Składniki na 4 sztuki:
- 30 dag dojrzałych truskawek
- 3–4 łyżki cukru
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- kilka małych listków mięty lub bazylii do dekoracji

Reklama

Sposób wykonania:
1. Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, osącz i oderwij szypułki. Zmiksuj truskawki z cukrem i wstaw na godzinę do lodówki.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na krem. Delikatnie wymieszaj ze zmiksowanymi schłodzonymi truskawkami.
3. Przygotuj cztery niewielkie (tej samej wielkości) pojemniczki. Możesz wykorzystać kubeczaki po jogurtach. Masę truskawkowo-śmietankową wyłóż do przygotowanych pojemniczków. W każdą porcję wetknij patyczek do lodów.
4. Tak przygotowane lody wstaw na 4–6 godzin do zamrażalnika. Przed podaniem każdą porcję udekoruj listkami mięty lub bazylii.

Nasza rada:
Poza sezonem do tego deseru użyj ulubionych, mrożonych owoców.

Reklama

Przygotowanie: 20 min

Reklama
Reklama
Reklama