Placuszki z dyni dla dziecka – najlepsze przepisy także dla niemowlaka i roczniaka
Placuszki z dyni dla dziecka to doskonała propozycja na sezon dyniowy. Pyszne dyniowe placuszki mogą jeść nawet niemowlęta. Oto najlepsze przepisy nie tylko na tradycyjne placki smażone, ale również pieczone.
Placki z dyni mogą jeść małe dzieci i niemowlęta. I warto podawać je jesienią i zimą. Sezon na dynię trwa nawet do stycznia.
Dzieci powinny jeść dynię w różnej postaci, bo jest bogata w prowitaminę A (beta-karoten), która w organizmie zamienia się w ważną między innymi dla wzroku i odporności witaminę A. W naszym serwisie znajdziesz wiele przepisów na dania z dyni. W tym tekście polecamy kilka najlepszych przepisów na dyniowe placki, które zdobędą podniebienia maluchów.
Jakie placuszki z dyni dla dziecka?
Choć dynia jest smaczna i zdrowa, najlepiej aby najmłodszym dzieciom nie podawać placków smażonych, tylko pieczone. Takie są po prostu bardziej lekkostrawne. W diecie dzieci w pierwszym roku życia nie powinno pojawiać się nic smażonego.
Placki z dyni dla dzieci można podawać z różnymi dodatkami – twarożkiem, jogurtem, owocami lub posypane szczypiorkiem lub koperkiem. Ponieważ dynia ma dość mdły smak, warto dobrze doprawiać ją ziołami lub aromatycznymi przyprawami, np. imbirem, cynamonem, czosnkiem.
Wypróbuj nasze przepisy opracowane specjalnie dla dzieci!
1 z 7
Pierwsze placki z dyni
Składniki:
- 30 dag dyni
- łyżka mąki
- żółtko
Przygotowanie:
- Startą na tarce dynię połącz z mąką i żółtkiem.
- Upiecz placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli przyrządzasz placki dla starszego dziecka, usmaż je jak placki ziemniaczane.
2 z 7
Placki z dyni z cukinią
po 12. miesiącu
Składniki:
- 1/2 średniej cukinii
- 250 g dyni (zważonej bez skóry i pestek)
- 3 ząbki czosnku
- mała cebulka
- duże jajko
- 4 pełne łyżki mąki pszennej
- płaska łyżeczka suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Dynię, cukinię i cebulkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Dodaj jajko, mąkę, imbir, utarty w moździerzu kmin rzymski, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Nakładaj po jednej pełnej łyżce masy dyniowo-cukiniowej, formując placuszki.
- Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Zobacz też: Dżem z dyni i jabłek
3 z 7
Puszyste placki z dyni
od 2. roku życia
Składniki:
- 200 g purée z upieczone dyni
- 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego (lub roztopionego masła)
- 2 - 3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj ostudzone purée z dyni z jogurtem naturalnym (nie dodawaj jogurtu, jeśli purée z dyni jest rzadkie).
- Wymieszaj z jajkami, 2 łyżkami oleju lub roztopionego masła i cukrem.
- Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą.
- Wszystko wymieszaj delikatnie trzepaczką do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę (możesz też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach).
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem lub masłem klarowanym.
- Nakładaj po jednej pełnej łyżce ciasta, zachowując odstępy i wyrównując powierzchnię placka.
- Placki smaż na niezbyt dużym ogniu, do czasu, aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty).
- Przewróć na drugą stronę i smaż do zrumienienia przez około 2 minuty.
Nasza rada: Placki możesz posypać cukrem pudrem, cynamonem lub podawać z powidłami, np. morelowymi lub śliwkowymi.
4 z 7
Pieczone placki z dyni
po 12 miesiącu
Składniki:
- 500 g dyni (ważonej ze skórką)
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sól, pieprz (odrobina)
Przygotowanie:
- Dynię obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do startej dyni dodaj pozostałe składniki.
- Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
- Z masy uformuj placuszki.
- Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Placuszki piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zobacz też: Pieczona dynia z tymiankiem
5 z 7
Placki z dyni z twarożkiem
od 2. roku życia
Składniki:
- 400 g startej drobno dyni
- 200 g twarożku, np. sernikowo-kanapkowego „Mój Ulubiony”
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki
- 50 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
- Zmiksuj dokładnie dynię z twarożkiem.
- Cały czas miksując, dodawaj stopniowo jajka oraz mąkę.
- Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki, ale niezbyt sztywne – jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możesz rozrzedzić ją odrobiną mleka.
- Placuszki usmaż na kolor złocisty na odrobinie rozgrzanego na patelni oleju.
- Przed podaniem posyp placki cukrem wymieszanym z cynamonem.
6 z 7
Placki dyniowo-jabłkowe
po 12. miesiącu
Składniki:
- 30 dag dyni
- 2 jabłka
- kilka łyżek mąki
- żółtko
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy, oliwa z oliwek)
- cukier puder do posypania lub syrop klonowy
Przygotowanie:
- Dynię umyj, obierz, zetrzyj na tarce.
- Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na tarce, dodaj mąkę, by otrzymać ciasto o konsystencji śmietany.
- Żółtko utrzyj z cukrem, dosyp sól, dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Smaż placki z obu stron na oleju.
- Wyłóż na talerz.
- Gdy placki ostygną, posyp je cukrem lub polej syropem klonowym.
7 z 7
Dlaczego warto podawać dzieciom dynię?
Dynię można podawać niemowlakom od momentu rozszerzania diety. Oprócz dużych ilości beta-karotenu (prowitaminy A), a także pewnych ilości witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz fosforu, żelaza, wapnia, dynia zawiera pektyny, które usuwają z organizmu związki toksyczne i regulują pracę jelit. Poza tym wzmacnia system odpornościowy, a także:
- jest bezpieczna – słabo wiąże azotany z ziemi i chłonie mało zanieczyszczeń z ziemi, nie trzeba specjalnie jeździć po nią do gospodarstw ekologicznych.
- jest lekkostrawna i niskokaloryczna, a przy tym ma sporo właściwości odżywczych. Mogą ją jeść osoby, które mają bardzo wrażliwe żołądki.
- nasiona dyni (pestki) mają właściwości lecznicze. Stosuje się je przeciw pasożytom przewodu pokarmowego u dzieci. Zawarta w nich kukurbitacyna przenika przez ciała pasożytów i poraża ich układ nerwowy.
- pestki dyni zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu, pomagają przy opryszczce, wrzodach żołądka. Zawierają około 40 proc. tłuszczu, białko, lecytynę, żelazo, wapń, dużo cynku (dobrze wpływa na włosy, skórę, paznokcie i przyspiesza gojenie się ran).
- zapobiega wymiotom – miąższ z dyni mogą jeść przy mdłościach przyszłe mamy.
Co, oprócz placków, warto podawać dzieciom z dyni?
Choć dynia uznawana jest za warzywo, to można z niej robić pyszne dżemy i konfitury – w ten sposób można ją przechowywać przez długie miesiące. Dynię można też mrozić w kawałkach lub zrobić z niej puree, które można albo zamrozić, albo zamknąć na gorąco w słoiczkach. Natomiast na bieżąco dynię można wykorzystywać, robiąc z niej zupę krem, nadzienie do pierogów, pastę kanapkową, ciasto albo właśnie placuszki, na które przepisy znajdziesz na kolejnych stronach.
Zobacz także: