W jajku znajdują się wszystkie witaminy i cenne składniki, których dziecko potrzebuje. Nie żałuj go więc maluchowi.

Reklama

Jajko oprócz witamin i minerałów ma także cholesterol. Ale akurat maluchowi trzeba go dostarczać – bo bez niego nie może dobrze pracować mózg. Warto więc podawać jajka dziecku. Choć nie zawsze i nie w każdej postaci!

Od kiedy
Jajko często alergizuje, dlatego wprowadzaj je ostrożnie. Zacznij od dodawania połowy żółtka do jarzynowej zupki. Podawaj ją 3–4 razy w tygodniu. Od 9. miesiąca malec może jeść całe żółtko, a od 11. – całe jajko.
Uwaga: alergikowi żółtko podaj w 11. miesiącu, a całe jajko, gdy skończy półtora roku.

Sprawdź świeżość
Z jajkami trzeba uważać, ponieważ istnieje ryzyko zatrucia salmonellą. Dlatego wkładaj je zawsze do osobnego pojemnika w lodówce. A myj dopiero przed przygotowaniem.
Aby sprawdzć, czy jest świeże - włóż jajko do garnka z wodą. Powinno pozostać na dnie. Jeśli uniesie się, to znak, że jest nieświeże i lepiej go nie podawać.

Jak przygotowywać
Na twardo i miękko, w postaci jajecznicy na parze lub jajka sadzonego.
Warunek: i białko, i żółtko muszą być dobrze ścięte ze względu na ryzyko zatrucia salmonellą. Z tego samego powodu nie podawaj kogla-mogla.

Zobacz także
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama