Jak namówić dziecko do jedzenia mięsa i ryb?
Dzieci, które nie lubią jeść mięsa i ryb, wcale nie zdarzają się tak rzadko. I choć maluchy nie muszą jeść dużo mięsa czy ryb, to warto zachęcić je do jedzenia tych produktów, bo zawierają one sporo cennych składników odżywczych. Zobacz nasze sposoby na przekonanie malucha do mięsa i ryb.
- Ewa Sawicka
Być może twoje dziecko nie potrafi dobrze przeżuwać (mięso „staje” mu w buzi), miało niemiłe doświadczenie z rybią ością albo dostaje zbyt duże porcje... To wszystko da się przezwyciężyć! Trzeba tylko cierpliwości i wyrozumiałości, by maluch nie czuł presji. Oto sprawdzone sposoby na przekonanie dziecka do jedzenia mięsa i ryb.
Ułóż piramidkę
Połóż na talerzu ziemniaki, potem pokrojone w drobne cząstki mięso lub rybę, a na wierzch ulubione warzywo malucha. Nadziewaj na widelec wszystkie składniki, by ukryć smak mięsa między ziemniakiem i np. ogórkiem.
Dodawaj sos
Pamiętaj o nim zwłaszcza wtedy, gdy na obiad są ryby. Dzieci często odmawiają jedzenia ich ze względu na mdły smak. Jeśli filet z dorsza polejesz sosem pomidorowym lub śmietanowo-pieczarkowym, jest nadzieja, że ta nowa potrawa posmakuje twojemu niejadkowi.
Piecz w folii
Dzięki temu mięso nie jest tak wysuszone ani nie ocieka tłuszczem jak smażone. Dodawaj świeże zioła, które urozmaicają i polepszają smak.
Podawaj bez ości i panierki
Wybieraj ryby, z których łatwo usunąć ości lub są już odfiletowane. Dzieci na ogół lubią łososia i pstrąga. Wypróbuj też nowe gatunki: rybę maślaną i pangę. Unikaj ryb w panierce, zwłaszcza gotowych, tzw. paluszków rybnych, bo są niezdrowe.
Zobacz też: Czekolada, miód, czarna herbata - czy to można dawać dziecku?
Wymyślaj szaszłyki
Kawałki grillowanego lub gotowanego mięsa lepiej podać na patyczku, przełożone pieczonymi ziemniakami, marchewką i cebulą. Pozwól dziecku obgryzać je z patyka.
Rób tosty
Plasterek gotowanej szynki ukryj między bułką a serem i zapiecz w tosterze lub lekko podgrzej w mikrofali.
Zaproponuj kebab
Skrawki pieczonego mięsa wołowego włóż w ciepły chlebek pita, dodaj ser, pomidora, kiszonego ogórka i pokrojoną w piórka cebulkę, polej sosem jogurtowym.
Ukryj w zupie
Jeśli malec upiera się tylko przy jednym rodzaju potrawy (tak robi wiele dwulatków), np. zupie, dodaj do niej zmiksowane, gotowane mięso, które normalnie podałabyś jako drugie danie.
Konsultacja: dr n. med. Daniel Witkowski, pediatra II stopnia, Centrum Zdrowia Dziecka