Reklama

Naukowcy z Atlanty po badaniach przeprowadzonych wśród przedszkolaków byli zdumieni: okazało się, że te maluchy, które codziennie jadły dobrze skomponowane śniadania, dużo rzadziej miały próchnicę! Inne wyniki były jeszcze bardziej zaskakujące: dzieci jedzące śniadania mniej chorowały, rzadziej miały nadwagę lub były otyłe, a w dodatku szybciej się uczyły. Dlaczego śniadanie jest tak ważne i co dziecko powinno zjeść?

Reklama

1. Dlaczego śniadanie jest takie ważne dla dziecka?

Śniadanie to pierwszy posiłek w ciągu dnia zjadany przez dziecko. Sprawia, że metabolizm (przemiana materii) przyspiesza, dzięki czemu potem spalanie energii jest szybsze. Śniadania potrzebuje też mózg, bo niezbędne jest mu „paliwo”, czyli glukoza – po przerwie nocnej jej poziom we krwi jest bardzo niski. Glukoza ma wpływ na stężenie acetylocholiny – neuroprzekaźnika, który umożliwia przepływ informacji między komórkami nerwowymi. Dzięki temu dziecko może sprawnie myśleć i kojarzyć.

2. Jak komponować śniadanie dla dziecka?

W dobrze skomponowanym śniadaniu powinny się znaleźć węglowodany, białko, tłuszcze, wapń i inne składniki mineralne, witaminy. Dobre źródło węglowodanów to np. musli, płatki owsiane, pieczywo razowe i graham – jednocześnie są to produkty bogate w błonnik, ważny dla prawidłowej pracy jelit. Białka i wapnia najwięcej jest w mleku, jogurcie, kefirze, serze. Do tego dobrze jest jeszcze dodać dziecku mały owoc (mandarynka, pół jabłka, pół banana) lub warzywo (pół pomidora, kawałek kiszonego ogórka), bo to świetne źródło witamin, składników mineralnych i błonnika. Dla przedszkolaka dobrym dodatkiem do śniadania będzie kilka orzechów lub suszonych owoców (koncentrat witamin i cennych składników).

Zobacz też: Po co dziecku podwieczorek?

3. Po co urozmaicać śniadania dla dziecka?

Żadne dziecko nie będzie chciało codziennie jeść takiej samej kaszki na mleku czy serka. Dlatego staraj się jak najbardziej urozmaicać śniadaniowe menu. Podawaj różne rodzaje zup mlecznych (z kaszą manną, jaglaną, kuskusem, płatkami owsianymi, kukurydzianymi). Zamiast zupy warto co jakiś czas zaproponować twarożek z różnymi dodatkami (np. miodem, mandarynką, jabłkiem, ale też np. marchewką i rodzynkami, albo pomidorem, ogórkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, koperkiem). Dobrym pomysłem jest również musli z jogurtem naturalnym lub z owocowym sokiem przecierowym, a także jajka, które można przygotowywać na różne sposoby. Na śniadanie maluch chętnie też zje kanapki: najlepiej małe, z przekrojonej bułeczki – niech różnią się smakiem – np. z chudą wędliną, rybą, pastą jajeczną. W kanapce świetnie smakują też różne niestandardowe produkty, np. zmiksowany banan z sezonowymi owocami, masło z posiekanymi orzechami. Dobrym pomysłem (szczególnie w weekend) będą placuszki i omlety, a także małe naleśniki, które można podawać z różnym nadzieniem.

4. Dlaczego ciemne pieczywo jest lepsze od białego?

Pieczywo razowe oraz graham jest lepsze od białego, gdyż zawiera więcej błonnika (zapobiega zaparciom), witamin i składników mineralnych. Znajduje się w nim także dużo węglowodanów złożonych, łagodnie podnoszących poziom cukru we krwi, dostarczających energii na kilka godzin. Węglowodany proste (obecne np. w słodyczach) powodują nagłe podniesienie poziomu glukozy, a potem jego szybki spadek. Przez takie „huśtawki” dziecko może być rozkojarzone. Nie podawaj więc słodyczy na śniadanie.

Zobacz też: Masło, margaryna czy oliwa? 7 ważnych faktów o tłuszczach

5. Co podawać dziecku do picia na śniadanie?

Do picia zaproponuj np. kakao, kawę zbożową z mlekiem. Jeśli dziecko jadło twarożek, chętnie wypije sok owocowy (świeżo wyciśnięty lub sok przecierowy) lub owocową herbatkę. Nie podawaj mu czarnej herbaty, bo utrudnia przyswajanie żelaza, a zawarta w niej teina działa pobudzająco.

Reklama

Nasze propozycje na śniadanie:
Jajecznica na parze »
Kaszka z mlekiem i owocami »
Kaszka kukurydziana na słodko »
Pasta twarogowo-jajeczna »
Placuszki twarogowe »
Owsianka królewska »
Omlecik z jabłkiem »

Reklama
Reklama
Reklama