porzeczki) dobrze jest zamrażać w postaci sypkiej, czyli rozsypane luzem na tacce. W ten sposób zachowają swój kształt i nie posklejają się. Gdy stwardnieją trzeba je wsypać do woreczka lub szczelnego pojemnika. Najlepiej zamrażać owoce partiami, mrożąc małe porcje w jak najkrótszym czasie i w jak najniższej temperaturze.

Jak rozmrażać owoce?

Najlepiej tuż po wyjęciu z zamrażalnika od razu gotować jeszcze zamrożone owoce. Jeśli chcesz, by owoce rozmroziły się całkowicie, najlepiej rozmrażać je w lodówce. Nigdy nie rozmrażaj ich pod ciepłą wodą.

Jak długo przechowywać mrożone owoce?

Zamrożone owoce można przechowywać do 12 miesięcy w zamrażalniku ustawionym na najniższą temperaturę (czyli minus 18 st. C).

Reklama

Czytaj też na Polki.pl: Czy mrożonki są zdrowe?

Reklama
Reklama
Reklama