Przepisy bez mleka, jajek i glutenu dla alergika – do druku
Gotowanie dla dziecka z alergią pokarmową nie jest łatwe. Będzie prostsze, jeśli skorzystasz ze sprawdzonych przepisów, które poleca Katarzyna Jankowska, autorka książki „Mama alergika gotuje. Tradycyjnie”.
1 z 7
Na alergię pokarmową nie wymyślono jeszcze leku. Jedyne, co można zrobić, to unikać kontaktu z alergenem. Objawy alergii na jedzenie bardzo szybko się cofają, gdy wyeliminuje się z diety dziecka uczulający produkt. Wśród dzieci do trzech lat alergię pokarmową ma 6–8 proc. maluchów.
Na co najczęściej są uczulone małe dzieci?
Najczęstszymi alergenami, które powodują alergię pokarmową u dzieci, są:
- mleko
- jajka
- gluten
- orzeszki ziemne
Jednak aby z pełną odpowiedzialnością móc wyeliminować te produkty z diety dziecka, alergię pokarmową u dziecka powinien stwierdzić lekarz alergolog. Nie rób tego na własną rękę, bo możesz sprawić, że w diecie dziecka zabraknie ważnych składników, które są mu niezbędne do prawidłowego rozwoju. Lekarz podpowie ci, czym zastąpić w diecie dziecka wykluczone produkty, żeby nie odbiło się to niekorzystnie na jego zdrowiu.
Przepisy na kolejnych stronach pochodzą z książki Katarzyny Jankowskiej „Mama alergika gotuje. Tradycyjnie”, w której znajdziesz aż 100 przepisów na dania dla alergików.
Książka do kupienia w kioskach i księgarniach oraz na www.hitsalonik.pl.
Zobacz też: Przepisy na ciepłe kolacje dla dzieci - do druku