Co na grill dla dzieci – czy grill jest zdrowy?
Zastanawiasz się, co na grill dla dzieci? I słusznie, bo od tego wyboru zależy, czy twoje dziecko zje zdrowo. Nie musisz innych dań szykować dla dorosłych, a innych dla dzieci – to, co jest zdrowe dla dzieci, przysłuży się też zdrowiu dorosłych. Sprawdź, jakie przekąski i mięso z grilla dla dzieci będą najlepsze.
Co na grill dla dzieci? I czy w ogóle grillowanie to dobry sposób na szykowanie dań dla maluchów? Grillowanie staje się formą spędzania wolnego czasu całą rodziną, zwłaszcza w weekendy. Wtedy dziecko obserwuje zachowania rodziców i chce postępować podobnie. Te obserwacje dotyczą także zachowań żywieniowych. Czy to dobry przykład dla małego dziecka? Wyjaśnia dr inż. Anna Harton, dietetyk ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Spis treści:
Przekąski na grilla dla dzieci
Pyszne i zdrowsze niż gotowane są grillowane warzywa (np. cukinia, papryka, pomidory). Zachowują wszystkie cenne substancje, które podczas gotowania uciekają do wody. Warzywa z grilla stanowią świetne przekąski dla maluchów i nieco starszych dzieci. Z kawałków warzyw nadzianych na patyczki można zrobić kolorowe szaszłyki. Grilluje się je na metalowych tackach. Aby warzywa lepiej smakowały dzieciom, można przygotować sosy do grillowanych potraw – pasują i do dań jarskich i mięsnych. Można nimi doprawiać sałatki. Najmłodszym najbardziej smakuje sos ketchupowy oraz imbirowy.
Baza sosu: majonez i jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego, bo sos będzie gęstszy, mniej kapiący) wymieszaj w proporcjach 2 części jogurtu i 1 część majonezu.
Sos ketchupowy do grilla dla dzieci: do bazy dodaj ketchup i wymieszaj – sos nabierze różowej barwy.
Sos imbirowy do grilla dla dzieci: do bazy dodaj wyciśnięty przez praskę kawałek imbiru, wymieszaj. Dodaj łyżeczkę cukru i ponownie wymieszaj.
Poniżej kilka propozycji przekąsek z grilla dla dzieci:
- grillowany przekładaniec z warzyw i kuskusu;
- sałatka z grillowaną brzoskwinią;
- sałatka z grillowanymi krewetkami i szpinakiem.
Podczas wieczornego ogniska czy grilla dużą atrakcją dla dzieci będą pieczone pianki – gorący kremowy przysmak w chrupiącej skórce. Od wielu lat są bardzo popularne w USA. To prosta i smakowita propozycja na słodki deser. Wystarczy nadziać pianki na patyki i opiekać je chwilę nad ogniem (lub umieścić na grillu na tacce), aż przybiorą złocistą barwę. Nieco bardziej pracochłonny, ale przepyszny, jest deser w postaci grillowanego ananasa z lodami waniliowymi.
Mięso z grilla dla dzieci
Nie każda mięsna potrawa z grilla nadaje się dla dzieci. Maluchy nie powinny jeść grillowanych kiełbas (a także innych grillowanych przetworzonych produktów mięsnych: wędlin, parówek, serdelków). Podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy). Z tego względu maluchom najlepiej na grill dla dzieci wkładać przyprawione lub marynowane chude mięso.
Poniżej znajdziesz przepisy z mięsem z grilla dla dzieci:
- grillowane udka z warzywami;
- grillowany szaszłyk z indykiem;
- grillowany kurczak z cebulką;
- tortilla z grillowanym kurczakiem.
I jeszcze jedna propozycja dla tych, którzy nie wiedzą, co wrzucić na grill dla dzieci. Na dwie godziny włóż pokrojone wzdłuż kawałki piersi kurczaka w zalewę zrobioną z: sosu sojowego, soku z cytryny i miodu. Zgrilluj na złoty kolor na metalowej tacce albo nadziej kawałki wzdłuż na patyczki i tak je włóż na grill. Dzieciaki uwielbiają takie lekko słodkawe mięso!
Czy grill jest zdrowy?
Dieta małego dziecka w dalszym ciągu powinna być łatwo strawna. Nie każde danie z grilla jest daniem dla małego brzuszka. Jeśli chcesz podać małemu dziecku danie z grilla, wybierz produkty odpowiednie dla malucha i przygotuj je we właściwy sposób. Dobrym wyborem dla dziecka będzie chudy kawałek mięsa czy odpowiedniej jakości ryba. Ponadto kolorowe warzywa doskonale urozmaicą taki posiłek.
Przed grillowaniem warto odpowiednio przyprawić produkty. W tym celu najlepiej użyć świeżych ziół i innych, aromatycznych przypraw bez soli. Całość należy staranie zawinąć w folię aluminiową i grillować do miękkości. Trzeba jednak unikać zbyt długiego pieczenia, wysuszania potraw, a już zdecydowanie zwęglania. Takich potraw nie należy podawać dzieciom, bo mogą im one zaszkodzić.
Trzeba też pamiętać, żeby unikać grillowania potraw w palącym się tłuszczu kapiącym z mięsa. Tak powstaje rakotwórczy dym, który osadza się na potrawach. To dlatego dania dla dzieci trzeba zawijać w folię aluminiową lub umieszczać na aluminiowych tackach, które izolują potrawy od dymu.
Zobacz też: