Rozgrzewający jadłospis dla dwulatka na cały dzień
Nie ma nic lepszego w mroźny zimowy dzień niż ciepły rozgrzewający posiłek. A już na pewno rozgrzewające danie przyda się, gdy wracacie z dworu po spacerze. Oto nasz rozgrzewający jadłospis na cały dzień.
1 z 7
Gdy na dworze mróz i śnieg, warto od samego rana jeść posiłki dodające energii. Doskonale rozgrzewają nie tylko gorące dania, np. mięsne, ale także gęste pożywne zupy czy sprawdzony babciny rosół. Rozgrzewają też kasze, a najlepiej przyprawy: chili, cynamon, imbir, kminek, kurkuma, pieprz. Zobacz nasz jadłospis dla dwulatka z rozgrzewającymi posiłkami na cały dzień:
• śniadanie
• drugie śniadanie
• zupa
• drugie danie
• podwieczorek
• kolacja
2 z 7
Rozgrzewające śniadanie:
Owsianka z jabłkami, kurkumą i cynamonem
Składniki: 2 łyżki drobnych płatków owsianych, szklanka mleka 3,2-proc. tłuszczu, ćwiartka jabłka, szczypta kurkumy i cynamonu
Wykonanie: Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wlej mleko do rondelka, podgrzej. Wsyp płatki owsiane, dodaj starte jabłko, szczyptę kurkumy i cynamonu. Chwilę pogotuj, mieszając. Przełóż do miseczki i podaj na ciepło.
3 z 7
Rozgrzewające drugie śniadanie:
Koktajl bananowy
Składniki: dojrzały banan, kubeczek jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu, szczypta cynamonu, kakao naturalne
Wykonanie: Banana obierz, pokrój na kawałki, wrzuć do naczynia do miksowania, dodaj jogurt, cynamon i miód. Zmiksuj, by koktajl miał gładką, jednolitą konsystencję. Przelej do szklanki i przed podaniem posyp odrobiną naturalnego kakao.
Zobacz też: Napoje na rozgrzewkę
4 z 7
Rozgrzewająca zupa:
Prawdziwy rosół
Składniki: pół kurczaka, 1/2 kg wołowiny (np. łata), kawałek indyka (np. skrzydło), 2 marchewki, pietruszka, kawałek pora i selera, kawałek kapusty włoskiej, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, suszony grzybek, pieprz ziarnisty, sól, 3 l wody
Wykonanie: Warzywa umyj. Mięso umyj, kurczaka pokrój na części. Wrzuć do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i usuń szumowiny. Cebulę opiecz nad gazem. Dodaj warzywa, opieczoną cebulę i przyprawy. Przykryj pokrywką i gotuj na jak najmniejszym ogniu przez ok. 3 godziny. W razie potrzeby dolewaj wody. Przed podaniem przecedź rosół przez sito. Podawaj z drobnym makaronem, plasterkami gotowanej marchewki o posypany posiekaną natką pietruszki.
Uwaga! Jeśli rosół jest tłusty schłódź go w lodówce, a potem usuń warstewkę tłuszczu z jego powierzchni.
5 z 7
Rozgrzewające drugie danie:
Schab z jabłkami i cynamonem
Składniki: 3/4 kg schabu wieprzowego, ząbek czosnku, 2 małe cebule, 2 twarde jabłka, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki kurkumy, odrobina kminku, sól, pieprz
Wykonanie: Mięso umyj, osusz i pokrój na plastry. Cebule i czosnek drobno posiekaj. Schab włóż do garnka i zalej wrzącą wodą, tak by przykryła mięso. Zagotuj i dodaj cynamon, kurkumę, kminek, czosnek, cebule. Duś pod przykryciem około godzinę na małym ogniu. jabłka umyj i obierz, pokrój w niedużą kostkę. Gdy mięso jest miękkie, lekko dopraw solą i pieprzem. Dodaj jabłka. Gotuj razem jeszcze około 10 minut, by jabłka się całkowicie nie rozgotowały. Podaj z ugotowaną na sypko kaszą perłową lub ryżem brązowym.
Zobacz też: Zupy z mięsem i bez
6 z 7
Rozgrzewający podwieczorek:
Gorąca czekolada
Składniki: 2 rządki 90-proc. gorzkiej czekolady (8 cząstek), łyżeczka cukru brązowego, 100 ml mleka skondensowanego, laska wanilii, szczypta cynamonu, mleko 2% jako dodatek.
Wykonanie: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj do niej cukier trzcinowy i ziarenka wydłubane z laski wanilii. Do rozpuszczonej czekolady dolewaj powoli mleko skondensowane. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta dodaj odrobinę zwykłego mleka. Na koniec posyp cynamonem. Podaj z biszkoptem.
7 z 7
Rozgrzewająca kolacja:
Zapiekanka z kaszy jaglanej z gruszkami
Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej, szklanka wody, szczypta kurkumy, łyżeczka masła, 2 gruszki, jogurt naturalny, cynamon
Wykonanie: Kaszę wypłucz, zalej wodą, dodaj kurkumę, gotuj na małym ogniu, aż kasza będzie miękka. Gruszki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Żaroodporne naczynie wysmaruj odrobiną masła, wyłóż na dno połowę kaszy, potem połowę startych gruszek, potem resztę kaszy i drugą połowę gruszek. Na wierzchu ułóż wiórki masła. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Podawaj na ciepło lekko oprószone cynamonem i z łyżką jogurtu naturalnego.
Zobacz też: Postaw na kasze