Nie ma nic lepszego niż rozgrzewające kakao, pite po długiej, zimowej wyprawie. Uwielbiają je dorośli, ale przede wszystkim uwielbiają je dzieci. Wiele rodziców zadaje sobie pytanie, od kiedy można podać dziecku kakao i w jakiej formie. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości dotyczące kakao dla dzieci.

Reklama

Spis treści:

Kakao dla niemowlaka?

Kakao nie jest produktem przeznaczonym dla niemowlaka. Po pierwsze, to silnie alergizujący składnik. Po drugie, mleko krowie może być podane dopiero po ukończeniu przez dziecko 12. miesiąca życia. Jeśli chcesz podać dziecku kakao, podaj je dopiero po ukończeniu przez nie roczku – najlepiej przygotowane na wodzie.

Od kiedy kakao dla dziecka

Kakao można podać dziecku najwcześniej po 12. miesiącu życia. Na początek podaj go niewielką ilość i bacznie obserwuj reakcję dziecka na nowy składnik. Pamiętaj, aby wybrać kakao wysokiej jakości i nie dodawać do niego cukru. Jeśli dziecko dobrze toleruje kakao, stopniowo możesz zwiększać jego ilość (maksymalnie na raz dziecko może wypić kubek tego napoju). Jeśli jednak pojawia się reakcja alergiczna, koniecznie zrezygnuj z podawania kakao i produktów go zawierających.

Pamiętaj, by nie traktować kakao jako codziennego napoju, a raczej jako rodzaj podawanej od czasu do czasu przekąski.

Zobacz także

Czy kakao jest zdrowe dla dzieci?

Tak, jest zdrowe. O ile jest dobrej jakości i przygotowane bez dodatku cukru. Kakao naturalne zawiera substancje o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym (flawonole). Działają one także lekko rozrzedzająco na krew. Znajdująca się w kakao teobromina korzystnie wpływa na układ nerwowy – działa na niego lekko pobudzająco. Rozszerza też naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi i przyspiesza pracę serca. W kakao naturalnym zawarte są również minerały: magnez, potas, cynk i wapń, które korzystnie wpływają na pracę mięśni.

Czy kakao rozpuszczalne jest zdrowe?

Kakao rozpuszczalne to nie jest naturalne kakao. Wystarczy przeczytać skład proszku naturalnego kakao i kakao instant. W tym drugim znajdują się substancje nieobecne w naturalnym kakao – emulgatory, sól, aromaty, węglan wapnia i magnezu, a także cukier i to często w dużej ilości.

Wszystko to sprawia, że kakao rozpuszczalne w postaci proszku instant, choć jest smaczne, bo słodkie, wcale nie jest zdrową propozycją dla dzieci. Niektóre takie napoje aż w 75 proc. składają się z cukru, co oznacza, że jeśli do kubeczka wsypiesz 4 łyżeczki takiego proszku, 3 z nich to będzie cukier. Jedyną zaletą takiego napoju jest to, że jest łatwy w przygotowaniu.

Producenci napojów kakaowych instant często wzbogacają swój produkt w witaminy, aby sprawić wrażenie, że ich napój jest zdrowy. Jednak przyswajanie tych witamin jest słabe, więc nie można usprawiedliwiać nimi podawania dziecku kakao instant. Zdecydowanie lepszym (i zdrowszym) pomysłem jest przygotowanie napoju kakaowego na bazie naturalnego kakao i miodu, cukru kokosowego czy syropu z agawy.

Jak zrobić dobre kakao?

Kup naturalne kakao – im ciemniejszy proszek, tym lepiej. Na jeden kubek będą potrzebne:

  • szklanka mleka (można użyć napoju roślinnego lub wody)
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżka miodu, syropu daktylowego lub syropu z agawy
  • ewentualnie: szczypta cynamonu lub kardamonu

Przygotowanie: W garnuszku podgrzej mleko (wodę lub napój roślinny) z cukrem (albo miodem czy syropem). Podgrzewając mleko, mieszaj je, aby nie przywarło do dna. Zestaw garnek z ognia i odmierz pół kubka mleka. Wsyp kakao i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Możesz też dodać przyprawy. Całość wlej ponownie do garnuszka i podgrzej, mieszając. Podawaj mocno ciepłe, ale nie gorące.

Jak przygotować kakao bez cukru?

Warto, aby od początku przyzwyczajać dziecko do naturalnego smaku kakao. Niestety, nie każdemu dziecku przypadnie ono do gustu. Jeżeli chcesz zaserwować dziecku słodkie kakao, podajemy przepis na kakao z użyciem naturalnego słodzika, czyli banana!

Jak to zrobić? Wrzuć do blendera połamanego banana bez skóry, wlej szklankę mleka lub napoju roślinnego i wsyp łyżkę naturalnego kakao. Całość zblenduj, wlej do garnuszka i podgrzej do pożądanej temperatury, ciągle mieszając. Gotowe!

Przeczytaj też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama