6 zbożowych przebojów dla dziecka
Makaron, ryż, kasza, pieczywo są składnikiem niemal każdego posiłku. To dobrze, bo właśnie z produktów zbożowych twoje dziecko czerpie większość energii do poznawania i odkrywania świata. Oto te, które są najzdrowsze dla malucha
Już jako niemowlę dziecko zaczyna poznawać smak produktów zbożowych od kaszy manny lub kleiku (ryżowego, kukurydzianego). Potem przychodzi również czas na kaszki, pieczywo, kluseczki, makaron oraz chrupki i ciasteczka. Nim dziecko skończy roczek, będziesz już wiedziała, który z tych produktów jest jego ulubionym.
1. Ryż – najlepiej brązowy
Jest delikatny i łatwostrawny, doskonały dla najmłodszych dzieci. Na początku dziecko je go pod postacią kaszki lub kleiku. Gdy nauczy się dobrze gryźć, możesz dać mu do chrupania wafle ryżowe, a na obiadek, do mięska – gotowany ryż. Zawiera skrobię, niewielkie ilości białka i witaminy z grupy B. Z ryżu można przyrządzić wiele potraw, np. risotto lub ryż z jabłkami.
Szczególnie polecamy: brązowy ryż. Dziecko może go spróbować w 2.–3. roku życia. Dzięki temu, że jego ziarna nie są polerowane, zawiera więcej składników mineralnych i witamin. Ma zdecydowany smak – nie nadaje się do deserów. Gotuje się dłużej niż biały ryż.
Zobacz też: przepis na risotto z warzywami
2. Kasze – najlepiej grube
Jest wiele gatunków – najdrobniejsza jest manna, średnie to kuskus i krakowska, a pęczak i jaglana są najgrubsze. Dzieci lubią zwłaszcza kuskus, jaglaną, gryczaną i krakowską. Kasze można dodawać do zupy lub drugiego dania, przyrządzać z nich placki i nadzienia. Kasze warto prużyć, czyli gotować w takiej ilości wody, by całkowicie ją wchłonęły. Gotując kaszę w torebkach w dużej ilości wody, większość cennych składników wylewasz razem z płynem.
Szczególnie polecamy: grube kasze (dla ponadrocznych dzieci) – gryczaną, pęczak, perłową. Im ziarna są większe i mniej oczyszczone, tym kasza cenniejsza.
3. Makaron – najlepiej razowy
Choć to narodowa potrawa Włochów (każdy z nich zjada go 28 kg rocznie, Polak tylko 5 kg), to dzieci go bardzo lubią. Dania z makaronu łatwo przygotować, wystarczy dodać sos z warzywami i mięsem. Może być też dodatkiem do zupy (np. pomidorowej). Tradycyjny polski to makaron jajeczny (miękki, szybko się go gotuje), włoski jest tylko z mąki i wody – gotowany al dente (na półtwardo).
Szczególnie polecamy: makaron razowy. Produkowany z mąki pełnoziarnistej jest ciemniejszy od zwykłego. Ma więcej błonnika, żelaza i 30% więcej witamin z grupy B niż biały. Gotuje się dłużej (około 15 minut) i jest mniej delikatny. Dla przedszkolaków.
4. Pieczywo – najlepiej graham
Trudno się bez niego obejść na co dzień. Już kilkumiesięczny maluch może spróbować bułeczki i białego chleba, które piecze się z oczyszczonej mąki pszennej lub mieszanej pszenno-żytniej. Pszenica zawiera najwięcej ze wszystkich zbóż białka (protein), w tym glutenu. Pod koniec pierwszego roku życia podawaj dziecku także inne rodzaje pieczywa.
Szczególnie polecamy: pieczywo z pełnego przemiału zbóż. Najdelikatniejsze są bułeczki grahamki (z pełnoziarnistej mąki pszennej), dla starszych dzieci dobry jest chleb razowy – musi być choć w 50% z mąki z pełnego przemiału.
Zobacz też: 7 rodzajów pieczywa dla dziecka
5. Chrupki – najlepiej pełnoziarniste
Chrupki kukurydziane bez dodatków są dobre dla dzieci, które próbują samodzielnie jeść – łatwo rozpuszczają się w buzi, więc dziecko się nimi nie zakrztusi. Równie dobre są herbatniki i biszkopty, które są przygotowywane specjalnie dla dzieci. Nie podawaj maluchowi ciasteczek, które zawierają utwardzany tłuszcz cukierniczy – są dla niego nieodpowiednie.
Szczególnie polecamy: ciasteczka pełnoziarniste. Są świetne dla przedszkolaków. Zawierają pożywne ziarna, płatki zbożowe, rodzynki.
6. Płatki zbożowe – najlepiej naturalne
Dzieci uwielbiają płatki śniadaniowe, ale lepiej, by jadły je z umiarem. Najzdrowsze są naturalne płatki zbożowe, bez cukru i innych dodatków smakowych. Na śniadanie płatki kukurydziane, także z dodatkiem owoców, podawaj po drugim roku życia, a drobne owsiane ugotowane na miękko nawet pod koniec pierwszego roku życia.
Szczególnie polecamy: płatki owsiane. Przygotowuj z nich nie tylko owsiankę na mleku, ale piecz też ciasteczka. Zmielonych można używać do panierowania zamiast tartej bułki.
Dlaczego pełnoziarniste jest lepsze?
- Produkty z pełnego ziarna lub z mąki z pełnego przemiału są zdrowsze niż te z białej mąki, oczyszczonego ryżu czy drobne kasze. Najwięcej błonnika, witamin i składników mineralnych jest pod łupinką ziarna i w jego zarodku. W kaszach grubych ziarna są tylko obłuskiwane. Mąkę z pełnego przemiału robi się ze zbóż oczyszczonych tylko z zewnętrznej osłonki. Drobne lub wielokrotne mielenie pozbawia ziarno cennych substancji, dlatego drobne kasze i oczyszczona (biała) mąka są mniej wartościowe.
- Dietetycy zalecają trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie. Może to być na przykład grahamka na śniadanie, gruba kasza lub makaron pełnoziarnisty jako dodatek do obiadu, a na podwieczorek ciastko owsiane z suszonymi owocami.
Wzbogać menu swojego dziecka o nowe przepisy z kaszą i ryżem >>
Konsultacja: prof. dr n. med. Halina Weker, specjalista w dziedzinie żywienia Kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie.
Zobacz też: Jak ugotować pyszną kaszę?