Czarny bez zawiera wiele cennych witamin, dlatego warto po niego sięgnąć w trakcie leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Jego czarne jagody świetnie nadają się na różnego rodzaju soki, dżemy lub konfitury. Owoce tej rośliny dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Po zbiorze koniecznie trzeba odrzucić niedojrzałe owoce, zachowując do zrobienia przetworów tylko najciemniejsze jagody. Te jaśniejsze, zielonkawe zawierają glikozyd – sambunigrynę, która może wywołać lekkie zatrucie objawiające się nudnościami, a także wymiotami.

Reklama

Spis treści:

Przepisy na przetwory z czarnego bzu

Przetwory z owoców czarnego bzu zazwyczaj się gotuje i słodzi: tak przygotowane nie są kwaśne ani gorzkie. Ponieważ bez zawiera mało pektyn, przetwory z niego są „lejące’’, dlatego, jeżeli chcesz otrzymać gęsty dżem lub marmoladę, powinnaś dodać do owoców czarnego bzu inne owoce zawierające sporo pektyn, np. jabłka, gruszki lub pigwę. Ewentualnie możesz dłużej gotować przetwór (zredukuje się zawarta w nim woda), ale w ten sposób stracisz więcej wartości odżywczych owocu.

1. Dżem z czarnego bzu

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
  • 1 kg cukru,
  • 1 szklanka wody.

Przygotowanie:
1. Owoce czarnego bzu oczyść z twardych części, umyj i wrzuć do garnka, zalewając je szklanką wody.
2. Gotuj na małym ogniu, a kiedy owoce puszczą trochę soku, dodaj cukier.
3. Mieszaj, aż dżem nabierze gładkiej, gęstej konsystencji.
4. Przełóż dżem do szklanych słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut.
5. Odwróć słoiki do góry dnem i poczekaj do wystygnięcia.
6. Przenieś dżem do chłodnej piwnicy.

Zobacz także

2. Marmolada z czarnego bzu z dodatkiem jabłek

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie:
1. Owoce czarnego bzu oczyść z twardych części, umyj i wrzuć do garnka.
2. Gotuj na małym ogniu, aż się rozpadną i puszczą sok.
3. Przetrzyj owoce przez sitko, oddzielając pestki.
4. Pulpę z powrotem przełóż do garnka i dodaj obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka.
5. Gotuj na małym ogniu, aż jabłka rozgotują się i połączą w jednolitą masę.
6. Dodaj cukier.
7. Gotuj do czasu, aż cukier rozpuści się, a marmolada zgęstnieje.
8. Gorącą przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj.
9. Słoiki odwróć do góry dnem, a po wystygnięciu wynieś do piwnicy.

3. Konfitura z czarnego bzu

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu,
  • 0,5 kg cukru,
  • sok z 1/2 cytryny (dodaj więcej, jeżeli podczas smażenia konsystencja jest zbyt płynna).

Przygotowanie:
1. Owoce umyj, osusz, oddziel od gałązek, a następnie przełóż do rondelka lub garnka z grubym dnem.
2. Dodaj odrobinę wody, cukier oraz połowę soku z cytryny, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
3. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj resztę soku z cytryny i gotuj do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
4. Przełóż do wyparzonych, suchych słoików i natychmiast szczelnie zamknij.
5. Możesz zapasteryzować słoiki.

4. Sok z owoców czarnego bzu

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
  • 1 kg cukru,
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:
1. Owoce czarnego bzu włóż do garnka i ogrzewaj, aż puszczą sok.
2. Następnie rozetrzyj je na miazgę i przeciśnij przez gazę.
3. Zagotuj sok z miodem (1 część miodu na 10 części soku)
4. Rozlej do ciemnych butelek (tak, aby nie był narażony na działanie słońca).

Dlaczego warto jeść przetwory z czarnego bzu

Czarny bez (z łac. Sambucus nigra) jest bardzo cennym naturalnym sposobem na walkę z typowymi objawami infekcji dróg oddechowych. Działa napotnie i moczopędnie, pomagając usuwać z organizmu toksyny. Największa moc witamin i soli mineralnych skoncentrowana jest w owocach czarnego bzu (zbiera się je w sierpniu i wrześniu), które zawierają:

  • witaminę C,
  • prowitaminę A,
  • wapń,
  • potas,
  • sód,
  • glin,
  • żelazo,
  • glikozydy antocyjanowe (hamują wolne rodniki i wykazują działanie antynowotworowe),
  • pektyny,
  • garbniki,
  • kwasy owocowe.

Kto może jeść przetwory z czarnego bzu

Wszyscy! Są zdrowe i bezpieczne dla dzieci i dorosłych, dla kobiet w ciąży i karmiących. U dzieci wskazane są do stosowania powyżej 2 roku życia. Jeżeli twój maluch jest przeziębiony, podawaj mu 2-3 razy dziennie po szklance soku (50 g) rozcieńczonego ciepłą wodą. Taki sok można także pić profilaktycznie – dodawać do herbaty lub po prostu spożywać do trzech łyżeczek dziennie.

Z przetworów z czarnego bzu powinny korzystać osoby ze skłonnościami do:

Przetwory z czarnego bzu są także polecane przy usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn, w chorobach reumatycznych oraz skórnych (pielęgnacja skóry trądzikowej). Są też stosowane przy niestrawności, zaparciach i w uśmierzaniu bólu w nerwobólach i rwie kulszowej.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama