Sok to coś zupełnie innego niż nektar i napój. Zanim go kupisz, przyjrzyj się etykiecie, by dziecko nie piło tylko wody z domieszką barwników i konserwantów.

Reklama

SOKI

Powinny w nich być tylko owoce (lub warzywa). Niestety, nie zawsze tak jest. Zgodnie z prawem ich zawartość w sokach może się wahać od 85 do 100 proc. (reszta to woda i cukier). Najlepsze są soki produkowane bezpośrednio ze świeżych owoców (np. soki jednodniowe lub te z certyfikatem eko). Większość tych sklepowych jest wytwarzana z koncentratów. Jak się je robi? Wyciska się sok z owoców, a potem odparowuje wodę, oddziela miąższ i aromat. To właśnie koncentrat. Następnie dodaje się taką samą ilość wody, jaką wcześniej odparowano, naturalny aromat, a do niektórych soków także miąższ owoców. Po co to wszystko? Głównie po to, by obniżyć koszty transportu. Zawartość witamin w takim soku odtworzonym powinna być taka sama jak w soku naturalnym. Najwartościowsze są soki przecierowe. W klarownych (czystych) jest mniej składników mineralnych. I nie ma w nich błonnika, który wspomaga pracę jelit.

Jaki jest skład soków?

Zobacz także
  • sok: 100 proc.
  • cukry (wyłącznie owocowe): 10,5 g w 100 g
  • dodany cukier: 0
  • inne dodane składniki: witamina C

UWAGA! W soku może być też cukier, co nie zawsze jest napisane na opakowaniu! Producent nie musi o tym pisać, jeśli zawartość cukru nie przekracza 15 g w litrze (a więc trzech łyżeczek).

Zobacz też: 3 powody, dla których dzieci nie powinny pić dużo soków

NEKTARY

Niektóre nektary dla niemowląt są produkowane z samych owoców i cukru, ale to rzadkość. Większość to po prostu posłodzone soki rozcieńczone wodą. Ilość soczku w nektarze zależy od tego, z jakich owoców jest zrobiony: z jabłek, gruszek, pomarańczy, brzoskwiń powinno to być minimum 50 proc., z wiśni – 35 proc., ze śliwek, agrestu, żurawin – 30 proc., a z porzeczek, cytryn, bananów, mango, papai – nawet mniej niż 25 proc. Do nektarów jest dodawany cukier: do 20 dag na litr, ale może go też być mniej. Uważaj na nektary „bez dodatku cukru”. Owszem, nie ma w nich cukru, za to zawierają słodzik.

Jaki jest skład nektarów?

  • sok: 35 proc.
  • cukry: 11,3 g
  • dodany cukier: TAK – ilość niepodana
  • inne dodane składniki: kwas cytrynowy (regulator kwasowości), aromaty (naturalne)
  • witaminy: C, E, B1, B2, PP, B6, kwas foliowy, B12, biotyna, kwas pantotenowy

UWAGA! Na opakowaniu nektaru możesz czasem przeczytać napis: „Nie zawiera konserwantów”, co sugeruje, że inne nektary je zawierają. To tylko chwyt marketingowy: ponieważ ani w nektarach, ani w sokach nie może być konserwantów. Długi termin ważności to zasługa pasteryzacji.

Zobacz też: Co to są produkty wysoko przetworzone i dlaczego dzieci nie powinny ich jeść?

NAPOJE

W napojach owoców jest zdecydowanie najmniej. Niektóre zawierają około 20 proc. soku, ale w większości to tylko 3–5 proc. (w napoju o pojemności 250 ml to niewiele więcej niż łyżka stołowa!). A są i takie, w których soku nie ma wcale. W napojach mogą też znajdować się aromaty, barwniki naturalne i sztuczne, konserwanty, których nie powinno za to być w sokach i nektarach. Napój to też raczej produkt gaszący pragnienie, a nie źródło witamin.

Jaki jest skład napojów?

  • sok: 20 proc.
  • cukry: 10,3 g
  • dodany cukier: TAK – ilość niepodana
  • inne dodane składniki: syrop glukozowy, kwas cytrynowy, kwas askorbinowy, aromat naturalny i identyczny z naturalnym
  • konserwanty: sorbitan potasu, benzoesan sodu
  • barwnik: siarczynowy

UWAGA! Na niektórych opakowaniach najwyraźniejszą czcionką wybity jest napis: „100%”, a potem dodane znacznie mniejszymi literkami „smaku” albo „dziennego zapotrzebowania na witaminę C”. Często też producent samą nazwą (np. Pomarańczowy) chce nam zasugerować, że mamy przed sobą sok, a nie napój. Dlatego uważnie czytaj etykietę, również to, co jest napisane mniejszymi literami. Nie daj się wprowadzić w błąd!

Reklama

Czytaj też na Polki.pl: 5 najlepszych napojów dla dziecka na upały

Reklama
Reklama
Reklama